Kutanöz silika granülomu

Kutanöz silika granülomu ender görülen, daha çok travmaya sekonder veya idiopatik olarak yüz ve ekstremitelerde yerlesen bir yabancı cisim reaksiyonudur. Silika maddesinin vücuda girmesi ve granülom olusumu arasındaki zaman birkaç hafta ile onlarca yıl arasında değisebilir. Bundan dolayı kutanöz silika granülomu tanısı genellikle atlanan bir tanıdır. Bu lezyonların tedavisi; intralezyonel steroid enjeksiyonu, sistemik streoid ve antibiyotik tedavisi veya cerrahi eksizyon olarak çesitlilik gösterir. Bu yazıda, kutanöz silika granülomunun karakteristik özelliklerini tasıyan ve tedavi olarak cerrahi eksizyon uygulanan bir hastamızı sunuyoruz. Hastamızda, eksizyon sonrası yakın ve uzun dönem takiplerinde herhangi bir nükse rastlanmaması nedeniyle, cerrahi eksizyonun bu hastalığın tedavisinde etkili bir yöntem olduğu kanısındayız.

Cutaneous silica granuloma

Cutaneous silica granuloma is a rarely seen condition that can occur frequently due to traumatic conditions. However, it may be idiopathic. It is generally localized in the face or extremities. The period between the exposure of silica into the body and the formation of the granuloma can change from weeks to decades. Thus, the lesion is often underdiagnosed. The treatment varies between intralesionel steroid injection, sistemic steroids and antibiotics, and surgical excision of the lesion. We present a case with typical findings in this lesion which had been treated by surgical exision. Since we did not find any recurrence both in near and far follow-up periods, we believe that surgical excision is an effective method for the treatment of cutaneous silica granuloma.

___

  • 1. Kaya TI, Kokturk A, Polat A et al. Cutaneous silica granuloma in a child. Pediatr Dermatol 2003; 20: 40-43.
  • 2. Hannon SM, Pickett AB, Frost JM. Foreign-body (silica) granuloma of the lip. J Oral Maxillofac Surg 1983; 41: 470-472.
  • 3. Boztepe G, Rakhshanfar M, Erkin G et al. Cutaneous silica granuloma: A lesion that might be clinically underdiagnosed. Eur J Dermatol 2005; 15: 194-195.
  • 4. Rank BK, Hicks JD, Lovie M Br J. Pseudotuberculoma granulosum silicoticum. Plast Surg 1972; 25: 42-48.
  • 5. Mitra A, Pollock B, Gooi J et al. Cutaneous granulomas associated with primary immunodeficiency disorders. Br J Dermatol 2005; 153: 194-199.
  • 6. Keckes K, Bilimoria S, Piercy D. Pernicious anemia and cutaneous granulomatous skin lesions in a case of common variable hypogammaglobulinaemia. Br J Dermatol 1979; 101: 211-217.
  • 7. Kay S, Jackson HS. The possible role of silica in cutaneous granulomas; Case report..Ann Surg 1952; 136: 1031-1033.
Ege Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1016-9113
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1962
  • Yayıncı: Ersin HACIOĞLU