Gök Gürültüsü Korkusu ‘Brontophobia’: Bir Olgu Sunumu

Özgül fobi, sosyal fobi ve agorafobi için tanımlanan durumlar dışında kalan durumlar veya nesnelere ait kalıcı ve belirginkorku duyulması ile ilişkili bozukluk türüdür. Özgül fobiler; hayvanlar, yükseklik, fırtına, rüzgâr, karanlık, kapalı daryerler, uçak, yüzme, diş hekimi ya da kan görme gibi özgül durumlar üzerinde odaklanmıştır. Özgül fobili bireyler fobikuyaran olarak tanımlanmış bir durum ya da nesne ile karşılaşınca aşırı korku yaşarlar. Özgül fobi, klinik çalışmalar vebilimsel yayınlar baz alındığında en fazla ihmal edilen klinik tablolardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle özgülfobinin alt tipleri, etiyolojisi, epidemiyolojisi ve tedavisi tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada gök gürültüsü fobisi(brontofobi) tanısı ile tedavi edilen 29 yaşında kadın hasta literatür eşliğinde sunulmuştur.

Fear of Thunder ‘Brontophobia’: A Case Report

Specific phobia is a type of fear related anxiety disorder in which individuals have permanent and salient fear of an object or a situation differentiating from criterion of the social phobia and agoraphobia. Specific phobias focus on cases with fear of animals, height, storm, wind, dark, closed tight places, plane, swimming and dentist or on specific conditions such as seeing blood. Individuals with specific phobia react to phobia cued stimuli with extreme fear. Specific phobia emerges as one of the most neglected clinical conditions in clinical practice and academic literature. Therefore, the subtype, etiology, epidemiology and treatment of specific phobia are not known precisely. This study aims to report a 29-year-old female case with diagnosis and treatment of brontophobia via collaborating previous literature.

___

  • 1. American Psychiatric Association. The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM-5. Amerikan Psikiyatri Birliği. Köroğlu E, çeviri-yayın editörü. Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, DSM-5, Tanı Ölçütleri Başvuru Elkitabı. 5. Baskı. Ankara: Hekimler Yayın Birliği; 2013.
  • 2. Sungur MZ. Fobik Bozukluklar. Psikiyatri Dünyası. 1997; 1(2): 5-11.
  • 3. Ceylan ME, Yazan B. Araştırma ve klinik uygulamada biyolojik psikiyatri: Anksiyete bozuklukları. İstanbul: Altan Matbaacılık; 2000.
  • 4. Locker D, Poulton R, Thomson WM. Psychological disorders and dental anxiety in a young adult population. Community Dent Oral Epidemiol. 2001; 29(6): 456-63.
  • 5. Sadock BJ, Sadock VA. Kaplan and Saddock’s Comprehensive Textbook of Psychiatry. Aydın H, Bozkurt A, çeviri editörleri. Kaplan & Sadock’s Klinik Psikiyatri El Kitabı. 8. Baskı. Ankara: Güneş Kitabevi; 2005.
  • 6. Oguz A. Özgül Fobi. Anksiyete Monografları Serisi. 1995; 5(2): 193-204.
  • 7. Ost LG. Age of onset in different phobias. J Abnorm Psychol. 1987; 96(1): 223-9.
  • 8. Benjamin J, Ben-Zion IZ, Karbofsky E, Dannon P. Double-blind placebo-controlled pilot study of paroxetine for specific phobia. Psychopharmacology. 2000; 149(2): 194-6.
  • 9. Murphy TK, Bengtson MA, Tan JY, Carbonell E, Levin GM. Selective serotonin reuptake inhibitors in the treatment of paediatric anxiety disorders: A review. Int Clin Psychopharmacol. 2000; 15(2): 47-63.
  • 10. Marks IM. Fears, Phobias and Rituals. New York: Oxford University Press; 1987.
  • 11. Aldemir S, Dalbudak E, Topçu M. Rüzgar fobisi (Ancraofobi): Vak’a Sunumu. Literatür Sempozyum. 2014; 1(4): 31-3.
  • 12. Yeloğlu CH, Sezgin H, Hocaoğlu C. Rize’de ombrophobia: Bir olgu sunumu. Güncel Psikiyatri ve Psikonorofarmakoloji. 2012; 2(1): 36-8.