Çalışanların iş güvencesi algısının belirleyicileri ve iş güvencesinden memnuniyetin organizasyonel bağlılık, iş stresi ve işten ayrılma niyetine etkisi

Günümüzde iş güvencesi, birçok çalışan açısından ücret beklentisinden daha önemli bir konu haline gelmiştir. Çalışanlarının beklentilerine önem veren organizasyonların etkinlik ve verimlilik düzeyinde önemli kazanımlar sağlayacağı dikkate alındığında, iş güvencesi konusuna gereken önemin verilmesi ile önemli sonuçlar elde edilebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, çalışanların iş güvencesinden memnuniyetlerinin örgütsel bağlılıkları, iş stresleri ve işten ayrılma eğilimlerine etkilerinin incelenmesidir. Araştırma verileri, gıda sektöründe faaliyet gösteren bir işletmeden elde edilmiştir. Yapılan analizlere göre, çalışanların iş ve iş güvencelerinden memnuniyetleri ile; örgütsel bağlılıkları arasında pozitif, iş stresi ve işten ayrılma eğilimleri arasında negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca, çalışanların iş güvencesi algılarında; istihdam biçimleri, sendikal güvenceleri ve yaşları açısından farklılıklar tespit edilmiştir.

The determinants of employees' job security perception and an empirical research on the effect of the pleasure of job security on organizational commitment, job stress and turnover intention

Nowadays job security became more important than salary expectation for lots of worker. When considered that the organization’s which cares the workers’ expectations, activity and efficiency level provide important increase; it is thought that important results can be acquired about job security was cared. The purpose of this observation; is to analyze organizational commitment in pleasure of worker’s job s ecurity, working stress and effects to release thought. Observation data were acquired from a business which is active in food sector. According to analyses, there was a positive relation between worker’s pleasure of their job security and organizational commitment, negative relation between job stress and organizational intention to leave. Additionally, in direction of determined fundamental factors and demographic variants significant differences confirmed in workers’ sensation in job security.

___

  • Çakır, Ö. (2007). “İşini Kaybetme Kaygısı: İş Güvencesizliği”, Çalışma ve Toplum, 2007/1, s. 117–140, http://www.calismatoplum.org/sayi12/Cakir.pdf (15.12.2007).
  • Çekmecelioğlu, H. G. (2005). “Örgüt İkliminin İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisi: Bir Araştırma”, Cumhuriyet Ünv. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 2, 23-39, http://www.cumhuriyet.edu.tr/edergi/makale/1220.pdf.(26.01.2008)
  • De Witte, H. (2005). “Job Insecurity: Review of The International Literatureon Definitions, Prevalence, Antecedents and Consequences”, SA Journal of Industrial Psychology, 31 (4): 1-6.
  • Efeoğlu, İ. E. (2006). “İş-Aile Yaşam Çatışmasının İş Stresi, İş Doyumu ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: İlaç Sektöründe Bir Araştırma”, Adana: Çukurova Ünv. Sosyal Bilimler Enst. İşletme Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • İsaoğlu, F. G. (2004). “Özel Sektör Çalışanlarında İş Güvencesizliğinin Öz Yeterlik ve İş Performansı İle İlişkisi”, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2004.
  • Önder, Ç. ve Wasti, S. A. (2002). “İş Güvencesi Endeksi ve İş Güvencesi Memnuniyeti Ölçeği: Güvenirlik ve Geçerlik Analizi”, Yönetim Araştırmaları Dergisi, Cilt:2, Sayı:1: 23-47.
  • Öz, G. İ. (2008). “Özel Sektör Çalışanlarında İş Güvencesizliğinin Öz Yeterlik ve İş Performansı İle İlişkisi”, İş ve Özel Yaşama Psikolojik Bakışlar, Editör: Tarık Solmuş, İstanbul: Epsilon Yayıncılık, 1. Baskı, s.149-176, Haziran 2008.
  • Özyaman, F. B. (2007). “Hemşirelerde İş Güvencesi Algısı ve Anksiyete veDepresyon Düzeylerine Etkisi”, İzmir: Dokuz Eylül Ünv. Sağlık Bilimleri Enst. İşçi Sağlığı Doktora Tezi.
  • Polat, Ş. (2005). “Mesleğe-Örgüte Bağlılık ve İş Tatmini İle İşten Ayrılma İlişkisi ve Hemşireler Üzerinde Bir Araştırma”, İstanbul: İstanbul Ünv. Sosyal Bilimler Enst. İşletme Anabilim Dalı İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Doktora Tezi.
  • Probst, T. M. (2003). “Development And Validation Of The Job SecurityIndex And The Job Security Satisfaction Scale: A Classical Test Theory And IRT Approach”, Journal Of Occupational And Organizational Psychology, 76: 451-467.
  • Seçer, B. (2007). “Kariyer Sermayesi ve İstihdam Edilebilirliğin İş Güvencesizliği Üzerindeki Etkisi”, İzmir: Dokuz Eylül Ünv. Sosyal Bilimler Enst. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Seçer, B. (2008). “Psikolojik Boyutuyla İş Güvencesizliği: Türleri, Başa Çıkma Süreci, Belirleyicileri ve Sonuçları”, İş ve Özel Yaşama Psikolojik Bakışlar, Editör: Tarık Solmuş, İstanbul: Epsilon Yayıncılık, 1. Baskı,
  • Şenyüz, P. B. (2003). “Örgütsel Bağlılığa Etki Eden Faktörler ve Örgütsel Bağlılık İle İşten Ayrılma Niyeti İlişkisi Üzerine Bir Araştırma”, Gebze: Gebze Yüksek Teknoloji Enst. Sosyal Bilimler Enst. İşletme Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Toker, B. (2007). “Demografik Değişkenlerin İş Tatminine Etkileri:İzmir’deki Beş ve Dört Yıldızlı Otellere Yönelik Bir Uygulama”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, Cilt:8, Sayı: 1: 92-107, http://www1.dogus.edu.tr/dogustru/journal/cilt_8_sayi_1/M00175.pdf (30.03.2008).
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü