Yüzey temizliği iiçin kullanılan kağıt havlu ile sünger ve kumaş bezin hijyenik ortam oluşturmada katkıları

Amaç: Bu araştırmada, özellikle mutfaklarda yüzey temizliğinde kullanılıp atılan kağıt havlu ile birden fazla kullanılan kumaş ve sünger bezlerin hijyenik özellikleri ve kullanımlarının el hijyenine etkisi karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 100 denek üzerinde 3 farklı materyal (kağıt havlu, sünger ve kumaş bez) kullanılarak toplam 300 örnek alınarak yapılmıştır. El ve materyallerde banko silme işlemi öncesi ve sonrasındaki koloni sayımları ve bakteri türleri karşılaştırılmıştır. İlk alınan örnekte bulunmayan ve sayıca belirgin olarak artmış olan mikroorganizmalar kontaminasyon (üreme) olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Yüksek düzey kontaminasyon oranı kağıt havlu için %15 iken, sünger için %75, kumaş bez için ise %55 olarak bulunmuştur. Her üç materyal için elde edilen kontaminasyon düzeyleri karşılaştırıldığında kağıt havlunun düzeyi ile diğer iki materyallerinkiler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (x2=87,12; p=0.00001). Araştırmada ayrıca bu materyallerin kullanımından sonra ellerdeki kontaminasyon düzeyleri de belirlenmiş ve aralarında istatistiksel olarak çok anlamlı bir fark gözlenmiştir (x2=117,55; p=0.000001). Ellerdeki yüksek düzey kontaminasyon oranı kağıt havlu kullanıldığında %10 iken, süngerde %68, kumaş bezde ise %52 şeklindedir. Sonuç: Kağıt havlunun diğer iki materyale göre anlamlı olarak çok daha düşük düzey kontaminasyon göstermesi nedeni ile çok kullanımlı olan sünger ve kumaş beze göre daha hijyenik olduğu saptanmıştır. Öte yandan kağıt havlunun kullanımdan sonra ellerde neden olduğu bulaş düzeyi açısından da sünger ve kumaş beze göre üstün olduğu belirlenmiştir.

Objective: In this study, the hygienic properties of disposable paper towel which is thrown after each wiping and multi-use dish cloth and sponge and the effect of these wipers on hand hygiene were compared. Materials and Methods: It was done on 100 cases by using three different materials (paper towel, sponge and dish cloth). A total of 300 samples were processed. The colony counts and the types of bacteria isolated from hands and materials before and after wiping were compared. The microorganisms which were not isolated from the first sample and the ones which were predominantly increased were considered as contamination (growth). Results: The rate of high level contamination were found to be 15% for paper towel, 75% for sponge and 55% for dish cloth. When the contamination levels were compared for three materials, the level of paper towel was significantly lower than the other two materials (x2=87,12; p=0.00001). The contamination of hands after the usage of these materials were also evaluated and a statistically significant difference was detected (x2=117,55; p=0.000001). The rate of high level contamination of hands were 10% for paper towel, 68% for sponge and 52% for dish cloth. Conclusion: Paper towel is more hygienic than multi-use sponge and dish cloth because it shows significantly low levels of contamination compared to others. In addition, paper towel is superior than the other two materials when the levels of hand contamination after usage are considered.

___

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6622
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Musculus abductor pollicis longus'un insersiyo tipleri

Çiğdem İÇKE, A. Orhan MAĞDEN, METE EDİZER, Amaç KIRAY

Musculi lumbricales: Kliniğe yönelik morfometrik bir çalışma

Çiğdem İÇKE, A. Orhan MAĞDEN, METE EDİZER, MUSTAFA GÜVENÇER

Gram olumsuz bakterilerin antifungal aktivitesi

Mine YÜCESOY, Esvet AVCI, Cengiz TÜRKSEVER, İsmail İSMAİL, Nuran YULUĞ

Uzamış sarılıklı yenidoğanların retrospektif değerlendirilmesi

Nuray DUMAN, Abdullah KUMRAL, Hande GÜLCAN, Fatma ERBOY, Zeynep TANUR, Hasan ÖZKAN

Deneysel sistit modelinde 24. ve 48. saatte alınan idrar kültürlerinde bakteri üremelerinin karşılaştırılması

Nuran ESEN, Güven ASLAN, A. Adil ESEN, İlhan ÇELEBİ, Deniz ARSLAN, Nuran YULUĞ

Konversiyon bozukluğu tanısı alan kadınların stres verici yaşam olayları, sosyal destek kaynakları ve evlilik doyumu açısından incelenmesi

Meral K. OĞUZ, Oya SORIAS

Nöbet rekürrensi olan epileptik olguların klinik özellikleri

Vesile ÖZTÜRK, Barış BAKLAN, Beril DÖNMEZ, Görsev Gülmen YENER, İhsan Şükrü ŞENGÜN

Cogan sendromu. Bir olgu nedeni ile

Servet AKAR, Fatoş ÖNEN, Türker KEMER, AHMET MERİH BİRLİK, Bülent ŞERBETÇİOĞLU, Erdal LEBE, Nurullah AKKOÇ

Yüzey temizliği iiçin kullanılan kağıt havlu ile sünger ve kumaş bezin hijyenik ortam oluşturmada katkıları

Mine YÜCESOY, Nuran YULUĞ

Konjenital hipotiroidinin eşlik ettiği varyant infantil spinal muskuler atrofili bir yenidoğan

Nuray DUMAN, Hande GÜLCAN, Abdullah KUMRAL, İbrahim CİNGÖZ, Sermin ÖZKAL, Erdener ÖZER, Derya ERÇAL, Hasan ÖZKAN