Uzamış sarılıklı yenidoğanların retrospektif değerlendirilmesi

Amaç: Klasik tanımıyla term bebeklerde sarılığın 15 günden daha uzun sürmesi patololojik sarılık olarak kabul edilmektedir. Ancak yapılan pek çok tetkike karşın genellikle anne sütü sarılığı dışında bir neden saptanamaz. Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı tarafından Ocak 1997 ve Aralık 1999 tarihleri arasında izlenmiş term, uzamış sanlıklı bebekler retrospektif olarak incelenerek saptanan etyolojik faktörler ve bu tanılara istenen laboratuvar tetkiklerin katkısını araştırılmıştır. Bulgular: Saptanan 58 bebeğin ortalama doğum ağırlığı 3186 ± 452 (2500-4450) gram, ortalama bilirubinin son ölçülme zamanı 22 $\pm$ 8 (16-54) gün ve bu zamanda ölçülen en düşük ve en yüksek bilirubin düzeyleri 5.7 mg/dl ve 16 mg/dl olarak saptanmıştır. Uzamış sarılık döneminde hiçbir bebeğe kan değişimi uygulanmazken, yalnızca dört bebekte bilirubin düzeylerinin fototerapi sınırlarını aştığı görülmüştür. Yapılan rutin sarılık tetkikleriyle yalnızca birer bebekte glukoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği ile ABO ve Rh uygunsuzluğu saptanmış, diğer 55 bebekte anne sütü ile beslenme dışında sarılığa yol açacak hemolitik ya da başka bir neden saptanmamıştır. Tüm bebeklerin anne sütü ile beslendikleri görülmüştür. Sonuç: Anne sütü sarılığı uzamış sarılıkların en sık nedeni olarak saptanmıştır ve ileri laboratuvar incelemeleri ek bir tanısal katkı sağlamamıştır.

Objective: Traditionally, jaundice that persists more than 15 days in term newborns is considered as pathologic however the cause of prolonged jaundice is rarely identified except breast milk jaundice. Material and Method: The records of 58 term newborn infants with jaundice persisting beyond 15 days of age followed by Neonatal Unit of Dokuz Eylül University Hospital from January 1997 through December 1999 were reviewed retrospectively. Results: Mean birth weight was 3186 ± 452 (2500-4450) grams, time of final bilirubin measurements was 22 ± 8 (16-54) days and final bilirubin levels ranged from 5.7 to 16 mg/dl. Only four of the infants had undergone phototherapy in the prolonged jaundice period. All but three infants (one with glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency, one with ABO isoimniunization and one with Rh isoimmunization) had neither an evidence of hemolysis nor were found to have any cause for hyperbilkubinemia other than breast-feeding. All infants were breast-fed. Conclusion: We were determined that breast milk jaundice was the most common cause of prolonged jaundice and further investigation was not lead to any diagnoses in this study.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6622
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Konversiyon bozukluğu tanısı alan kadınların stres verici yaşam olayları, sosyal destek kaynakları ve evlilik doyumu açısından incelenmesi

Meral K. OĞUZ, Oya SORIAS

Gram olumsuz bakterilerin antifungal aktivitesi

Mine YÜCESOY, Esvet AVCI, Cengiz TÜRKSEVER, İsmail İSMAİL, Nuran YULUĞ

Cogan sendromu. Bir olgu nedeni ile

Servet AKAR, Fatoş ÖNEN, Türker KEMER, AHMET MERİH BİRLİK, Bülent ŞERBETÇİOĞLU, Erdal LEBE, Nurullah AKKOÇ

Deneysel sistit modelinde 24. ve 48. saatte alınan idrar kültürlerinde bakteri üremelerinin karşılaştırılması

Nuran ESEN, Güven ASLAN, A. Adil ESEN, İlhan ÇELEBİ, Deniz ARSLAN, Nuran YULUĞ

Nöbet rekürrensi olan epileptik olguların klinik özellikleri

Vesile ÖZTÜRK, Barış BAKLAN, Beril DÖNMEZ, Görsev Gülmen YENER, İhsan Şükrü ŞENGÜN

Konjenital hipotiroidinin eşlik ettiği varyant infantil spinal muskuler atrofili bir yenidoğan

Nuray DUMAN, Hande GÜLCAN, Abdullah KUMRAL, İbrahim CİNGÖZ, Sermin ÖZKAL, Erdener ÖZER, Derya ERÇAL, Hasan ÖZKAN

Karşıyaka'daki okullarda Pediculus humanus capitis yaygınlığının araştırılması

Tonay İNCEBOZ, Uslu Nilgün NASMAN, Vedat ORHAN

Uzamış sarılıklı yenidoğanların retrospektif değerlendirilmesi

Nuray DUMAN, Abdullah KUMRAL, Hande GÜLCAN, Fatma ERBOY, Zeynep TANUR, Hasan ÖZKAN

Musculi lumbricales: Kliniğe yönelik morfometrik bir çalışma

Çiğdem İÇKE, A. Orhan MAĞDEN, METE EDİZER, MUSTAFA GÜVENÇER

A pediatric case with idiopathic pulmonary fibrosis

Nevin UZUNER, Özkan KARAMAN, Can SEVİNÇ, Aydanur KARGI, Dilek TEZCAN