Kadınların doğum öncesi ve doğum sonrası anksiyete ve depresyon düzeylerinin ve bunlara etki eden faktörlerin incelenmesi

Amaç: Bu araştırma doğum için gelen kadınların doğum öncesi ve doğum sonrası anksiyete ve depresyon düzeylerinin incelenmesi ve bunlara etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Geteç ve yöntem: Araştırmanın evrenini, TC Sağlık Bakanlığı İzmir Dr. Ekrem Hayri Üstündağ .Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'ne 01.11.1999-31.12.1999 tarihleri arasında doğum için gelen kadınlar oluşturmuştur. Örneklemini ise, servikal dilatasyonu 3cm'i geçmemiş olan kadınlar arasından olasılıksız örneklem seçim yöntemiyle belirlenen 61 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, kadınların sosyo-demografik ve doğurganlık özelliklerini içeren anket formu ve kadınların anksiyete ve depresyon düzeylerini belirleyen Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD) yardımıyla toplanmıştır. Bulgular: Doğum yapan kadınların doğum öncesi anksiyete puan ortalamalarının (10,262), doğum sonrası anksiyete puan ortalamalarından (7,508) anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur (t=4,74, p>0,05). Sonuç: Araştırmadan elde 'edilen bulgular sonucunda doğuma gelen annelerin doğuma ilişkin kaygılarının oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Kaygı, Gebelik, Depresyon, Anketler, Doğum

The determination of pre and post-labor stage anxiety and depression levels of women and to assess the factors that effect the anxiety and depression levels

Objective: This study was carried out to determine pre-birth and post-birth anxiety and depression levels of women who applied for birth and determine the factors that are influential on these. Materyal and method: Subject of this study were the women who applied for birth at Maternity Hospital of Izmir between November 1 and December 31, 1999. Sample was chosen through unprobable sampling method among 61 women whose servical dilatation were less than 3 cm The data were collected by means of the ques tionnaire forms covering the women's socio-demograpliical and fecundity characteristics and the Hospital Anxiety arid Depression Scale (HAD) which determines women's anxiety and depression levels. Results: It was discovered that the pre-birth anxieties (10.262) of women who apply for birth were higher than their post-birth anxieties (7.508). (t=4.74, p<0.001). No statistically meaningful difference was determined between women's depression scores before (7.918) and after (7.180) birth (p>0.05). Conclusion: It can be concluded that women who apply for birth have high anxiety levels which is related to the event of delivery.

___

  • 1. Jensen MD, Bobak IM. Maternity and Gynecologic Care, St. Louis: The C.V. Mosby Company, St. Louis, 1985; 403-405.
  • 2. Kızılkaya N. Kadınların doğum eylemindeki destekleyici hemşirelik davranışlarına ilişkin görüşleri. Perina-toloji Dergisi 1997; 5: 113-116.
  • 3. Özkan S. Psikiyatrik Tıp: Konsültasyon-Lizeyon Psikiyatrisi, ROCHE, İstanbul 1993, 203-212.
  • 4. İnanç N. Mutlu doğuma yardım çerçevesinde gebe, doğum yapmakta olan ve doğum yapmış annelerin gebelik ve doğuma ilişkin görüşlerinin incelenmesi. Türk Hemşireler Dergisi (THD) 1990; 39: 4-5.
  • 5. Sertbaş G. Gebelerde doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerde durumluk-sürekli kaygı düzeylerinin incelenmesi. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Programı, Doktora Tezi, İzmir 1998.
  • 6. Zigmond AS, Snaith PR. The Hospital Anxiety and Depresion Scale. Acta Psychiatr Scandinavica 1983; 67:361-370.
  • 7. Aydemir Ö. Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Türk Psikiyatri Dergisi 1997; 8:280-287.
  • 8. Toroz, A. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü. Kadın Sağlığı ve Aile Planlaması Ulusal Faaliyet Planı, Ankara, 1994; 1-5.
  • 9. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Ön Raporu, H.Ü. Nüfus Etütleri Enstitüsü, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Demographic ve Health Surveys Macro İnternational Inc., 1998;5-6.
  • 10. Bakıcı A. Gebelikte yaşanan fiziksel sorunların saptanması ve bunları etkileyen etmenlerin incelenmesi. E.Ü.Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir, 1999.
  • 11. Taşkın L. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, Genişletilmiş II. Baskı. Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara, 1997; 4-5.
  • 12. Engle PL, Scrimshaw SC, Zambrana RE, Dunkel- Schetter C. Prenatal and postnatal anxiety in Mexican women living in Los Angeles. Health Psychol 1990; 9:285-299.
  • 13. Özhan (Çucu) N. Adölesan gebelerin kaygı düzeylerinin ve prenatal risk faktörlerinin incelenmesi. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Programı, Yüksek Lisans Tezi, İzmir, 2001.
  • 14. Gençalp NS. Destekleyici hemşirelik bakımının annelerin doğum eyleminde yaşadığı duygulara etkisi. Hemşirelik Forumu, 1999;2:109-111.
  • 15. Verdoux H, Sutter AL, Glatigny-Dallay E, Minisini A. Obstetrical complications and the development of postpartum depressive symptoms: a prospective survey of the MATQUID cohort, Acta Psychiatr Scandinavia 2002; 106: 212-219.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6622
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üst exstremitede bulgulanan derin venöz tromboz olgularına yaklaşım

Özalp KARABAY, Ufuk YETKİN, Hakan ÖNOL

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi pediatrik endokrinoloji bilim dalında 12 yıllık dönemde uygulanan büyüme hormonu tedavisi sonuçları

Bumin DÜNDAR, Ece BÖBER, Atilla BÜYÜKGEBİZ

Dokuz Eylül Üniversitesi hastanesi merkez laboratuvarı çalışanlarının eğitim algıları ve iş ile ilgili tutumları

Nermin UYGUÇ, Dilek ÇIMRIN

Kadınların doğum öncesi ve doğum sonrası anksiyete ve depresyon düzeylerinin ve bunlara etki eden faktörlerin incelenmesi

Demir Ümran SEVİL, Aynur SARUHAN, GÜL ERTEM, OYA KAVLAK

Diabetik olgularda femoropopliteal bypass cerrahisini takiben yara yeri infeksiyonu gelişiminde hiperglisemi kontrolünün önemi

Özalp KARABAY, Ufuk YETKİN, Hakan ÖNOL

Diyabetik retinopatisi olan tip 2 diabetes mellituslu hastalarda,serbest insülin benzeri büyüme faktörü-I'i yansıtan,insülin benzeri büyüme faktörü-I/ insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-3 oranı

Yıldıray KARACA, Sadık ULUSOY, Tuğba EMÜROĞLU, Safiye Can KÜÇÜKGÜL, Füsun ERCİYAS

Süperfisyel temporal arterin post-travmatik psödoanevrizması: Olgu sunumu

Haluk VAYVADA, Önder TAN, Fahri MOLA, Adnan MENDERES, Alparslan TOPÇU

Asemptomatik akciğer kist hidatikli bir olgu

Dilek YILMAZ, HASAN YÜKSEL, İpek AKİL, Ali Aykan ÖZGÜVEN

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin cinsel tutum ve davranışları

Sema OZAN, ŞAHBAL ARAS, Semih ŞEMİN, Esmahan ORÇIN

Dermatofibrosarkoma protuberanslı olgulardaki klinik deneylerimiz

Fahri MOLA, Haluk VAYVADA, Adnan MENDERES, Can KARACA, Mustafa YILMAZ