PLATON'UN ŞÖLEN'İNDE EROS, ERDEM VE EĞİTİM İLİŞKİSİ

Platon'un düşüncesinde eros, erdemli bir yaşamın hedeflendiği felsefi bir etkinlikçerçevesinde merkezi bir rol oynamaktadır. Filozofun bilgeliğin peşinde olması, eros'unişlevi yoluyla sağlanır. Ahlaksal erdemlerin kazanılmasını amaçlayan eğitimin ihtiyaçduyduğu motivasyon, Şölen diyaloğunda erotik bir ilişki modelinde betimlenmiştir. Buçerçevede eros'un eğitsel işlevleri odağa alınacağından, Şölen'de konuşmasını erdemlerinve bilginin kazanılmasına yoğunlaştıran Pausanias'ın eros övgüsü dikkati çekmektedir.Daha da önemlisi Pausanias erotik ilişkinin, bir eğitim ilişkisi olarakkonumlandırılabileceği ve özellikle ahlaksal bir eğitim sürecinde eros'un işlev görebileceğidüşüncesi doğrultusunda eros'a ilişkin ikili bir ayrım yapar. Soylu (göksel) ve değersiz(yersel) olmak üzere ortaya konulan bu ayrım yoluyla, düşünsel ve ruhsal olana yönelenerdemli eros, göksel olandır. Bu açıdan Platon'un eros'a ilişkin düşünceleri, Pausanias'ıneros betimlemesiyle örtüşen benzerlikler göstermektedir. Hatta Pausanias'ın göksel veyersel olarak ayırdığı ikili eros yaklaşımı, yine Platon'un duyulur olan ile düşünsel olanayrımına paralel olarak işlemekte ve Diotima yoluyla sunulan eros'un yükselişidüşüncesinin bir ön taslağını düşündürmektedir.Söz konusu ayrım eşliğinde eros'un ahlaksal erdemlerin kazanılması ve eğitim açısındanişlevleri ve iki farklı eros'un da ne şekilde anlaşılması ve takip edilmesi gerektiği sorunlarıayrıntılandırılacaktır. Şölen'de ana ekseni oluşturan Diotima'nın konuşmasında kendisinigösteren eros ile Pausanias'ın eros'a yaklaşımı arasındaki bağlantı ve eros'un eğitsel vefelsefi işlevleri tartışılacaktır. Sonuç olarak Şölen'de erotik ilişki bir eğitim biçimi olaraksunulmakta ve seven ile sevilenin ilişkide felsefi bir eros yoluyla erdemli bir yaşamhedefine yönelebilecekleri açığa çıkarılmaktadır.

THE RELATIONS OF EROS, VIRTUE, AND EDUCATION IN PLATO'S SYMPOSIUM

In Plato's thought, eros plays a central role within the philosophical activity which aims virtuous life. Philosopher's pursuit of wisdom can be actualized by the function of eros. The motivation that is needed through the education of moral virtues is described as in an erotic relation model in Symposium. Within this frame, since the educational functions of eros will be put forward, Pausanias' praise of eros that focusing mostly on the acquisition of virtues and knowledge draws attention. Furthermore, Pausanias makes a critical distinction between two kinds of eros with the thought of positioning the erotic relation in an educational purpose and setting especially provided by the function of heavenly eros in a moral perspective. Through this distinction as noble (uranian) and vicious (pandemic) eros; the virtuous eros, which tends towards the intellectual and the spiritual, is the philosophical one. In this respect, Plato's thoughts on erotic relations show similarities with Pausanias' description of noble eros. Also, the approach of the twofold nature of eros runs parallel to Plato's distinction between the sensible and the intellectual and suggests the idea of the ascension of eros presented in Diotima's speech. Within this distinctive context, the functions of eros in terms of the acquisition of moral virtues will be detailed and how the educational role of eros should be understood will be revealed. The connection between the philosophical eros that is depicted by Diotima and the uranian eros that is posed by Pausanias will also be interpreted in the context of philosophy and moral education which is motivated through erotic relations. So in Symposium, the erotic relationship is presented as a model of education; that in this model lover and beloved search for the cultivation of their souls, improvement of virtues, and creations of thoughts.

___

  • Blondell, Ruby. “Where is Socrates on the ‘Ladder of Love’?” Plato’s Symposium: Issues in Interpretation and Reception. Ed. J. H. Lesher, Debra Nails ve Frisbee C. C. Sheffield. Cambridge: Harvard University Press, 2006. 147-178.
  • Brisson, Luc. “Agathon, Pausanias, and Diotima in Plato’s Symposium: Paiderastia and Philosophia.” Plato’s Symposium: Issues in Interpretation and Reception. Ed. J. H. Lesher, Debra Nails ve Frisbee C. C. Sheffield. Cambridge: Harvard University Press, 2006. 229-251.
  • Corrigan, Kevin ve Elena Glazov-Corrigan. Plato’s Dialectic at Play: Argument, Structure, and Myth in the Symposium. Pennsylvania State University Press, 2004.
  • Demos, Raphael. “Eros.” The Journal of Philosophy 31. 13 (1943): 337-345.
  • Destrée, Pierre. “How Does Contemplation Make You Happy? An Ethical Reading of Diotima’s Speech.” Plato’s Symposium: A Critical Guide. Ed. Pierre Destree ve Zina Giannopoulou. Cambridge University Press, 2017. 216-234.
  • Dover, Kenneth J. Greek Homosexuality. Cambridge: Harvard University Press, 1989.
  • Ferrari, Giovanni R. F. “Platonic Love.” The Cambridge Companion to Plato. Ed. Richard Kraut. Cambridge University Press, 1992. 248-276.
  • Grube, George M. A. Plato’s Thought. Indianapolis: Hackett Publishing Company, 1980.
  • Halperin, David M. One Hundred Yerars of Homosexuality: And Other Essays on Greek Love. New York: Routledge, 1990.
  • Hunter, Richard. Plato’s Symposium, New York: Oxford University Press, 2004. Lamascus, Lorella D. The Poverty of Eros in Plato’s Symposium, Bloomsbury Publishing, 2016.
  • Platon. Şölen. Çev. Azra Erhat ve Sabahattin Eyuboğlu. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1998.
  • Piscitelli, Emile J. In praise of Love: A Conversation with Plato’s Symposium. PublishAmerica, 2006.
  • Reeve, C. D. C. “Plato on Eros and Friendship.” A Companion to Plato. Ed. Hugh H. Benson. Blackwell Publishing, 2006. 294-307.
  • Reid, Jeremy. “Unfamiliar Voices: Harmonizing the Non-Socratic Speeches and Plato’s Psychology.” Plato’s Symposium: A Critical Guide. Ed. Pierre Destree ve Zina Giannopoulou. Cambridge University Press. 2017. 28-47.
  • Rosen, Stanley. Plato’s Symposium. New Haven: Yale University Press, 1987.
  • Santas, Gerasimos. Plato and Freud: Two Theories of Love. Basil Blackwell, 1988.
  • Sheffield, Frisbee. Plato’s Symposium: The Ethics of Desire. New York: Oxford University Press, 2006.
  • Shorey, Paul. What Plato Said. Chicago: The University of Chicago Press, 1933.
  • Strauss, Leo. On Plato’s Symposium. Chicago: The University of Chicago Press, 2001.
  • Versenyi, Laszlo. Sokrates ve İnsan Sevgisi, Çev. Ahmet Cevizci. Ankara: Gündoğan Yayınları, 1995.