KAZUO ISHIGURO'NUN “BİR AİLE YEMEĞİ” BAŞLIKLI ÖYKÜSÜNDE PİNTERESK ÖĞELER

Bu makalenin amacı, Kazuo Ishiguro'nun “Bir Aile Yemeği” (1982) başlıklı öyküsündeki Pinteresk öğeleri incelemektir. Bugün sadece bir tiyatro terimi değil aynı zamanda Oxford Çevrimiçi İngilizce Sözlüğü'nde bir sıfat olarak da yerini alan Pinteresk kelimesinin anıştırdıkları makalenin ana eksenini oluşturur. Bir tiyatro terimi olarak, Pinteresk, en basit şekliyle, Harold Pinter oyunlarında tekerrür eden bir dizi ayırt edici özellik olarak açıklanabilir. Şöyle ki, insanın belirsizliklerle dolu kimi halleri, geçmişin muğlaklığı, kaçamaklı, örtük bir dil kullanımı, sessizlik ve duraklamalarla dolu diyaloglar Pinteresk olarak bilinen durumu oluşturur. Pinteresk ambiyans genel olarak oldukça gergin ve tekinsizdir. Ayrıca, bir sıfat olarak, Pinteresk insanların gündelik hayatındaki bu tür tekinsiz ve muğlak anları son derece iyi bir şekilde tasvir edebilir. Yani, bir tiyatro oyunu ya da bir film Pinteresk olabildiği gibi, insan hayatındaki bir an da olabilir. Kısaca, bu makale, Pinteresk ifadesini bir sıfat olarak ele alır ve Kazuo Ishiguro'nun “Bir Aile Yemeği” başlıklı öyküsündeki belli belirsiz korku halinin, geçmiş, bugün ve geleceğin muğlaklığının, dillendirilmeyen aile içi çatışmalar ve yaraların, sıradan diyaloglar ve kaçamaklı dil kullanımının, sessizlik ve duraksamaların Pinteresk bir ambiyans yarattığını ileri sürer.

THE PINTERESQUE ELEMENTS IN KAZUO ISHIGURO'S “A FAMILY SUPPER”

The purpose of this article is to examine the Pinteresque elements in Kazuo Ishiguro's shortstory titled “A Family Supper” (1982). The emphasis will be on the implications of thePinteresque as a mood, because today the word is not only a theatrical term but also anadjective in the Online Oxford English Dictionary. As a theatrical term, the Pinteresque canplainly be explained as a set of features which recur in Harold Pinter's plays. Namely,ambiguity of the human condition, uncertainty of the past, use of evasive language, andhalting dialogues that are filled with silences and pauses constitute what came to beknown as the Pinteresque. The overall feeling in a Pinteresque atmosphere is very tense,strained, and precarious. Additionally, as an adjective, the Pinteresque can perfectlyportray such precarious moments in the everyday life of human beings. That is, just as aplay or a movie can be Pinteresque, so can a moment in human life. In short, this articletreats the term the Pinteresque as an adjective and argues that implicit feeling of menace,ambiguity of the past, present and future, unspoken conflicts and wounds, triviality of theconversation, use of evasive language and frequent silences in Kazuo Ishiguro's “A FamilySupper” create a Pinteresque atmosphere.

___

  • Bal, Mustafa. “Memory Plays: Harold Pinter’s Old Times and Anthony Neilson’s Penetrator.” Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute 42 (2021): 155-167.
  • Dukore, Bernard F. Macmillan Modern Dramatists Harold Pinter. Houndmills: Macmillan Education: 1988.
  • Esslin, Martin. The Theatre of the Absurd. New York: Vintage Books, 2001.
  • Hollis, James R. Harold Pinter The Poetics of Silence. Illinous: Southern Illinous UP, 1970.
  • Ishiguro, Kazuo. “A Family Supper” Discovering Fiction. Eds. Hans P. Guth and Gabriele L. Rica. Boston: Blair Press, 1993. 453-459.
  • Ishiguro, Kazuo. “An Interview with Kazuo Ishiguro” Mississippi Review. By Allan Vorda and Kim Herzinger. 20.1-2 (1991): 131-154.
  • Jensen, Vernon. “Communicative Functions of Silence.” ETC: A Review of General Semantics 30.3 (1973): 249-257. Web. 17 January 2021.
  • Pinter, Harold. “Writing for the Theatre” The New British Drama. Ed. Henry Popkin. New York: 1964.
  • Pinter, Harold. “Nobel Lecture Art, Truth & Politics” The Nobel Prize. Web. 9 May 2021.
  • “Pinteresque.” Online Oxford English Dictionary. Oxford English Dictionary Online, 2021. Web. 16 January 2021.
  • Raby, Peter. “Introduction.” The Cambridge Companion to Harold Pinter. Ed. Peter Raby. New York: Cambridge U P, 2009. 2.
  • Rayner, Alice. “Harold Pinter: Narrative and Presence.” Theatre Journal. 40.4 (1988): 482-497.
  • Schaffer, Brian W. “‘Somewhere Just Beneath the Surface of Things’: Kazuo Ishiguro’s Short Fiction.” Kazuo Ishiguro. Eds. Sean Matthews and Sebastian Groes. New York: Continuum, 2009. 9-19.
  • Walkowitz, Rebecca L. “Ishiguro’s Floating Worlds” ELH 68.4 (2001): 1049-1076. Web. 15 December 2015.
  • Zarhy-Levo, Yael. The Making of Theatrical Reputations. Iowa City: U of Iowa P, 2008.