İnsan sesi, vurmalı çalgılar, piyano ve arp çalgılarındaki yeni icra tekniklerinin 20. yüzyıldan günümüze tarihsel gelişimi ve bu tekniklerin notasyonu

Müzisyenler, 20. yüzyılın başlarından itibaren çalgısal tekniklerin ve yeni seskaynaklarının gelişmesinde başka hiçbir müzik tarihi döneminde olmadığı kadar önemli bir roloynamaya başlamışlardır. Müzik besteci tarafından yazılır. Besteci yaratıcılığını, imkanlarçerçevesinde kullanacağı çalgı ya da çalgı gruplarının teknik ve fiziksel özelliklerini dikkate alarakneticelendirir. Bu bir gereksinimdir. Bu gereksinim 20. yüzyılın başlarında kültürel, siyasal veteknolojik gelişmeler paralelinde en hareketli ve bekli de en yaratıcı seviyelere ulaşmıştır. Çalgısaltekniklerin ve yeni ses kaynakla rının gelişimi, yeni yazım ve çalım tekniklerini de beraberindegetirmiştir. Bu dönemde yaşayan besteciler eserlerinde çalgılardan o ana kadar var olan tınılarındışında farklı tınılar ve renkler elde etme arayışına girmiş, bir grup besteci de geçmişten gelen mirasıret ederek elektronik tekniklerle geliştirilmiş yeni çalgıların yapımına ve bu çalgılardan farklı seslerelde etme çabasına girmişlerdir. Yeni çalgılar yaratma fikri bir yana var olan çalgılardan yeni tınılarelde etme çabası, beraberinde klasik notalamadan farklı bir notalama biçiminin ortaya çıkmasınasebebiyet vermiştir. Bu dönemde, yeniyi arama ve bulunan yenilikleri uygulama sadece bestecilertarafından değil aynı zamanda birçok solist çalgıcının kendi çalgısının ses kabiliyetini belirleme v ekeşfetmesiyle de en yüksek seviyelerine ulaşmıştır. Bu makale; başta insan sesindeki gelişmelerolmak üzere, vurmalı çalgılar, piyano ve arp çalgılarındaki yeni çalım tekniklerini, eser örnekleri veyeni yazım tekniklerinin notalanması da gösterilerek, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden başlayıp günümüzekadar gelen süreç içerisindeki gelişmeleri incelenmeye çalışılmıştır.

New performance techniques in voice, piano, and harp, and their notations

Musicians, as of the early 20 th century, played an important role in the development ofinstrumental techniques and new sound resources more than that of any other musical periods everbefore. Music is composed by a composer. The composer concludes her/his creativity by consideringtechnical and physical features of instruments and instrument groups that he or she will use within thebounds of possibility. This is a necessity. This necessity, in parallel with cultural, political, andtechnological developments, reached the most active and maybe the most creative levels in the early20 th century. The development of instrumental techniques and new sound resources brought aboutnew composition and performance techniques. Many composers living in this period sought toproduce different timbres and colors from instruments in their works than those existing until that daywhereas another group of composers denying inheritance that passed to them endeavored to createnew instruments developed by electronic techniques, and to produce new timbres from theseinstruments. Apart from the idea of creating new instruments, the endeavor to acquire new timbresfrom existing instruments caused a new form of notation that was different from conventionalnotation. The search for new and the practice of discovered innovations in this period reached thehighest levels not only through composers but also many soloist instrumentalists determining andexploring her/his own instrument s sound capability. This article inquires into the developmentswithin the period starting from the first quarter of the 20 th century to this day in terms of newperformance techniques in percussion instruments, piano, and harp, particularly the developments inhuman voice, by illustrating samples of pieces and notation of new composition techniques.

___

  • 1. COPE, David H. (1984). New Directions in Music, C. Brown Company Publishers, Richmond, TX, A.B.D.
  • 2. DRLIKOVA, Eva (1988). Henry Cowell, Leos Janacek and Who Were the Others?, Sonneck Society Bulletin. XV/2, A.B.D.
  • 3. HARVEY, Jonathan (1975). Stockhausen's 'Hymnen. The Musical Times , C.116, no. 1590 Ağustos, A.B.D.
  • 4. HICKS, Michael (2002). Henry Cowell, Bokemian. Chicago: University of Illinois Press, A.B.D.
  • 5. HORNBOSTEL, Erich Moritz V., SACHS, Curt (1914). Zeitschrift für Ethnologie, Published by Braunschesig, Cilt 46, Almanya.
  • 6. PELHAM, Adrian (1924). Music/Stravinsky and Cowell Break the Ice of Tradition, Theatre Magazine, A.B.D.
  • 7. SCHWARTZ, Eliot (1993). GODFREY, Daniel. Music Since 1945, Macmillan Publishing Company, New York, A.B.D.
  • 8. STEVENSON, Robert (2007). The New Grove Dictionary of Music and Musicians, Oxford University Press, İngiltere.
  • 9. KENNEDY, Michael (2006). The Oxford Dictionary of Music, Oxford University Press, İngiltere.
  • 10. WATKINS, Glenn (1988). Soundings, Schirmer Boo ks, New York, A.B.D.