FAY WELDON’IN PRAXIS ADLI ESERİNDE FEMİNİZM ANLAYIŞI

Fay Weldon, feminist bir yazar olarak, kadınlar ver erkekler arasındaki çatışmalara değinerek, ataerkil toplumlardaki kadınların problemlerini yansıtır. Ataerkil toplumun kadınlara karşı önyargısını eleştirir ve kadına uygulanan eziyetin yok edilmesinin, kadınlara karşı bakış açısının değiştirilmesinin gerekliliğinin altını çizer. Bu bağlamda, Praxis adlı romanında, Weldon kadın kimliği ve kadınların toplumla olan mücadelesi ile ilgili keşfedilmemiş olan noktaları keşfeder. Ana karakter, Praxis ve diğer kadın karakterler, ataerkil toplumların kontrolü altında, kadınların çektiği sıkıntıları sergiler. Böylece, özgürlük ve eşitliğin kadınların hayatındaki önemi, Praxis'in deneyimleri ve ataerkil toplumla olan ilişkisi aracılığıyla vurgulanır. Bu makalenin amacı, kadınların ikincil konumunu, Weldon‟ın, eserinde nasıl sorguladığını ve romanındaki kadın karakterler aracılığıyla, ataerkil toplum tarafından kadınlara uygulanan baskı ve kısıtlamalara karşı mücadele etmeleri için kadınları nasıl cesaretlendirdiğini vurgulamaktır

THE IDEA OF FEMINISM IN FAY WELDON’S PRAXIS

Fay Weldon, as a feminist writer, reflects the problems of women in patriarchal societies by referring to the conflicts between women and men. She criticizes the prejudice of the male-dominated society against women and underlines the necessity to eliminate the oppression imposed upon the female and to change the perspective of society towards women. In this sense, in her novel Praxis, Weldon explores the unexplored about the female identity and the struggles of women with society. The protagonist, Praxis, and the other female characters, portray the sufferings of women under the control of the male-dominated society. Thus, the importance freedom and equality in the lives of women is stressed through the experiences of Praxis and her relationship with the patriarchal society. The aim of this article is to emphasize how Weldon questions the secondary position of women and how she encourages women to challenge repression and restrictions exercised by the patriarchal societythrough her female characters in her novel

___

  • Connor, Steven (1989), Postmodernist Culture: An Introduction of Theories of the Contemporary, Basil Blackwell, New York.
  • Dowling, Finuala (1998), Fay Weldon’s Fiction, Associated UP, London.
  • Faulks, Lana (1998), Fay Weldon, Twayne, London.
  • Foucault, Michel (1979), Discipline and Punish: The Birth of Prison, Vintage, New York.
  • ---. (1988), “Power and Sex.”, Michel Foucault: Politics Philosophy Culture, Ed. Bernard-Henri Levy. Trans. David J. Parent. Routledge, London, p. 111-123.
  • Habib, M. A. R (2005), Modern Literary Criticism and Theory: A History, Blackwell, Oxford.
  • Hutcheon, Linda (1989), The Politics of Postmodernism, Routledge, London.
  • Kaplan, E. Ann (1988), Postmodernism and Its Discontents, Verso, London.
  • Woolf, Virginia. (1931), “Professions for Women” (2000), The Norton Anthology of English Literature, Ed. M. H. Abrams. Norton, New York; London, p. 2214-2218.