Sosyal bilgiler dersi ve popüler kültür

Eğitim, bireylerin günlük yaşantılarında ihtiyaç duydukları ve kullanabilecekleri bilgi, beceri, değer ve tutumları kazandırmada hem de var olan kültürü aktarmada önemli bir işleve sahiptir. Sosyal bilgiler dersi, bireylerin sosyal yaşama uyum sağlamalarına ve onların toplumsallaşmasına yardımcı olan bir derstir. Popüler kültür, iletişim ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak günlük hayatı yakından etkileyen ve kendisine uyulmasını zorunlu kılan bir kültürdür. Çocukların ya da gençlerin bu kültürün dışında kalmaları mümkün değildir. Popüler kültür ürünleri, sosyal bilgiler dersinde neden kullanılmalıdır sorusuna bu araştırmada cevap aranacaktır.

Social studies lesson and popular culture

Education has an important role in furnishing individuals with information, skills, values and attitudes they need and may use in their daily lives, and in conveying the existing culture. Social studies lesson helps individuals adapt to social life and supports their socialization. Popular culture is sort of a culture that closely affects the daily life depending on communication and technologic developments, and necessitates adherence to it. It is impossible for children and young individuals to keep outside of this culture. In this study, an answer is seeked to the question "Why popular culture products should be used in social studies lesson?". Literature screening method has been employed in the research.

___

  • Atay, T. (2007). Popüler kültürden kitle kültürüne çocukluğun dönüşümleri. N. Ahioğlu ve N. Güney (Yay. Haz.): Popüler Kültür ve Çocuk (s. 87-101). Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ankara.
  • Cheung, C.K. (Spring, 2003). The use of popular culture In the teaching of ethics/religious education: a Hong Kong case. Religiouse Education, 197-218. Retrieved August 12, 2008 from http://search.ebscohost.com/.
  • Dikmen, D. (2007). Televizyon reklamları ve çocukların beslenme alışkanlıkları. N. Ahioğlu-N. GÜNEY (Yayma Hazırlayanlar). Popüler Kültür ve Çocuk (s.221-236). Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara.
  • Doğanay, A. (2002). Sosyal bilgiler ve sosyal bilgiler öğretimi. C. Öztürk ve D. Dilek (Editör). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi (s. 15-46). Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • Erden, M. (Tarihsiz). Sosyal Bilgiler Öğretimi. Alkım Yayınevi, İstanbul.
  • Erdoğan, İ. (Kasım, 2004). Popüler kültürün ne olduğu üzerine. Popüler Kültür ve Gençlik-Özel Sayı. Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, 57, 7-19.
  • Hong Xu, S. (2002). Teachers' full knowladge of student popular culture and the integration of aspects of that culture in literacy mstructioa Education, 721-731. Retrieved August 15, 2008 from http.y/search.ebscohost.com/.
  • İlhan, A. Çakır. (2007). Çocuk resimlerinde popüler kültürün izleri. N. Ahioğlu ve N. Güney (Yayma Hazırlayanlar). Popüler Kültür ve Çocuk (s.311-316). Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara.
  • Marshall, G. (1999). Sosyoloji sözlüğü. Osman Akmhay ve Derya Kömürcü (Çeviren). Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara.
  • Naylor, D. T. & R. Diem. (1987). Elementary and middle school social studies. Random House, United States Of America.
  • Neydim, N. (Kasım, 2004). Popüler çocuk kitapları ve medyasının çocuk kültürüne etkilerine sosyolojik gerçeklikler açısından bakış. Popüler Kültür ve Gençlik-Özel Sayı- Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim 57, 76-80.
  • Öztürk, D., S. Güler ve F. Bıkmaz. (2007). Popüler kültür ve okul: Ankara ve Bolu illerinde ilköğretim öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırma. N. Ahioğlu-N. Güney (Yayına Hazırlayanlar). Popüler Kültür ve Çocuk (s. 103-125). Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ankara.
  • Turner, T. (1979). Using popular culture in the social studies. Retrived July 24, 2009 from http://www.eric.ed.gov/.
  • White, C.& S. Mccormack (Jun, 2006). The message in the music: popular culture and teaching in social studies. Retrieved August 18 from http.'//search.ebscohost.com/.