Bursa İli Gürsu ve Kestel İlçelerindeki Meyve Üreticilerinin Pestisit Kullanımına Yönelik Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi

Bursa ilinin Gürsu ve Kestel ilçelerinde 2017 yılında yapılan bu çalışmada, meyve üretiminde pestisit kullanımı ile ilgili üreticilerin tutum ve davranışlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu ilçelere ait 9 mahalleden tesadüfi olarak seçilen 75 meyve üreticisi ile anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasında üreticilere yaş, eğitim durumu, arazi mülkiyeti, arazi büyüklüğü ve yetiştirilen tarımsal ürünler gibi kişisel bilgilerin yanı sıra pestisit kullanımı ile ilgili sorular sorulmuştur. Çalışma sonuçlarına göre, üreticilerin %75.1’inin pestisitleri zirai ilaç bayilerinden temin ettikleri belirlenmiştir. Üreticilerin %67.9’u sırasıyla fungisit, insektisit, herbisit ve akarisit kullanmışlardır. Üreticilerin %71.6’sı pestisit seçiminde, %66.3’ü doz belirlemede ilaç bayilerinin önerilerine uymuşlardır. Üreticilerin en çok (%46.3) Armut Kara Lekesi (Venturia pirina Aderh.)’ne karşı fungisit kullandığı saptanmıştır. Üreticilerin bir yetiştiricilik sezonunda armuttaki hastalık ve zararlılara karşı ortalama 18.3 kez pestisit uyguladıkları belirlenmiştir. Ayrıca, üreticilerin %54.2’sinin biyopestisitler konusunda bilgiye sahip olmadığı gözlenmiştir. Pestisit uygulamalarında koruyucu maske, eldiven vb. ürünleri kullanmayanların oranı %53.6 olarak kaydedilmiştir. Bununla birlikte, üreticilerin %63.7’si, pestisitlerin çevreye zarar verdiğini belirtmişlerdir.

Determination of Attitudes and Behaviors of Fruit Producers towards Pesticide Use in Gürsu and Kestel Districts of Bursa Province

In this study, which was made in Gürsu and Kestel districts of Bursa province in 2017, it was aimed to determine the attitudes and behaviors of the producers regarding the use of pesticides in fruit production. A survey study was conducted with 75 fruit producers, which were randomly selected from 9 neighborhoods belonging to these districts. In the survey study, producers were asked questions about personal information such as their age, educational status, land ownership, land size and agricultural crops grown, as well as pesticide use. According to the results of the study, it was determined that 75.1% of the producers obtained the pesticides from the pesticide dealers. Fungicides, insecticides, herbicides and acaricides were used by 67.9% of the producers, respectively. Of all producers, 71.6% and 66.3% followed the recommendations of pesticide dealers in pesticide selection and dosing, respectively. The producers were found to use the highest amount of fungicides (46.3%) against pear scab (Venturia pirina Aderh.). It was determined that the producers had applied 18.3 times pesticides on average against diseases and pests in pear during a growing season. Besides, 54.2% of the producers were observed to not to have knowledge about biopesticides. Those who did not use the protective products such as masks, gloves etc. in pesticide applications were recorded as 53.6%. However, 63.7% of the producers stated that the pesticides used harmed the environment. As a result of the study, the findings were evaluated and recommendations were made.

___

  • Afacan Erbaşlar, Ö. 2014. Bursa İli Armut Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. Bursa. 60 s.
  • Akbaba, B. Z. 2010. Adana İli Turunçgil Yetiştiriciliği ve İnsektisit Kullanımının Değerlendirilmesi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Anabilim Dalı. Adana. 80 s.
  • Bulut, H. ve A. Tamer. 1996. Pestisit Kullanımının Azaltılması ile İlgili Politika ve Stratejiler. II. Ulusal Zirai Mücadele İlaçları Sempozyumu. s.12-24, Ankara.
  • Çakır, A., N. K. Sanyürek, E. Karakaya ve Ş. Ay. 2017. Nusaybin (Mardin) İlçesi Bağcılığı Sorunları ve Çözüm Önerileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 34 (1): 15-25.
  • Erdoğan O., E. Tohumcu, M. F. Baran ve O. Gökdoğan. 2017. Adıyaman İli Badem Üreticilerinin Zirai Mücadele Uygulamalarının Değerlendirilmesi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 5 (11): 1414-1421.
  • Erdoğan O. ve O. Gökdoğan. 2017. Nevşehir İlinde Patates Üreticilerinin Bitki Koruma Uygulamaları. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi. 34 (1): 51-60.
  • Farah, J. 1993. Pesticide Policies In Developing Countries. Do They Encourage Excessive Pesticide Use? World Bank Discussion Paper No: 238, Washington D. C. 75 pp.
  • Gözener, B., M. Sayılı ve A. Çağlar. 2017. Tokat İli Kazova Bölgesinde Domates Yetiştiriciliğinde İlaç Kullanımı. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 5 (5): 451-458.
  • Karataş, E. ve Ö. Alaoğlu. 2011. Manisa İlinde Üreticilerin Bitki Koruma Uygulamaları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 48 (3): 183-189.
  • Kızılaslan, N. ve E. Somak. 2013. Tokat ili Erbaa İlçesinde Bağcılık İşletmelerinde Tarımsal İlaç Kullanımında Üreticilerin Bilinç Düzeyi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. 4: 79-93.
  • Özkan, B., H. V. Akçaöz ve C. F. Karadeniz. 2002. Antalya İlinde Turunçgil Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımına Yönelik Üretici Tutum ve Davranışları. Anadolu Dergisi. 13 (2): 103-116.
  • Tücer, A., İ. Polat, M. Küçüker ve A. Özercan. 2004. Manisa-Saruhanlı Bağlarında Tarımsal İlaç Uygulamalarındaki Sorunların Saptanması. Anadolu, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi. 14 (1): 128-141.
  • Yanar, Y., D. Yanar, G. Erdal, H. Erdal ve F. Yurttaş. 2017. Manisa İli Bağ Alanlarında Karşılaşılan Bitki Koruma Sorunları ve Üretici Bilinç Düzeyi. Turkish Journal of Weed Science. 20 (1): 18-26.
  • Yeşilayer, A., G. Erdal, H. Erdal ve Ş. Özülkü. 2016. Tokat ili Zile İlçesinde Ayçiçeği Yetiştiriciliğinde Bitki Koruma Sorunları ve Üreticilerin Bilinç Düzeyi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi. 13: 152-162.
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ekolojik Peyzaj Planlamasında Duyarlılık Analizi; Bayburt Örneği

Esra ÖZHANCI, Hasan YILMAZ

Yarı Kurak İklim Koşullarında Üretilen Bazı Pamuk (Gossypium hirsutum L.) Çeşitlerinde Kullanılan NPK ve Organik Gübrelerin Verim, Verim Unsurları ve Sürdürülebilir Tarıma Etkisinin Araştırılması

Cevher İlhan CEVHERİ, Ahmet YILMAZ

Bursa Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Susamda Farklı Ekim Zamanlarının Tohum Verimi Ve Bazı Verim Bileşenlerine Etkileri

Mehmet ÖZ, Hayrettin KUŞÇU

Karma Yem Teknolojisindeki Gelişmelerin Karma Yem Kalitesine ve Yem Değerine Etkileri

Kadir Cem AKBAY, İbrahim AK

Akuakültürde Akuaponik Sistemler ve Önemi

Hilal KARGIN, Murat BİLGÜVEN

Bazı İleri Makarnalık Buğday (Triticum turgidum var. durum L.) Genotiplerinin Çimlenme Döneminde Tuz Stresine Tepkileri

Samet ÇİÇEK, Barış KİLERCİOĞLU, Ramazan DOĞAN, Emine BUDAKLI ÇARPICI

Bursa İli Gürsu ve Kestel İlçelerindeki Meyve Üreticilerinin Pestisit Kullanımına Yönelik Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi

Ümit ARSLAN, Elif ERBEK, Ahmet ÖZYÖRÜK

Broiler Damızlık Sürüsünde Yumurta Ağırlığının Yumurta Kabuk Kalınlığı, Por Yoğunluğu ve Civciv Kalitesi Üzerine Etkisi

Saliha SABAH, Ümran ŞAHAN

Bursa Karacabey Ovasında Son 25 Yılda Değişen Bitkisel Üretim Deseni ve Sulama Uygulamalarının Uzaktan Algılama ve ET Haritalama Tekniği ile Değerlendirilmesi

Eyüp Selim KÖKSAL, Sakine ÇETİN, Ali Osman DEMİR, Emre TUNCA, Burak Nazmi CANDOĞAN, Ş.Tülin AKKAYA ASLAN

Doğal Düşmanlarda İnsektisit Direnci

Duygu DEMİRÖZ, Hilal TUNCA