Türk Devletlerinin Tarihteki İpek Yolu Deneyimi

Avrasya kıtasının tam merkezinde yer alan Türk Dünyası tarih boyunca bir yandan doğu-batı ve kuzey-güney istikametinde ilerleyen ticaret yollarını etkilemiş ve diğer yandan da onlardan etkilenmiştir. Türk devletlerinin güçlenmesi veya zayıflaması tarihsel İpek Yolunun yükselmesi ve çökmesi ile doğrudan bağlantılıdır. Türk Medeniyetinin şahlanması Türk devletlerinin tarihsel İpek Yolunu kontrol ettiği dönemlere denk gelmektedir. 16. yüzyılda Avrupalıların Asya’ya giden deniz yollarını keşfetmesi ile uluslararası ticaretin ağırlığı kıtadan denize kaymış ve böylece İpek Yolu önemini kaybetmiştir. Bu bakımdan kıta üzerinden geçen kara koridorlarının önemi arttığı günümüzde geçmişten ders çıkarmak önem arz etmektedir. Dolayısıyla makalede tarihteki Türk devletlerinin İpek Yolu deneyimi ele alınacaktır.

___

  • Additional Berel Burial Sites Excavated. (2023). The Astana Times, https://astanatimes.com/2013/08/additional-berel-burial-sites-excavated.
  • AKA, İ. (2000). Timur ve Devleti, Ankara: Türk Tarih Kurumu.
  • BECKWITH, C. I. (2009). Empires of the Silk Road: A History of Central Eurasia from the Bronze Age to the Present, Princeton: Princeton University Press.