Enerji Güvenliği Bağlamında Çin’in Arap Dünyası’na Yönelik Enerji Politikası

Enerji güvenliği, dünya siyasetinde en çok konuşulan konular arasında yer almaktadır. Rusya-Ukrayna Savaşı’yla birlikte küresel dinamikleri etkileyen en önemli etkenlerden biri enerji faktörü olmuştur. Ayrıca devletler ekonomik kalkınmalarını sürdürmek için enerji tedarikini garanti altına almaya çalışmaktadır. Bu amaçla çeşitli ilişkiler geliştirmekte ve yatırımlar yapmaktadır. Bu çerçevede ön plana çıkan devletlerden biri Çin’dir. Çalışmada enerji güvenliği kapsamında Çin’in Arap Dünyası’na yönelik enerji politikası ve yatırımları, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Irak, Mısır ve Suudi üzerinden incelenmektedir. Buna ek olarak Çin’in önündeki fırsatlar ve engeller tespit edilmektedir.

___

  • AKCAY, N. (2023). Beyond Oil: A New Phase in China-Middle East Engagement. The Diplomat, https://thediplomat.com/2023/01/beyond-oila-new-phase-in-china-middle-east-engagement/.
  • ALUF, D. (2021). China’s Reliance on Middle East Oil, Gas to Rise Sharply. Insights Global, https://www.insights-global.com/chinas-reliance-onmiddle-east-oil-gas-to-rise-sharply/.
  • An Energy Sector Roadmap to Carbon Neutrality in China. (2021). International Energy Agency, https://iea.blob.core.windows.net/assets/9448bd6e-670e-4cfd-953c-32e822a80f77/AnenergysectorroadmaptocarbonneutralityinChina.pdf