NATO Üyeliği Öncesi ve Sonrasında Hırvatistan’ın Tercihleri

Balkan coğrafyasında yaşayan halklar tarihin akışı içerisinde çok farklı inişin çıkışın yaşandığı dönemler yaşamıştır. 7. yüzyılda Balkanlara geldiği bilinen Slav topluluklarından Hırvatların bağımsızlıktan uzak geçen dönemin ardından kurduğu bağımsız devlet Hırvatistan 2009 yılında NATO ve 2013 yılında AB’ye üye olarak modern dönem tercihlerini Batı merkezli ittifaklardan yana kullanmıştır. Bu makalede Hırvatistan’ın NATO’ya üye olması öncesi ve sonrasında hangi ittifak politikaları ile hareket ettiği incelenecektir. Çalışmanın amacı Hırvatistan’ın kapasitesi sınırlı bir devlet olarak yıllar içerisinde değişen fırsatları değerlendirerek farklı politikalar kullandığını açıklamaktır. Hırvatistan’ın Batı ile bağlantısını kuracak NATO üyeliğini incelemek ve bu üyeliğin ittifak teorileri açısından değerlendirilmesi önemlidir. İnceleme esnasında nitel araştırma yöntemleri tercih edilecek olup nicel olarak da istatistiki verilerden faydalanılacaktır. Çalışmada uluslararası ilişkiler teorilerinden neorealizm doğrultusunda Hırvatistan’ın NATO üyeliği öncesinde güvenlik politikalarını NATO üyeliği sonrasında uluslararası sistemde yaşanan değişimlerle farklılaştırdığı, küçük devlet olmanın avantajlarını kullandığı bulgusuna ulaşılmıştır.

___

  • BERKEMEIER, M. ve FUHRMANN, M. (2018). Reassessing the Fulfillment of Alliance Commitments in War. Research&Politics.
  • CHRISTENSEN, T. J. ve SNYDER J. (1990). Chain Gangs and Passed Bucks: Predicting Alliance Patterns in Multipolarity. International Organization, 44(2), 137-168.
  • Croatia Met NATO Defence Budget Target in 2021. (2021). Total Croatia News, https://www.total-croatia-news.com/politics/61644-croatia-metnato-defence-budget-target-in-2021.