Bölge Çalışmalarının Tanımı, Kapsamı ve Temel Unsurları: Kavramsal Bir Çerçeve

Dünyanın sınırlı kaynaklarının elde edilmesinin ve arzu edilen biçimlerde kullanılabilmesinin ancak doğru kararların alınabilmesi ve bu kararlara göre uygun eyleme geçilmesiyle mümkün olduğu bir gerçektir. Küresel ve bölgesel siyasette farklı coğrafyalara ve farklı insanlara yönelik bilgi üretimi doğru kararların alınabilmesini mümkün kılan temel unsurlardan biridir. Bu nedenle bölge çalışmaları, doğru kararların alınmasını destekleyen çok disiplinli bir alan olarak, tüm karar verici aktörlerin önemsediği ve kaynak aktardığı bir alandır. Bu çalışmanın amacı, özellikle bölge çalışmalarına yeni başlayan öğrenci ve araştırmacılara bu çok disiplinli ve çok aktörlü alanın, tanım, tarihçe ve aktörleriyle birlikte kavramsal bir çerçevesini çizmek ve alanın kapsam ve öneminin bütünlüklü bir biçimde anlaşılmasına katkı sağlamaktır.

___

  • BENNETT, C. W. (1951). Area Studies in American Universities. New York: Social Science Research Council.
  • BONNELL, V. E., ve Breslauer, G. B. (2004). Soviet and Post-Soviet Area Studies. D. L. Szanton (ed.) The Politics of Knowledge: Area Studies and the Disciplines. California: University of California.
  • BOVE, P. A. (2002). Can American Studies Be Area Studies?. M. Miyoshi, ve H. D. Harootunian (Der), Learning Places: The Afterlives of Area Studies, London, 206-231.