Yem Bitkileri Tarımında Üretici Davranışlarının Belirlenmesi:Isparta İli Örneği

Bu çalışma Isparta ilinde yem bitkileri tarımının en fazla yapıldığı Şarkikaraağaç, Keçiborlu, Senirkent ve Yalvaç ilçelerindeki üreticilerin yem bitkisi tarımına olan yaklaşımı ve kullandıkları teknikler ile üretici uygulamalarının tespit edilmesi ve yem bitkileri tarımının ne düzeyde olduğunun belirlenmesi için yapılmıştır. Bu amaca yönelik anket soruları hazırlanmış, dört ilçeden tesadüfen seçilen 13 köyde 120 üretici ile yüz yüze görüşülerek anket yapılmış, anket sonuçları düzenlenmiş, elde edilen değerler SPSS istatistik programında analiz edilerek değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, üreticilerin en büyük sorunları sulama imkanlarının yetersiz ve sulu arazi varlığının az olması, yem bitkilerine uygulanan politikaların yetersiz olması, teşvik ve desteklemelerin uygulanışındaki eksiklikler ve girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Ayrıca üreticilerin geleneksel yöntemlere bağlı olmasının üretime yönelik uygulamalarda eksikliğe neden olduğu görülmüştür.

Determination of Forage Crops Producer Behaviour in Agriculture;Example of Isparta Province

Goal of this Project is determine the differences between researches and approach to forage crops agriculture of producers in Şarkikaraağaç, Keçiborlu, Senirkent and Yalvaç counties that made the most of forage crops agriculture and technics are used by them. Survey questions were prepared for this purpose The survey was made by interviewing face to face with 120 producers live in 13 villages selected randomly from the four counties, survey results were held, The values obtained were analyzed using SPSS evaluated and interpreted.According to the results of survey the biggest problems of the producers are insufficient irrigation abilities and the presence of irrigated land, incapability of policies implemented on forage crops, deficiency in application of poling and high input costs. İt is seen that Producers’ riding on customs caused to deficiency in applications.

___

  • Anonim, 2013. www.tuik.gov.tr /bitkiselapp/ bitkisel.zul adresinden alınmıştır.
  • Bal T., 2005. Göller Bölgesinde Tarla Bitkileri Üretiminin Ekonomik Analizi ve Başlıca Ürünlerin Arz Duyarlılıklarının Hesaplanması. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış.
  • Bal T. ve Dernek Z. 2001. Isparta ilinin tarımsal potansiyelinin geliştirilmesi ve eğirdir’in önemi. I. Eğirdir Sempozyumu, Eğirdir-Isparta.
  • Cevher C. ve Karakurt E., 2010. Mera ıslah çalışması yürütülen köylerde yem bitkisi üretimini arttırmaya yönelik yayım çalışmasının değerlendirilmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 19(1-2):17-23.
  • Hammond D.S., 1995. Post-dispersal seed and seedling mortality of tropical dry forest trees after shifting agriculture. Chiapas, Mexico. Journal of Tropical Ecology, 11: 295-313.
  • Karadavut ve ark., 2011. Konya ili yem bitkileri üreticilerinin sosyo-ekonomikyapıları ile başarılı üretimi etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Bingöl Ünv. Fen. Bil. Dergisi, 1(2).
  • Kılıç A., 2003. Kaba Yem Üretimi ve Sorunları.www.zmo.org.tr
  • Şahin K. ve Yılmaz İ.H., 2008. Van ilinde yem bitkileri tarımı, mera kullanımı ve sosyo ekonomik yapı üzerine bir araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(4):414-419.
  • Yang, W.Y., 1964 .Ziraai İşletmecilikte Tektik ve Araştırma Metotları (Çeviri: M. Talim), Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • Yavuz G., Ceylan İ.C., 2004. Polatlı ilçesinde üreticilerin yem bitkileri üretimine karar verme sürecinde etkili faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Biotech Studies-Cover
  • ISSN: 2687-3761
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: TAGEM Journals
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tokat-Kazova Ekolojik Koşullarında Bazı Çok Yıllık Yem Bitkilerinin Verim ve Kalitelerinin Belirlenmesi

Yaşar KARADAĞ, Selahattin ÇINAR, Tahsin TAŞYÜREK, Sezai GÖKALP, Mahir ÖZKURT

Sıvı Hayvan Gübresinin Pamuk (G. hirsutum L.) Tarımında Üst Gübre Olarak Kullanılmasının Vegetatif Gelişmeye ve Lif Değerlerine Etkisi

Nebi AKYOL, Mehmet AYDIN

Eskişehir Koşullarında Macar Fiği (Vicia pannonica Crantz.) Hat ve Çeşitlerinde Yem ve Tohum Verimleri

İlker ERDOĞDU, A. Levent SEVER, A. Kadir ATALAY

Erzurum Çevresinde Doğal Yayılış Gösteren Salvia Türleri ve Tıbbi Özellikleri

Hakan ÖZER

Bazı Şeker Pancarı Çeşitlerinin Eskişehir Koşullarındaki Performansları

Engin Gökhan KULAN, Mehmet Demir KAYA, Ertuğrul KARAŞ

Çukurova Koşullarına Uygun GeliştirilenYerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Genotiplerinin Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi

Ayşe Nuran ÇİL, Abdullah ÇİL, Murat Reis AKKAYA, Vakas ŞAHİN

Şeker Pancarından Biyoetanol Üretimi

Süreyya Gülfem ALTUNBAY, Ayşe KANGAL, Songül GÜREL

Humik Asit Uygulama Zamanı ve Dozlarının Kışlık Kolzada Verim ve Verim Öğelerine Etkileri

Mehtap GÜRSOY, Farzad NOFOUZİ, Dilek BAŞALMA

İpek 607 Pamuk (G. hirsitum L.) Çeşidinde Farklı Gama Işını (Cobalt 60) Dozlarının M2 Popülasyonunda Lif Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

Fatih KÜÇÜKTABAN, Mehmet ÇOBAN, Süleyman ÇİÇEK, Levent YAZICI

Harran Ovası Koşullarında Yazlık Aspir Bitkisinde Sulamanın Verim ve Yağ Kalitesi Üzerine Etkileri

Abdullah Suat NACAR, Veli D EĞIRMENCİ, Halil HATİPOĞLU, Meral TAŞ, Hüseyin ARSLAN, Ahmet ÇIKMAN, Abdullah ŞAKAK