Bazı Şeker Pancarı Çeşitlerinin Eskişehir Koşullarındaki Performansları

Bu çalışma Eskişehir koşullarında bazı şeker pancarı çeşitlerinin verim ve polar şeker oranı bakımından performanslarının değerlendirilmesi amacıyla 2014 yılında yürütülmüştür. Araştırmada Valentina, Agnessa, Calixta, Zanzibar, Bison, Mohican, Maden, Esperanza ve Pauletta olmak üzere dokuz şeker pancarı çeşidi kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre kurulan araştırma 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada tarla çıkış (%), kök-gövde boyu (cm), kök-gövde çapı (cm), kök-gövde ağırlığı (g/bitki), kök-gövde verimi (kg/da) ve polar şeker oranı (%) özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçları, incelenen özellikler bakımından çeşitler arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir. Çeşitler arasında en yüksek kök ağırlığı 1330 g/bitki ile Mohican, kök verimi 10254 kg/da ile Esperanza, polar şeker oranı %15.63 ile Zanzibar, kök boyu 24.47 cm ile Maden, kök çapı 12.37 cm ile Esperanza ve tarla çıkışı %92.16 ile Bison çeşitlerinden elde edilmiştir. İncelenen karakterler bakımından çeşitlerin farklı özelliklere sahip olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, incelenen çeşitler arasında Maden, Agnessa ve Zanzibar çeşitlerinin yüksek verime, Calixta, Zanzibar ve Maden çeşitlerinin ise yüksek polar şeker oranına sahip oldukları belirlenmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

Beta vulgaris L., verim, çeşit

Performance of Some Sugar Beet Cultivars in Eskişehir Conditions

This was conducted to determine the performance of some sugar beet cultivars in Eskişehir conditions in 2014. Nine sugar beet cultivars Valentina, Agnessa, Calixta, Zanzibar, Bison, Mohican, Maden, Esperanza and Pauletta were used in the study. The experiment was established as randomized complete block design with four replications. Field emergence (%), root length (cm), root diameter (cm), root weight (g/plant), root yield (kg/da) and polar sugar content (%) were investigated. The results of the experiment showed that a significant difference among the sugar beet cultivars was found. Mohican gave the highest root weight with 1330 g/plant while root yield was obtained in Esperanza with 10254 kg/da. Among the cultivars Bison possessed the better field emergence performance than the others. It was concluded that Maden, Agnessa and Zanzibar should be preferred for high root yield, and Calixta, Zanzibar and Maden for polar sugar content.

___

  • /bitkisel.zul (Ulaşım Tarihi: 03.07.2015)
  • Anonim 2015b. http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/ TTSM/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=85 (Ulaşım Tarihi: 03.07.2015)
  • Ada R., Akınerdem F., Öztürk Ö., 2012. Şeker Pancarı Çeşitlerinin Bazı Tarımsal ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. 1. Uluslararası Anadolu Şeker Pancarı Sempozyumu, 20-22 Eylül 2012, Kayseri, Bildiri Kitabı: 173-177.
  • Okut N. ve Yıldırım B., 2004. Van koşullarında şeker pancarı (Beta vulgaris var. saccharifera L.)’nda çeşit ve ekim zamanının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 14(2): 149-158.
  • Tunçtürk M., 2005. Bazı Şeker Pancarı Çeşitlerinin Van - Gevaş Koşullarında Verim Performanslarının Karşılaştırılması. Türkiye VI. Kongresi, Cilt 1, sayfa 437-440, 5-7 Eylül 2005, Antalya
  • Karadoğan T., Kurtçebe Ş., 2005. Göller Yöresine Uygun Şeker Pancarı Çeşitlerinin Belirlenmesi. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Antalya, Cilt I: 441-446.
  • Günel E., İlbaş A.İ., 1994. Van ekolojik şartlarında bazı şeker pancarı (Beta vulgaris) çeşitlerinin verim ve kalitesi üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 : 95-112.
  • Düzgüneş O., Kesici T., Kavuncu O., Gürbüz F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metodları II). A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları:1021. Ders Kitabı, 295 s.
Biotech Studies-Cover
  • ISSN: 2687-3761
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: TAGEM Journals
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Tarihlerde Hasat Edilen Şeker Pancarı Genotiplerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi

Fırat SEFAOĞLU, Canan KAYA, Aydın KARAKUŞ

Patateste Farklı Ortam ve Dönemlerde Yapılan Melezleme ve Melez Tohum Elde Edilmesini Etkileyen Faktörler

Güngör YILMAZ, Nejdet KANDEMİR, Yusuf YANAR, Yasin B. KARAN, Ahmet KINAY, Şaziye DÖKÜLEN

Sıvı Hayvan Gübresinin Pamuk (G. hirsutum L.) Tarımında Üst Gübre Olarak Kullanılmasının Vegetatif Gelişmeye ve Lif Değerlerine Etkisi

Nebi AKYOL, Mehmet AYDIN

İklim Değişikliğinin Haşhaş (Papaver somniferum L.) Üretim Alanlarına Etkisi

Mehmet Uğur YILDIRIM, Mesut DEMİRCAN, Fethi Ahmet ÖZDEMİR, Ercüment Osman SARIHAN

Laktik Asit Üretme Yeteneklerinin Yüksek Olduğu Bilinen İzolatların Mısır Silajının In Vitro Gaz Üretim Değerleri ve Yem Kalitesi Özelliklerine Etkileri

Mustafa KIZILŞİMŞEK, Negar Ebrahim Pour MOKHTARİ, Adem EROL, Çehre ÖZTÜRK, Latife GÜRKAN

Haşhaşta (Papaver somniferum L.) Bazı Fizyolojik ve Morfolojik Özellikler ile Yağ ve Morfin Miktarının Belirlenmesi

Şule İNAN, Mustafa Ali KAYNAK, Fatih KÜÇÜKTABAN

İleri Islah Kademesindeki Patates Klonlarının Üretici Koşullarında Performanslarının Belirlenmesi

Canan KAYA, Tuğçe KARA, Aydın KARAKUŞ, Fırat SEFAOĞLU

Doğal Vejatasyondan İzole Edilmiş ve Belirli Özelliklerine Göre Seçilmiş olan 10 Adet Lab İzolatının Mısır Silajının Fermantasyon Profili ve Aerobik Stabilitesi Üzerine Etkileri

Mustafa KIZILŞİMŞEK, Çehre ÖZTÜRK, Mustafa KÜSEK, Negar Ebrahim Pour MOKHTARİ, Peruze ERTEM

Farklı Hasat Dönemlerinin Ayçiçeği Populasyonlarında Silajlık Verim ve Bazı Özelliklere Etkileri

Zeynep DUMLU GÜL, Mustafa TAN

Kaplı ve Kapsız Şeker Pancarı Tohumlarının Çimlenme, Çıkış ve Verim Bakımından İncelenmesi

Engin Gökhan KULAN, Mehmet Demir KAYA