THE SCIENTIFIC PERSONALITY OF FUAT SEZGİN THROUGH THE HISTORY OF ARAB HERITAGE

This paper deals with the efforts of scientist Fuat Sezgin in reviving the Arab heritage. What motivated him to study Arab heritage? How was his scientific personality affected by that study? How did he move from the stage of collecting the history of the Arab scientific heritage to the stage of investing in the renaissance of the Muslim nation in the contemporary time? We will discuss the merger between the results of the Islamic heritage and the scientific personality of Sezgin, and the influence of Sezgin on the products of that heritage as the leading scientist in this field. The research will discuss the influence of Sezgin on the scientists of his time, and how Sezgin moved from the collection of Islamic heritage to the stage of awareness and defense of this heritage. This is an overview of the research that we will discuss here.

ARAP KÜLTÜR TARİHİ ADLI KİTABINA GÖRE FUAT SEZGİN'İN BİLİMSEL KİŞİLİĞİ

Bu makalede Fuat Sezgin'in Arap kültür tarihini yazma konusundaki çabaları ele alınmaktadır. Makalede Arap kültür tarihini incelemesi için onu neyin motive ettiği tartışılmaktadır. Bilimsel kişiliği bu çalışmasında nasıl şekillenmiştir? Arap kültür tarihini toplama aşamasından, çağdaş zamanların Müslüman milletlerinin Rönesans’ına yatırım yapma aşamasına nasıl geçmiştir? Arap İslam kültür mirasının sonuçlarının Sezgin’in bilimsel kişiliğine etkileri ile bu alanda önde gelen bir bilim insanı olarak Sezgin’in bu mirasın ürünlerine etkisi nasıl ve ne şekilde gerçekleşmiştir? Sezgin’in bilim insanları üzerinde nasıl bir etkisi olmuştur? Arap İslam kültürel mirası koleksiyonundan istifade ile bu mirasın farkındalığına ve savunulması aşamasına nasıl geçmiştir? Araştırmada bu konular üzerinde durulacaktır.

___

AL-OMARI, Akram (1994), Merviyyatu's-Sîre, 1. Edition, Madinah, King Fahd Complex for Holy Quran Printing.

BADAWI, Abd al-Rahman (1993), Mevsû'etu'l-Musteshrîkîn, 3. Edition Beirut, Dar al-Alam.

BROCKELMANN, Carl (1959), Târîhu'l-Adabi'l-Arabî, 1. Volume, 5. Edition, Egypt, Dar Al Maaref Publications.

KHALAF, Najam Abd al-Rahman (1999), Istidrâkât'un Ala Târîhi't-Turâsi'l- Arabî Fî-Ilmi'l-Hadîs, Beirut, Dar Al Bashaer Publications.

SEZGIN, Fuat (2010), Arz'un Mûvcez'un Li-Muthafi's-Istanbul Li-Târîhi'l-Ulûm, 1. Edition, Frankfurt, Institute of Arab and Islamic Sciences.

SEZGIN, Fuat (2014), Iktishâfu'l-Kârrati'l-Emrîkiyya Kable Christopher Columbus, 1. Edition, Istanbul, Printer Sechil Office.

SEZGIN, Fuat (1983), Târîhu't-Turâsi'l-Arabî, 1. Volume, 1. Edition, Saudi Arabia, Imam Muhammad bin Saud University.