ÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNDE AİLESEL ÖZELLİKLERİN ETKİSİ

Bu çalışmada, kısa bir süre sonra iş hayatına atılacak olan üniversite son sınıf öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerinde ailesel faktörlerin etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Ekonomi Fakültesinin dört bölümünde okuyan son sınıfı öğrencileri üzerinde uygulanan bir araştırmaya yer verilmektedir. Yapılan araştırmada veriler anket tekniği ile toplanmış olup, sonuçlar SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paketi) paket programının 16. sürümü ile analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin anlamlandırılması için, çapraz tablolar, faktör analizi, güvenilirlik analizi, t testi ve varyans analizine başvurulmuştur. Araştırma sonucunda üniversite son sınıf öğrencilerinin girişimci olma isteklerinde, babalarının eğitim durumlarına göre ve öğrencilerin girişimcilik özellikleri faktörlerine katılımları, bazı ailesel özelliklere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

ÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNDE AİLESEL ÖZELLİKLERİN ETKİSİ

The aim of this study is to investigate the effect of family factors of the final year undergraduate students who are going to go into business life in a short period of time over their entrepreneurship tendencies. A research carried out on the final year undergraduate students of four different departments in Economy Faculty of AhmetYesevi University is also included in this study. The data were gathered by means of survey technique and the results were analyzed through 16 th version of SPSS (Statistical Package for Social Sciences). Crosstabs, factor analysis, reliability analysis and analysis of variance and t-test were used to make sense of the obtained data. As a result of the research, it was identified that the wish to become entrepreneurs of the final year undergraduate students varies according to educational status of their fathers. In addition, it was found that the student’s participation to the factors of entrepreneurship characteristics differs according to some familial characteristics.

___

  • Arslan, K. (2002) “Üniversiteli Gençlerde Mesleki Tercihler ve Girişimcilik Eğilimleri”, Doğuş Üniversitesi Dergisi( no:2002/6) :1-11.
  • Aytaç, Ö. Ve İlhan, S. (2007) “Girişimcilik ve Girişimci Kültür:Sosyolojik Bir Perspektif”, Selçuk Üniversiitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (Sayı:18,) :101-121.
  • Balaban, O. ve Özdemir, Y. (2008) “Girişimcilik Eğitiminin Girişimcilik Eğilimi Üzerindeki Etkisi: Sakarya Üniversitesi İİBF Örneği”, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi ( Cilt:3, Sayı:2) :133-151.
  • Ceylan, A. ve Demircan, N. (2002) Girisimcilerın Başarı, Güç Ve Yakın İlişki İhtiyaçlarının Kişilik Özellikleriyle İlişkisi Üzerine Düzce Bölgesi'ndekı KOBİ’lerde Bir Araştırma, 21. Yüzyılda Kobi’ler: Sorunlar, Fırsatlar Ve Çözüm Önerileri Konferansı, Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme Fakültesi ( 3-4 Ocak).
  • Çerik, Şule. (2002) “Ailelerin Gençlere Karşı Tutumları ve Gençlerin Ailelerinin Tutumlarını Algılayışlarına Yönelik Üniversite Gençliği Üzerinde Bir Araştırma”; Ege Akademik Bakış Dergisi;( Cilt 2, Sayı 1) :21-24.
  • Çetin, C. (1996) “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi” İstanbul, Der Yayınları.
  • Durukan, T. (2005) “Küresel Girişimcilik”; ed: Oya Aytemiz Seymen, Tamer Bolat. Küreselleşme ve Çok Uluslu İşletmecilik, Ankara, Nobel Yayınları.
  • İlban, M.O. (2008). “Seyahat Acente Yöneticilerinin Destinasyon Marka İmajı Algıları Üzerine Bir Araştırma” Ege Akademik Bakış Dergisi,( Sayı:8 Cilt:1) : 121-152.
  • Jones, G. Ve Wadhwani, R.D. (2006) “Entreneurship and Business History: Renewing the Research Agenda”, Harvard Business School Research No:07-007 Çevrimiçi: http://www.hbs.edu/research/pdf/07-007.pdf
  • Olsen, P. (1998), “Entrepreneurship: Opportunistic Decision Makers”, Journal Of Small Business Management ( cilt: 11,Sayı: 2) : 25-31
  • Onay, M. ve Çavuşoğlu. S, (2010) “İşletmelerde Girişimcilik Özelliğini Etkileyen Faktörler: İç Girişimcilik”, Yönetim ve Ekonomi Dergisi,( Cilt:17 Sayı:1) : 47-67
  • Örücü. E., Kılıç, R. Yılmaz, Ö. (2007) “Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerinde Ailesel Faktörlerin Etkisi ve Balıkesir Üniversitesinde Bir Uygulama “, Çanakkale 18Mart Üniversitesi,Dr. H. İbrahim Bodur Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi (Aralık 2007, Cilt 2, Sayı: 2) :27-47.
  • Özden, K., Temurlen, S., Başar, S. (2008) “Girişimcilik Eğilimi: Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırması”, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dergisi, (Sayı:11-12) güz 2008-2009 KKTC.
  • Topaloğlu, T. (2006) “Girişimcinin Motivasyonel ve Bilişsel Kişilik Özellikleri: Girişimci ve Yöneticilerin Öğrenilmiş Gereksinimleri ve Kontrol Odaklarının Kıyaslanmasına Yönelik Bir Araştırma” (Yüksek Lisans Tezi.) Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme A.B.D, Yönetim ve Organizasyon Programı.
  • Yılmaz, E. Ve Sünbül, A. (2009) “Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeğinin Geliştirilmesi”, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (Sayı:21) :195-203.