TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KRİZ DÖNEMLERİNDE UYGULANAN KAMU POLİTİKALARINA KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN BAKIŞI: ANTALYA İLİ ÖRNEĞİ

Öz Turizm sektörü gün geçtikçe daha da büyüyüp gelişmekte ve ülkeler açısından da büyük önem arz eden ekonomik bir güç haline gelmektedir. Sektör gelişmekte olan pek çok ülke açısından çok ciddi bir gelir kaynağı durumundadır. Turizm sektörü sahip olduğu elastiki yapısıyla, ülkelerin içine düştükleri kriz dönemlerinde istihdam ve ekonomiye sağladığı desteklerle, ülkelerin krizle mücadele edip krizden çıkabilmelerinde hayati bir rol üstlenmektedir. Dünyada son yıllarda yaşanan her türlü krizler ,turizm sektörüne ciddi zararlar vermiş ve sektörün tüm paydaşları büyük zarar etmiştir. Konjonktürel yaşanan bazı krizleri konaklama sektörünün tek başına üstesinden gelmesi mümkün olamamakta ve kamu desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.Konaklama işletmeleri faaliyetlerini sürdürebilmek ve meydana gelecek krizleri önleme yada krizleri en az zararla atlatabilmeleri için kamu sektörü ile birlikte koordineli bir çalışma içerisinde krize karşı her an hazırlıklı olunmalıdır. Araştırma da devletin bugüne kadar uyguladığı teşviklere, son yirmi yıl içinde yaşanılan krizler ve etkilerine, kriz dönemlerinde devlet tarafından uygulanan önlemlere yer verilmiştir. Araştırmanın amacı sık sık krizlerle karşı karşıya kalan Türkiye’de turizm sektörüne yönelik uygulanan kamu politikalarının sektör tarafından ne kadar benimsendiğini ve krizleri çözmekte ve atlatmakta ne kadar etkin olduğunu analiz etmektir. Bu amaçla Antalya ilinde faaliyet gösteren 4 yıldız ve üzerindeki konaklama işletmelerinin temsilcilerine yönelik alan araştırması yapılmıştır. Araştırma da konaklama işletmleri temsilcilerine kriz döenmlerinde devletin aldığı önlemlerin herbirinin yeterli olup olmadığına dair ifadeler yöneltilmiştir. Sonuçta konaklama işletmelerinin hizmet yılı değişkenine göre kriz dönemlerinde alınan önlemlere ilişkin tutumları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.

___

  • BATMAN, O. , Türkay, O. , (2009). Turizm Politikaları, Değişim Yayınları İstanbul.
  • ÇELİK, A. (1999). İşletmelerde Kriz Yönetimine İlişkin Teorik ve Uygulamalı Çalışma, Selçuk Üniv. SBE Doktora Tezi Konya
  • ÇİÇEK O. ve Hasan K. (2001).‟‟Konaklama Endüstrisinde Kriz Yönetim Planları ve Uygulama Aşamaları‟‟ 2. Ulusal Türkiye Sempozyum Tebliği Kitabı (İzmir; Türkiye Turizmini Araştırma Enstitüsü)
  • ÇİFTÇİ, G. (2015). Turizm İşletmelerinde Kriz Yönetimi Uygulamalarının Örgütsel Öğrenme ve İşletme Performansı Açısından Ampirik Olarak Analizi Namık Kemal Üniversitesi, SBE, İşletme Anabilim Dalı Doktora Tezi, 178:181.
  • ESEN, S. S. (2011). “Konaklama İşletmelerinde Müşteri Memnuniyeti ve Etnosentrizmin Müşteri Memnuniyet Düzeyleri Üzerindeki Etkisi (Alanya İlçesi Örneği)”, Yüksek Lisans Tezi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • GHAZİ, K. (2014). “Crisis-Management Practices in the Egyptian Hotel Industry”, https://www.researchgate.net/ Erişim Tarihi 08.09.18
  • HALE, J.E., R.E. Dulek Ve D.P. Hale, (2005). “Crisis Response Communication Challenges”, Journal Of Business Communication.
  • ISRAELİ A., and Reichel A. (2003) “Hospitality crisis management practices: the Israeli case”. International Journal of Hospitality Management, 22 (4): 353–372
  • ISRAELİ, A. (2007a). “Crisis management in the restaurant industry”. International Journal of Hospitality Management, 26 (4): 807–823.
  • KÖROĞLU, A. , ( 2004). Turizm İşletmelerinin Muhtemel Krizlere Yönelik Hazırlık Çalışmaları ve Seyahat Acentelerinde Bir Uygulama”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:7, Sayı: 12, Aralık, ss: 66-87.
  • NARAYANAN,A. (2012). “Proceedings of The Association of Collegiate Marketing Educators Crısıs Management Among Industrıal Dıstrıbutors: Scale Development, Analysıs And Insıghts.
  • OLALI, H. , (1990). “Turizm Politikası ve Planlaması”, İzmir: Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları, No:228.
  • PİRA.A. ve Sohodol, Ç.(2004). Kriz Yönetimi ’’ Halkla İlişkiler Açısından Bir Değerlendirme’’. İstanbul: İletişim Yayıncılık A.Ş.
  • SMITHER, Robert D., Houston John M. And Sandra A. Mclntıre, S. A. (1996). Organization Development Strategies For Changing Environments; Harper Collins College Publishers, Usa.
  • TUTAR, H. , (2000). Kriz ve Stres Ortamında Yönetim, İstanbul: Hayat Yayıncılık
  • www.tursab.org.tr (12.10.2018)
  • www.world-touism.org,(08.03.2018)