Bayburt İli Kop ve Burnazdere Havzalarında yonca yetiştiriciliğinde problemler ve bazı tavsiyeler

Kop ve Burnazdere Havzalarında hayvanların mera dönemi dışındaki gerekli kaba yem miktarında çok açık bulunmaktadır. Bu açığı kapatmada en ümitvar bitki yoncadır, ancak yoncanın yetiştiriciliğinde çok önemli problemler mevcuttur. Yoncada piyasadan temin edilen sertifikasız tohumlar kullanılmakta, ekim serpme yapılmakta, tohum yatağı iyi hazırlanmamakta, ekim öncesi ve sonrası ağır bir tapan veya merdane uygulanmamakta, koruyucu bitki olarak çok fazla miktarda arpa veya buğday kullanılmaktadır. Tesis gübrelemesi olarak sadece ve fazla miktarda hayvan gübresi kullanılmakta ve tesis ve bakım yıllarında fosforlu gübre kullanılmamakta, yabancı otlarla mücadele yapılmamakta ve yoncalıklarda bol miktarda küsküt bulunmaktadır. Sulama ve biçim çok geç yapılmakta, ilkbaharda ve sonbaharda yoncalıklarda hayvan otlatılmakta, uygun bir ekim nöbeti uygulanmamakta ve düşük verim alınmaktadır. Bu çalışmalar sonucu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yonca yetiştiriciliği konularında yapılan araştırma neticelerinden faydalanılarak bir çok tavsiyede bulunulmuştur.

Problems and some recommendations for alfalfa culture in the basins of kop and burnazdere of Bayburt province

There are important deficiencies in fodder requirements of livestock for the period of feedlot in the basins of Kopdere and Burnazdere of Bayburt Province. Alfalfa is the most promising fodder crop for the covering the deficiency. But there are some, important problems in the culture of alfalfa. Farmers in this province use uncertified seeds of alfalfa, broadcast the seed, do not prepare the soil and seed bed in suitable conditions, do not firm the seed bed before and after the seeding, use the over seeds of wheat and barley as companion crops. They use only over manure for fertilizing in establishment year and do not give phosphorous fertilizer to alfalfa crops in the establishment and following years, do not struggle with weeds. Also, the stands of alfalfa have over dodder. The stand is irrigated and harvested very lately. They are over-grazed in early spring, and late fall. Farmer do not practice the suitable rotation systems. So, they get very significantly low yield in alfalfa per se. Many recommendations have been made depending on the results of this research and other researches that haven been carried out in this Region.

___

  • Altın, M., Gökkuş, A., 1988. Erzurum sulu koşullarında bazı yembitkileri ile bunların karışımlarının değişik ekim şekillerindeki kuru ot verimleri üzerinde bir araştırma. Doğa Tu Tar. ve Orm. Der., 12: 24- 36.
  • Koç,A., Gökkuş, A., Serin, Y., Tan, M., Çomaklı, B., 1998. Hay yield and quality to orchardgrass, alfalfa and red clover mixture and relation to nitrogen application. 2nd Balkan Symposium on Field Crops, 16-20 June 1998 Novi Sad, Yugoslavia. P. 465-467.
  • Manga, İ., 1973. Erzurum Şartlarında sulama Derinlik ve Seviyelerinin Yoncanın Büyümesine, Ot Verimine, Kök Dağılışına, Su İstihlak ve Su Çekme Modeline Etkisi Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Yay .No: 164, Zir. Fak. Yay. No: 82, Araş. Serisi No: 52.
  • Manga, İ., 1978. Yonca ve Korungada Değişik Olgunluk Devrelerinde Yapılan Biçimlerin Ot Verimine, Otun Kalitesine ve Yedek Besin Maddelerine Etkileri Üzerine Araştırmalar. Atatürk Üniv. Yay .No: 482, Zir. Fak. Yay. No: 228, Araş. Serisi No: 147.
  • Mermer, A., Serin., Y., 2003. Farklı sıra aralığı ve tohum miktarı uygulamalarının iki yonca (Medicago sativa L.) çeşidinde (Bilensoy ve Ladak) ot ve tohum verimine etkileri. DOĞA Tu Tar ve Orm. Derg. (Basımda),
  • öden, O., 1987 İğdır Ovası Koşullarında Yoncanın Fosforlu Gübre İsteği ve Uygulama Zamanı. Erzurum Köy Hizmetleri Araşt. Enst. Müd. Gen. Yay. No: 16, Rapor Seri No: 13.
  • Serin, Y.,Tan, M., 2001a. Yembitkileri Kültürüne Giriş. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Ders Yayın No:206, Atatürk Üniv. Zir. Fak. Ofset Tesisi, Erzurum, 217s.
  • Serin, Y., Tan, M., 2001b. Baklagil Yembitkileri. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Ders Yayın No: 190, Atatürk Üniv. Zir. Fak. Ofset Tesisi, Erzurum, 177s.
  • Serin, Y., Gökkuş, A., Tan, M., Koç, A., Çomaklı, B., 1998. Sun'i çayır tesisinde kullanılabilecek uygun yembitkileri ve karışımlarının belirlenmesi. Türk Tar. ve Orm. Der., 22(1): 13-20.
  • Tan, M., Serin, Y., 1995. Erzurum sulu şartlarında Rhizobium aşılaması ve değişik dozlarda azotla gübrelemenin adi fiğ {Vida sativa L.) 'de ot, tohum, sap ve ham protein verimi ile otun protein oranına ve nodul sayısına etkileri üzerinde bir araştırma . Türk. Tar. ve Orm. Der. 19:137-144.
  • Tan, M., Serin, Y., 1998. Yoncada en uygun koruyucu bitki ve bunun tesisten çıkarılma zamanının belirlenmesi. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Derg., 29(2): 219-229.
  • Tan, M., Erkövan, H.İ., Menteşe, ö., 2003. Yoncada sonbahar biçim zamanı ve anız yüksekliğinin ot verimi ile bazı özelliklere etkileri (yayınlanmamış bir araştırma).
  • Sezen, Y., 1995. Gübreler ve Gübreleme. Atatürk. Üniv. Yay. No: 679, Zir. Fak. Yay. No: 303, Ders Kitapları No: 55, Erzurum, 276 s.
  • Yolcu, H., Serin, Y., Tan, M., 2000. Erken biçim zamanı ve anız yüksekliğinin yoncada ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül 2001, Tekirdağ, Cilt III, Çayır Mera, Yem Bitkileri, s: 205-210.
  • Yolcu, H., Serin, Y., Tan, M., 2001. Kesif yem hammaddesi olarak biçilen yoncada biçim zamanı ve anız yüksekliğinin etkileri. I. Kimyasal kompozisyon. International Animal Nutrition Congress 2000,4-6 September 2000, Isparta/Turkey, s. 396-403.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ridit Analizi ve Uygulanması / Ridit Analysis and Its Use

Ömer C. Bilgin

Harran Ovası Koşullarında Kısıntılı Sulamanın II. Ürün Mısır Verimine ve Bitki Gelişimine Etkisi / Effect of Deficit Irrigation on Yield and Growth of Second Crop Corn in Harran Plain Conditions

Halil KIRNAK, Cafer GENÇOĞLAN, Veli DEĞİRMENCİ

A Research on Applicability of Greenhouse Sheep Barns in Bursa Conditions / Sera Tipi Ağılların Bursa Koşullarında Uygulanma Olanaklarının Araştırılması

Ercan ŞİMŞEK, Erkan YASLIOĞLU, İsmet ARICI

Bayburt İli Kop ve Burnazdere Havzalarında yonca yetiştiriciliğinde problemler ve bazı tavsiyeler

Yunus SERİN

Serum Immunoglobulin Concentrations of Brown Swiss and Holstein Friesian Calves and Their Relationship with Growth Characteristics / Esmer ve Siyah Alaca Buzağıların Serum İmmunoglobulin Konsantrasyonları ve Bunların Büyüme ve Gelişme Özellikleri ile İliş

Ömer Akbulut, Bahri Bayram, Mete Yanar, Sait Keleş

Gıda Ürünlerinde Pazarlama Marjı ve Cebirsel Analiz / Marketing Margins and Algebraic Analysis in Food Products

Yavuz TOPCU

Evaluation of transparency, temperature, dissolved oxygen content and level of Erzurum Porsuk puddle water in terms of fish culture

Telat YANIK, Özer AYIK, E.Mahmut KOCAMAN, Muhammed ATAMANALP

Daphan Ovası Topraklarının Sulu Arazi Tasnif Standartlarına Göre Sınıflandırılması ve Toprak Koruma Önlemlerinin Seçimi / Classification of Daphan Plain Soils Based on Irrigated Land Classifacation Standards and Selection of Soil Conservation Methods

Ali Kılıç ÖZBEK

Daphan Ovası topraklarının sulu arazi tasnif satandartlarına göre sınıflandırılması ve toprak koruma önlemlerinin seçimi

Ali Kılıç ÖZBEK

Çanakkale İlinde Sanayi ve Çevre İlişkisi Üzerinde Bir Araştırma / A Research on The Relation of Industry and Environment in Çanakkale City

Abdullah KELKİT