Kurumsal Kaynak Planlamasının Trabzon ve Artvin Orman Bölge Müdürlüklerindeki Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma

Hızlı gelişen teknoloji, artan rekabet koşulları ve küreselleşen ekonomik şartlar ilebirlikte şirketler varlıklarını sürdürebilmek için maliyetlerini düşürmeye, kaliteli ürün-hizmetüretmeye ve ürün çeşitlerini geliştirerek pazar paylarını artırmaya çalışmaktadırlar.Teknolojik gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan yönetim bilgi sistemi ürünlerinden birisiolan Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) sistemi firmalara bu koşulları gerçekleştirebilmekiçin önemli avantajlar sağlamaktadır. ERP firmaların geleceğine yönelik çalışmalarınıyönlendirebilmek adına geliştirilen bir yönetim bilgi sistemi olarak değerlendirilirken, diğertaraftan tüm iş süreçlerini entegre eden bir yazılım sistemi olarak da tanımlanabilmektedir.Başarılı ERP uygulamaları firmalara düşük maliyet, daha iyi müşteri hizmetleri ve üretimtakvimi gibi birçok yarar sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Artvin ve Trabzon OrmanBölge Müdürlüklerinde ERP’nin uygulanabilirliği, işletmelerde uygulama aşamasındakarşılaşılan zorluklar ve işletmeleri ERP’ye zorlayan nedenleri incelemek vekarşılaştırmaktır. Çalışma kapsamında orman bölge müdürlüklerindeki orman bölgemüdürlerinin, orman bölge müdür yardımcılarının, şube müdürlerinin demografiközelliklerini belirlemek suretiyle işletmeleri ERP’ye götüren ifadeleri ortaya koymak üzereanket çalışması uygulanmıştır. Bu araştırmanın ortaya koyduğu bulgular, ERP yazılımlarınınorman bölge müdürlüklerinde kullanabilirliğini ölçmesi, kullanım aşamasında karşılaşılanproblemlerin belirlenmesi ve işletmeleri kurumsal kaynak planlama kullanmaya götürennedenleri açıklaması açısından önemlidir.

A Research on the Applications of Enterprise Resource Planning in Trabzon and Artvin Forest Regional Directorates

Along with rapidly developing technology, increasing competition terms and globalizing economical conditions, companies are aim to increase their market share by reducing costs, producing qualified product-service and developing product variety in order to subsist their existence. Enterprise Resource Planning(ERP), one of the management information system which is generated parallel to technological development, provides important advantages to the companies in order to realise these conditions. ERP is evaluated as a management information system to direct the future studies of companies, on other hand it can be described as a software system which is integrating all business processes. Successful ERP applications can provide many advantages to the companies like lower cost, better public relations and production flow. The aim of this study is practicability of Enterprise Resource Planning on Artvin and Trabzon Regional Directorate of Forestry , analysing the encountered difficulties of application stage in companies and reasons that forced companies to use Enterprise Resource Planning and to obtain if there are any differences between both Regional Directorate of Forestry. Within the scoop of project, assay study is applied in order to obtain demographical properties of regional forestry manager, assistant regional forestry manager, departmant manager and to obtain reasons that directing companies to use Enterprise Resource Planning. The obtained results are important for quantifying the availability of Enterprise Resource Planning softwares on Regional Directorate of Forestry, obtaining the problems on using stage and explaining the reasons that directing companies to use Enterprise Resource Planning.

___

  • Altay, U. (2007). Kurumsal Kaynak Planlaması ve Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara: Ankara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Altınkeser, H. (1999). Kurumsal Kaynak Planlaması, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Aracıoğlu, B. ve Demirhan, D. (2010). “İşletmelerde Kurumsal Kaynak Planlama Sistemlerinin Kullanımı ve Finansal Performans Üzerine Etkileri”, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (1), 77-96
  • Ardıç, M. (2010). Maliyet Yönetimi Yaklaşımları ve Devlet Orman İşletmelerinde Uygulanabilirliklerinin Araştırılması, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Ardıç, M., Öndeş, T., ve Öztürk, A. (2012). “Maliyet Yönetimi Yaklaşımları ve Devlet Orman İşletmelerinde Uygulanabilirliklerinin Araştırılması”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (54), 1-26.
  • Aydoğan, E. (2008). “Kurumsal Kaynak Planlaması”, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12 : 107-118.
  • Bingi, P., Sharma, M.K. ve Golda, J.K. (1999), “Critical Issues Affecting an ERP Implementation”, Information Systems Management, 16, (3), 7-14.
  • Baki, B., (2002). “ERP Yazılımlarını Yerlestirme Stratejileri”. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 3, (1), 72
  • Çelebi, F. ve Bulut, Y. (2016). “Kurumsal Kaynak Planlaması (Erp) ve Erp Yazılımı Kullanan Bir İşletmenin İncelenmesi”, Akademik Bakış Dergisi, 57, IISN:1694-528X
  • DPT, 2007. Dokuzuncu Kalkınma Planı Ormancılık İhtisas Komisyonu Raporu (2007- 2013). (DPT. 2712 - ÖİK. 665), Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
  • Eren, E. (1998). Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, 5. Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul.
  • Erdil, A. ve Başlıgil, H. (2011). “Kurumsal Kaynak Planlamanın Endüstriyel İşletme Bünyesinde Kurulması- Kurulumunda Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri”, XI. Üretim Araştırmaları Sempozyumu Bildiriler Kitabı, İstanbul, s. 624-640.
  • Keçek, G. ve Yıldırım, E. (2010). “Kurumsal Kaynak Planlaması, (ERP) Sisteminin Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) İle Seçimi: Otomotiv sektöründe Bir Uygulama”, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1 (15), 193-211
  • Korkmaz, M. (2006). Orman İşletmelerinde Üretim Planlarının Optimizasyon Olanakları ve Bir Uygulama, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Levine, S. (1999). The ABCs of ERP, America’s Network, Vol:103, No:13, s.54. Laudon, K.C. ve Laudon, J.P. (2002), Management Information Systems, New Jersey: Prentice Hall.
  • Macvitte, L. (2001). Buckle up: Implementing an ERP Takes Time and Patience, Network Computing, Vol:12, No:6, s.97-100
  • Minahan, T. (1998). “Enterprise Resource Planning: Strategies Not Included”, Purchasing, 125, (1), 112-127.
  • OGM, 2019-2023 Stratejik Plan , https://www.ogm.gov.tr
  • Özgül, Ö. (2006). Bir İşletme İçin TOPSİS ve AHP Yöntemleri ile ERP Yazılımının Seçimi. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi ), Sakarya: Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Pak, C. (2013). http://www.cengizpak.com.tr/sirketinizin-yassilasmasi-erp-sistemlerive-sirketin-bilgiyi-kullanip-kullanmadiginin-anlasilmasi/
  • Ross, J.W. ve Vitale, M.R. (2000). “The ERP Revolution: Surviving vs. Thriving”, Information Systems Frontiers. 2 (2), 233-241.
  • Saçıkara, G. (2006). Uluslararası İşletmelerde Kurumsal Kaynak Planlaması Kurulumunun İncelenmesi ve Kurulumda Karşılaşılan Problemlere Çözüm Önerileri, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Sağlam, S. (2008). Kurumsal Kaynak Planlaması Sistemleri ve Üretim Planlama Kontrol Faaliyetleri İlişkisi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Türker, M.F., (2008). Ormancılık İşletme Ekonomisi, Trabzon.