FİNANSAL TABLOLARIN DENETİMİNDE ALTERNATİF BİR YAKLAŞIM: FİNANSAL TABLOLARIN SİGORTA ETTİRİLMESİ MODELİ

Öz Finansal tabloları denetlemenin metodolojisi, finansal tabloların hazırlandığı muhasebe sürecini mesleki standartlara uygun olarak incelemek ve finansal tabloların dürüstlüğü hakkında bir görüşe ulaşmaktır. Finansal tablolarla ilgili bu tür bir görüşün güvenilirliği, işletme yönetiminin dürüstlüğüne ve denetçilerin bağımsız davranmasına bağlıdır. Ancak, son yıllarda dünyada ve ülkemizde ortaya çıkan muhasebe skandalları ve bu skandallara denetçilerin isimlerinin karışması, hem finansal tablolara hem de denetim görüşlerine güveni sarsmıştır. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, büyük ölçüde güven esasına dayanan finansal tablolarla ilgili denetim görüşünün verilmesinin yerine, olabilecek hatalı veya eksik bilgilere karşı finansal tabloların sigorta ettirilmesi modelinin uygulanabilirliğini araştırmaktır.

___

Ataman, Ümit. Hacırüstemoğlu, Rüstem. Bozkurt, Nejat. (2001), Muhasebe Denetimi Uygulamaları, Birinci Baskı, Alfa Yayınları, İstanbul.

Bayazıtlı, Ercan. (Şubat 2002), “Sürekli Denetim: Geleceğin Denetimi”, Muhasebe ve Denetime Bakış, Yıl: 2, Sayı: 6, ss. 119-128.

Bhattacharjee, Sudip. Moreno, Kimberly. Yardley, James. (2005), “Auditors as Underwriters: An Alternative Framework”, International Journal of Auditing, Int.J. Audit 9, ss. 1-15.

Bozkurt, Nejat. (1998), Muhasebe Denetimi, Birinci Baskı, Alfa Yayınları, İstanbul.

Güredin, Ersin. (1994), Denetim, Altıncı Baskı, Beta Yayınları, İstanbul.

Kepekçi, Celal. (2000), Bağımsız Denetim, Dördüncü Baskı, Siyasal Kitabevi, Ankara.