TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ İNANÇ TURİZMİ MERKEZLERİNDEN BİRİ: SUMELA (MERYAMANA) MANASTIRI

Öz Sumela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesi sınırları içerisinde, 1987 yılında milli park ilan edilen Altındere Vadisi Milli Parkı’nda yer alır. Manastır, Altındere köyü sınırları içinde olup, Maçka’ya 17 km, Trabzon şehrine ise 47 km uzaklıktadır. Bu yapı, Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteğinde, sarp bir kayalık üzerine kurulmuştur ve halk arasında Meryem Ana olarak da adlandırılmaktadır. Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan yapı, bu konumuyla manastırların şehir dışında, ormanlarda, mağara ve su kenarlarında kurulma geleneğini sürdürmüştür. Sumela, Hıristiyanlığın özellikle de Ortodoks mezhebinin Anadolu’daki en eski ve en önemli manastırlarından biridir. Böylece, Ortodoks Hıristiyanları tarafından önde gelen kutsal yerlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, inanç turizmi açısından çok büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Ayrıca, oldukça sarp ve yeşil bir doğanın oluşturduğu coğrafî bir mekanda inşa edilmiş olmasından dolayı, muhteşem manzarasıyla da turistik bir çekim merkezi durumundadır.
Anahtar Kelimeler:

Sumela Manastırı, Turizm

___

Canalioğlu, M. V., 1985, Trabzon İli Turizm Envanteri. Trabzon.

Doğanay, H., 2001, Türkiye Turizm Coğrafyası. Çizgi Kitabevi, Konya.

Doğanay, S., 2003, “Coğrafi Özellikler Açısından Altındere Vadisi Milli Parkı.” Doğu Coğrafya Derg. Sayı: 10, Konya.

Doğaner, S., 2001, Türkiye Turizm Coğrafyası. Çantay Kitabevi, İstanbul.

Eyice S., 1966, Trabzon Yakınında Meryem Ana Manastırı. Belleten T.T.K. Cilt XXX, Ankara, s.243-264

İnandık, H., 1969, Bitkiler Coğrafyası. İstanbul Üniv. Coğrafya Enst. Yay. No: 930, İstanbul.

Kaya, H., 1999, İnanç Turizmi. Özson Matbaacılık, Bursa, s.41

Keskinsöz, İ., 1999, İnanç Turizmi, 2000’e Doğru İnanç Turizmi Sempozyumu, Denizli, s.13

Kılıçaslan, A., 1994, Trabzon – Değirmendere Havzası’nın Beşeri ve iktisadi Coğrafya Özellikleri. Atatürk Üniv. Sosyal Bilimler Enst. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Erzurum.

Kılıçaslan, A., 1996, Trabzon Değirmendere Havzası’nın Turizm Potansiyeli ve Planlanması. Türk Coğrafya Derg. Sayı: 31, İstanbul.

Koç, M. Ö., Yılmazer, N., Yılmaz, F., Saka, Y., Öğretmen, Ö. F., 2004, Trabzon Müzeleri, T.C. Trabzon Valiliği İl Kültür ve Türizm Müdürlüğü Yayınları. Efsane Ajans Reklam Yay. Tan. Org. Hiz. Tic. Ldt. Şti. İstanbul.

Menteş, İ., 1992, Altındere Vadisi Ulusal Parkı Uzun Devreli Gelişme Planlamasına Yönelik Araştırmalar. KTÜ Fen Bilimleri Enst. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Trabzon.

Şen, Ö., 1994, Bulutlardaki Manastır: Sumela. Trabzon

Tandoğan, A., 1972, Çayeli-Pazar Yöresinin Fizikî Coğrafyası. Coğrafya Arşt. Derg. Sayı: 3-4 Ankara Üniv. Basımevi, Ankara.

The Republic of Turkey Mineral Research and Explaration Institute Report on Geologicial Survey of Trabzon Area, Northeastern Turkey, 1974, MTA Yay. Ankara.

Tüfek, Ö., 1978, Sumela (Meryem Ana) Manastırı. İstanbul.