TÜRKİYE'DE LOJİSTİK MERKEZİ YERİ SEÇİMİNDE KRİTERLERİN AHP İLE AĞIRLIKLANDIRILMASI: KARS İLİ ÜZERİNE BİR ANALİZ

Türkiye'nin dışa açık ve ihracata yönelik büyüme hedefi, günümüz ekonomi politikasında önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu amaca ulaşmak için çok sayıda farklı düzenlemeler yapılmakta ve genelde dış ticaret hacmini özelde de ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de dış ticaret çoğunlukla ithalata dayalı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle ticaret artışından beklenen reel olumlu etkiler oldukça sınırlı kalmaktadır. İhracat arttıkça ithalat da artmakta ve ihracatın ithalatı karşılama oranı artırılamamaktadır. Bu durum, dış ticaret politikalarında daha gerçekçi ve hedefe yönelik somut politika uygulamalarının gerçekleştirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu uygulama yöntemleri çok çeşitlidir. Bu çalışmada, Doğu coğrafyası ile Avrupa arasında bir ticaret köprüsü olma iddiasındaki Türkiye'nin Modern İpekyolu Ticaretini gerçekçi bir şekilde karşılayabilmesi için yapılması gereken çalışmalardan biri ele alınmaktadır. Ülkenin doğu coğrafyasına açılan kapısı olan Kars İli sınırları içerisinde, Londra-Pekin güzergahında yapılacak olan lojistik merkezinin yer seçimi tespiti için uzman görüşlerinden elde edilen ve literatürdeki yer seçimi kriterlerinden hareketle bir analiz gerçekleştirilmektedir. Bunun için, uzman görüşlerine dayalı anket çalışması yapılacak ve verilerden çıkacak olan sonuçlardan hareketle kriterlerin önem sırası bulunulacaktır.

DETERMİNİNG CRİTERİA USED LOGİSTİCS CENTER LOCATİON SELECTİON AND WEİGHTİNG WİTH THE AHP: AN ANALYSİS ON KARS

Outward and export oriented growth target of Turkey represents an important place in today's economy policy.To achive this target many different arrangements are made and these arrangements generally oriented to increase foreign trade and in private oriented to increase export. Foreign trade in Turkey is mostly carried out on basis of import. Cause of this, real positive expectations from trade increasing remains limited. With the increasing of export, import also increases and rate of exports meeting imports can not be increased. This situation reveals that more realistic and targetsprecific tangible policy implementations should be realized in foreign trade policies. These implementation methods are varied. In this study, one of the works will discussed that should be done for meet Modern Silk-Road Trade realistically by Turkey which in the claim of being a trade bridge between Eastern geography and Europe. An analysis was realized for the fixing of logistics center which will be build on London-Beijing route, in the Kars province which is the gateway to the eastern region of country, moving from site selection criterias which obtained from expert opinion and the literature. For this the order of importance of the criteria will be found by the results which will be gotten from the datas.

___

  • Aktaş, R. ve diğerleri. (2015), Sayısal Karar Verme Yöntemleri, Beta Basın Yayın Dağıtım, 1. Baskı.
  • Bai, L., ve Xiao-rong C. (2010), "Choice-Making On Distribution Locations Of Logistics Center Based On Fuzzy Multi-Criteria Decision Making Theory", Communications and Intelligence Information Security (ICCIIS), 2010 International Conference on. IEEE.
  • Ballı, H. (2014) "Bulanik Doğrusal Programlama Modelı? İle Bı?r Kamu Kurumu İçin Tesı?s Yerı? Seçı?mı?", Yüksek Lisans Tezi, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü Harekât Araştırması Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Bayraktutan, Y. ve Özbilgin, M. (2014), "Türkiye'de İllerin Lojistik Merkez Yatırım Düzeylerinin Bulanık Mantık Yöntemiyle Belirlenmesi", Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, S:43, ss:1-36.
  • Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği; (2013), "Bursa İli Lojistik Merkez Önfizibilite Raporu", (Haz:M.Tanyaş-F.Arıkan), Bursa-EskişehirBilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Bursa Valiliği ve Bursa
  • Büyükşehir Belediyesi Paydaşlığında Hazırlanmış Olan Rapor, http://www.bursaeskisehirbilecik2023.com/rapor/pdf/2.pdf, (Er:14.08.2016).
  • Can, T., Çilingiroğlu, M. ve Koçak, H. (2006), "Dışbükey Programlama ile Lojistik Merkezi Tespiti", Yönetim Dergisi, Yıl:17, S:54, Haziran 2006, ss:17-25.
  • Can, A. M. (2012), "Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri İle Samsun Lojistik Köyü Yerinin Belirlenmesi", Yüksek Lisans Tezi, Kayseri Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Kayseri.
  • Chen, T. C. (2001), "A Fuzzy Approach to Select the Location of the Distribution Center", Elsevier, Fuzzy Sets and Systems 118 (2001), pp:65-73.
  • Chen, K-H, Liao C-N. ve Wu, L-C. (2014), '' A Selection Model to Logistic Centers Based on TOPSIS and MCGP Methods: The Case of Airline Industry'', Hindawi Publishing Corporation Journal of Applied Mathematics, Volume 2014, pp:1-10.
  • Elgün, M.N. (2011), "Ulusal ve Uluslararası Taşıma Ticarette Lojistik Köylerin Yapılanma Esasları ve Uygun Kuruluş Yeri Seçimi", Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, C:XIII, S:II, ss:203-226.
  • Gözaydın, O. ve Can, T. (2013), "Deprem Yardım İstasyonları İçin Lojistik Merkezi Seçim: Türkiye Örneği", Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, C:6, S:2, ss:17-31.
  • Gürsakal, S. (2015), Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Karar Verme, Editörler: Mustafa Aytaç ve Necmi Gürsakal, Dora Yayıncılık, 1. Baskı, ss:243-272.
  • Ho, W. (2008) "Integrated Analytic Hierarchy Process And İts Applications-A Literature Review", European Journal Of Operational Research, V:186(1), pp:211-228.
  • Ka, B.; (2011), "Application Of Fuzzy Ahp And Electre To China Dry Port Location Selection", The Asian Journal of Shipping and Logistics V: 27(2), pp: 331-353.
  • Kayıkçı, Y. (2010) ''A Conceptual Model For Intermodal Freight Logistics Centre Location Decisions'', Procedia Social and Behavioral Sciences 2, pp:6297-6311.
  • Ömürbek, N., Üstündag, S., ve Helvacioglu, Ö.C. (2013) "Kurulus Yeri Seçiminde Analitik Hiyerarsi Süreci (AHP) Kullanimi: Isparta Bölgesi'nde Bir Uygulama", Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yönetim Bilimleri Dergisi, C:11, S:21, ss: 101-116.
  • Ömürbek, N. ve Tunca, M. Z. (2013) "Analitik Hiyerarşi Süreci ve Analitik Ağ Süreci Yöntemlerinde Grup Kararı Verilmesi Aşamasına İlişkin Bir Örnek Uygulama", Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C:18 S:3, ss:47-70.
  • Önder, G. ve Önder, E. (2014) Analitik Hiyerarşi Süreci, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Editörler: Bahadır Fatih Yıldırım ve Emrah Önder, Dora Yayıncılık, 1. Baskı, ss:21-64.
  • Rao, C., Goh, M., Zhao, Y. ve Junjun, Z. (2015) "Location Selection of City Logistics Centers under Sustainability", Elsevier, Transportation Research Part D 36, (2015), pp:29-44.
  • Saaty, T. L. (2008) "Decision making with the analytic hierarchy process", International Journal Of Services Sciences V:1(1), pp: 83-98.
  • Saaty, T. L., and Vargas, L.G. (2001) ''Models, Methods, Concepts & Applications of the Analytic Hierarchy Process'', Springer Science & Business Media, Vol. 175.
  • TCDD; (2016), Lojistik Merkezler, http://www.tcdd.gov.tr/lojistikmerkezler+m129, (erişim:14.08.2016).
  • Tseng, Y-Y., Yue, W. L. ve Taylor, M.A.P. (2005) "The Role of Transportation in Logistics Chain", Proceedings of the Eastern Asia Society for Transportation Studies, Vol.5, pp:1657-1672.
  • USAID; (2011), The Logistics Handbook, Deliver Project, John Snow Inc, USA, http://deliver.jsi.com/dlvr_content/resources/allpubs/guidelines/LogiHa nd.pdf, (erişim:11.08.2016)
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

TRA2 BÖLGESİ DIŞ TİCARET ÖZELLİKLERİ VE TRA2 BÖLGESİNDEN TÜRK CUMHURİYETLERİNE İHRACAT YAPAN FİRMALARIN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR ÜZERİNE BİR ANALİZ

Adem ÜZÜMCÜ, Samet TOPAL

AFET LOJİSTİK YÖNETİMİ TEMELİNDE RİSK YÖNETİM ENDEKSİ VERİLERİYLE TÜRKİYE İLE AB ÜYE ÜLKELERİNİN KARŞILAŞTIRMASI

Ebubekir KARABACAK, Hakan EYGÜ

HAZAR BÖLGESİ VE RUSYA'NIN BÖLGEDEKİ ROLÜ

Mustafa ERSUNGUR, A Taha ARPA

DAĞITIM MERKEZİ YER SEÇİMİ PROBLEMİNE STOKASTİK BİR MODEL ÖNERİSİ: TRA BÖLGESİNDE BİR UYGULAMA

Osman DEMİRDÖĞEN, Sinan KUL, Hamit ERDAL

TÜRKİYE'DE GSYH VE DÖVİZ KURU HAREKETLERİNİN CARİ DENGE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: VAR ANALİZİ YAKLAŞIMI

Ömer DORU, M Barış ASLAN, Ş Mustafa ERSUNGUR

DÖVİZ KURUNUN DIŞ TİCARET DENGESİ ÜZERİNDEKİ ASİMETRİK ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Murat EREN, Gürkan BOZMA, Selim BAŞAR, Hayati AKSU

LOJİSTİK MERKEZ OLABİLMESİ AÇISINDAN ERZURUM'UN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Musa ÜNALAN, Tevfik Şükrü YAPRAKLI

ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERDE LOJİSTİK ANLAYIŞI: SİVAS ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Necati Alp ERİLLİ, Çağatay KARAKÖY, Emine Rabia ERSOY

TÜRKİYE'DE LOJİSTİK MERKEZİ YERİ SEÇİMİNDE KRİTERLERİN AHP İLE AĞIRLIKLANDIRILMASI: KARS İLİ ÜZERİNE BİR ANALİZ

Ömer ATALAY, Murat AKÇA, Adem KARAKAŞ

FİRMALARIN 3PL (ÜÇÜNCÜ PARTİ LOJİSTİK) HİZMET SAĞLAYICILARINI SEÇERKEN KULLANDIKLARI KRİTELER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: ERZURUM İHRACATÇILARI ÖRNEĞİ

Burak YAPRAK, Dilşad GÜZEL, Abdullah TÜZEMEN