YURT DIŞINDA ÖĞRENİM GÖREN TÜRK ÖĞRENCİLERİN ÜNİVERSİTE TERCİH SÜREÇLERİ VE SORUNLARI: KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Üniversite  eğitimi bireylerin hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu eğitim onların belli mesleklere hazırlanmasında, kalıcı arkadaşlıklar edinmesinde, hayatları için gerekli olan bilgi ve beceri donanımlarını elde etmelerinde son derece önemlidir. Ne var ki, öğrenciler zorlu sınav süreçleriyle başladıkları bu hayatta, kimi zaman beklediklerini bulamamakta ve çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Üniversite eğitimi sürecinde yaşanan bu sorunlar onların gerek eğitim gerekse kişisel dünyalarını olumsuz etkileyebilmektedir. Diğer taraftan yabancı bir ülkede bu eğitimi almanın başka zorlukları da vardır. Kalacak yer bulma, beslenme, ulaşım, dil sorunu, arkadaş bulma, gurbet psikolojisi bunlardan bazılarıdır. Bu çerçevede bu çalışmanın amacı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi örneğinde Türkiye’den gelen öğrencilerin üniversite tercih süreçlerinde ve eğitiminde karşılaştıkları sorunları belirlemektir. Araştırmada çeşitli fakültelerde öğrenim gören Türk öğrencilerin sosyo-kültürel ve ekonomik tabanları, üniversite tercih süreçleri ve buradaki eğitimden memnuniyet durumları gibi konular sorgulanmıştır. Araştırma tarama modelindedir. Anket verilerine dayanmaktadır. Araştıramadan elde edilen sonuçlara göre, Türk öğrencilerin önemli bir kısmı üniversite tercihini bilinçli yapmamıştır. Bazı öğrenciler, merak ve macera, aile çevresinden uzaklaşma, Türkiye’de başka üniversitelere puanın yetmemesi gibi sebeplerle burayı tercih etmişlerdir. Genel itibariyle, öğrenciler bu üniversitede eğitim görmekten memnundurlar. Memnun olan öğrenciler, eğitim kalitesi, ortam, dil, kültür gibi gerekçeleri öne çıkarmışlardır. Memnun olmayan öğrenciler ise, dil sorunu, eğitim programlardaki eksiklikler, sosyal aktivitelerin yetersizliği, maddi sorunlar, sağlık sisteminin yetersizliği, ön yargılar, aile özlemi gibi hususları öne çıkarmışlardır. 

THE UNIVERSITY PREFERENCE PROCESS AND PROBLEMS OF TURKISH STUDENTS HAVING TRAINING AT ABROAD: THE CASE OF KYRGYZ-TURKISH MANAS UNIVERSITY

University education has an important place in the lives of individuals. This education is extremely important for their preparation for future occupations, obtaining knowledge and skills that are necessary for their lives. However, some students cannot find what they expect and face various problems at their life to which they begin with difficult examination process. These problems lived during the university training process can negatively affect their personal world as well as their education. In addition, there are other difficulties at obtaining training at abroad. Finding places to live, nutrition, economic difficulties, transportation, language problems, having friends, and homesick are just some of those problems. In this context, the aim of this study is to investigate the problems faced by Turkish students at university preference process and education in the case of Kyrgyz-Turkish Manas University.The research examines the problems of Turkish students having training at various faculties at Manas about their socio-economic, cultural background, the process of university preference and their satisfaction with their education. The research is a survey model and based on the questionnaire. According to the results of the research, most of Turkish students did not make their preference of university consciously. Some students preferred this university for wonder and adventure, going away from their families, and having not enough score to be able to attend other universities in Turkey. In general, they are happy with studying at this university. The students satisfied with their faculties highlight the following reasons: The quality of education, appropriate environment, language and culture. Those who are unsatisfied students emphasize the issues such as language problem, deficiencies at educational programs, inadequate social activities, financial problems, inadequate health system, prejudices and homesick.

___

  • Alyılmaz, S., Biçer N. ve Çoban, İ. (2015). “Atatürk Üniversitesinde Öğrenim Gören Kırgız Öğrencilerin Türkçe Ve Türkiye’ye Yönelik Görüşleri”, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, Sayı:4/1, ss.328-338.
  • Arlı, M. ve Nazik, H. (2001), Bilimsel Araştırmaya Giriş, Ankara, Gazi Kitabevi.
  • Çağlar, A. (1999). “Türk Üniversitelerinde Öğrenim Gören Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları Öğrencilerinin Sorunları”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt:32, Sayı:4, ss.133-169.
  • Çöllü, E. F. ve Öztürk, Y. E. (2010). “Türk Cumhuriyetleri, Türk Ve Akraba Topluluklarından Türkiye’ye Yüksek Öğrenim Görmek Amacıyla Gelen Öğrencilerin Uyum Ve İletişim Sorunları (Konya Selçuk Üniversitesi Örneği)”, Journal of Azerbaijani Studies, ss. 284-292.
  • Enterieva M. ve Sezgin, F. (2016). “Türki Cumhuriyetlerden Türkiye’ye Gelen Yükseköğretim Öğrencilerinin Akademik ve Sosyal Beklentilerinin Karşılanma Düzeyi” Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Cilt 6, Sayı 1, Nisan/ 2016; ss.102-115.
  • Günay, B. (2014). Türkiye’de Okuyan Uluslararası Öğrencilerin Sorunları Çalıştay Kitabı, Ed. Bekir Günay, İstanbul, İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü Yayınları.
  • Karasar, N. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara, Nobel Yayınları.
  • Korkmaz M. (2010), "İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Fakülteyi Tercih Nedenleri: Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Örneği", bilimname, cilt.1, ss.167-204.
  • Köylü, M. (2001), “Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Devam Eden Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Fakülte Hakkındaki Düşünce, Sorun ve Beklentileri”, O.M.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 12, Sayı:12-13, ss.131-153.
  • Musaoğlu, B. N. (2016). “Türkiye’de Öğrenim Gören Uluslararası Öğrencilerin Entegrasyon Süreci”, Türk Dünyası Eğitim Araştırmaları Dergisi, Yıl: 1, Sayı: 1, ss. 12-24.
  • Yardımcıoğlu, F., Beşel, F. ve Savaşan, F. (2017). “Uluslararası Öğrencilerin Sosyo-Ekonomik Problemleri ve Çözüm Önerileri (Sakarya Üniversitesi Örneği” Akademik İncelemeler Dergisi, Cilt: 12, Sayı.1, Yıl, 2017 ss.203-254.
  • Yıldırım, A. Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara, Seçkin Yayınları.
  • http://oidb.manas.edu.kg/uyruk_ogrsay.html (10.04.2018 tarihinde alındı).
  • http://oidb.manas.edu.kg/genel_ogrsay.html (10.05.2018 tarihinde alındı).
  • http://www.manas.edu.kg/index.php/%C3%B6%C4%9Frenciler/aday-%C3%B6%C4%9Frenciler/puanlar (20.05.2018 tarihinde alındı).