ANTİK MISIR’DA KADINLARIN DİNÎ GÖREVLERİ VE UNVANLARI

Öz Antik Mısır’da kişinin üstlendiği görevler cinsiyete, içerisinde bulunduğu sosyal tabakaya ve dönemden döneme değişiklik göstermiştir. Kadına yaklaşımı konusunda dönemin diğer medeniyetlerinden farklı bir tutum içerisinde olan Antik Mısır’da kadınlar hem seküler hem de dinî alanda çalışma imkânına sahip olmuştur. Mısır’da öldükten sonraki hayat da dâhil olmak üzere dinin hayatın her alanında başat rol oynamasından dolayı kadınlara bu alanda biçilen rol ehemmiyet arz etmektedir. Bu makalede Eski Krallık (MÖ. 2543-2120), Orta Krallık (MÖ. 1980-1760), Yeni Krallık (MÖ. 1539-1077) ve Geç Dönem (MÖ. 723-332) özelinde yapılan bir incelemeyle kadınların bu alanda üstlendikleri belli başlı görevlerden ve bu doğrultuda aldıkları unvanlardan bahsedilecektir.

___

  • al-Ayedi, Abdul Rahman. Index of Egyptian Administrative, Religious and Military Titles of the New Kingdom. Ismailia: Obelisk Publications, 2006.
  • Blackman, Aylward M. “On the Position of Women in the Ancient Egyptian Hierarchy”, der. ve ed. Alan B. Lloyd, Gods, Priests and Men: Studies in Religions of Pharaonic Egypt. 145-167. London-New York: Kegan Paul International, 1998.
  • Borchardt, Ludwig. Denkmäler des Alten Reiches (Ausser den Statuen) im Museum von Kairo, c. 1. Berlin: Reichsdruckerei, 1937.
  • Dinçol, Belkıs. Eski Önasya ve Mısır’da Müzik. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Yayınları, 1999.
  • Fischer, Henry George. “Administrative Titles of Women in the Old and Middle Kingdom”, Egyptian Studies I: Varia. 69-79. New York: The Metropolitan Museum of Art, 1976.
  • Karenga, Tiamoyo Tosheleza. “The Office of the Divine Wife of Amen in the 25th and 26th Dynasties: A Study of Women and Power in Ancient Egypt”. Yayınlanmamış Yüksek Lisan Tezi, California State University, 2007.
  • Wente, Edward F. Late Ramesside Letters. Chicago: The University of Chicago Press, 1967.