Rinosinüzitler

Rinosinüzitler toplumda önemli bir sağlık problemi yarattığı için hızla çözümlenmesi, doğru yol izlenerek iyileştirilmesi, ekonomi ve çalışma hayatı açısından önemlidir. Hastalığın doğru ve eksiksiz tanımlanması tedavideki en temel başlangıç olacaktır. Sadece sinüs mukozasının değil beraberinde burun mukozasının da hastalıktan etkilenmesi nedeniyle sinüzit tanımı artık yerini rinosinüzite bırakmıştır. Özellikle pediatrik grupta bu daha da belirgindir. Bulgu ve belirtiler hastalığın evresini ve tedavi çeşidini belirleyecektir. Daha etkin tedaviler hastalığın evresi ve nihayetinde hastanın hekime erken zamanda başvurusu ile olasıdır. Tanıda izlenecek yolda; iyi bir anamnez ve fizik muayenenin yanında geleneksel filmler, yerini endoskopik muayene ve bilgisayarlı tomografiye bırakmıştır. Bu şekilde hastalığın düzeyi ve detayı (sınıflandırılması) ile ilgili kapsamlı bir bilgiye ulaşmak mümkün olacaktır. Çeşitli tedavi yaklaşımları arasında en etkin olanının seçiminin deneyimli bir hekim tarafından uygulanması, sanılanın aksine hastalığın tam olarak iyileşmesine olanak sağlayacaktır.

Rhinosinusitis

Rhinosinusitis is an important health problem for economy and work life; therefore it should be solved quickly, healed by tracking a good path. Truely and completely describing the disease is the starting point of treatment. Sinusitis is now called as rhinosinusitis, because of not only the sinuses, but also nasal mucosa is effected by the infection and inflammation. It is observed more obviously especially in pediatric age group. Signs and symptoms define the grade and give information for the treatment. Better and effective treatment is designed if the patient visits the doctor at the earlier grades of the disease. The path of diagnosis consists of good history and physical examination. Nowadays, conventional x-rays lost their significance and physicians use endoscopic visualisation and computerised tomographies for the diagnosis. By this way the classification and level of the disease can be defined. Despite of the knowledge, rhinosinusitis can fully resolved easily by an expert pysician who can choose prompt treatment from different types of treatment modalities.

___

  • 1. Benniger MS, Ferguson BJ, Hadley JA et al: Adult chronic rhinosinusitis: definitions, diagnosis, epidemiology, and pathophysiology, Otolaryngol Head Neck Surg 2003;129(Suppl 3):S1-32.
  • 2. Berg O, Carenfelt C, Kronvall G: Bacteriology of maxillary sinusitis in relation to character of inflammation and prior treatment, Scand J Infect Dis 1988;20(5):511-6.
  • 3. Engels EA, Terrin N, Barza M, Lau J: Meta-analysis of diagnostic tests for acute sinusitis, J Clin Epidemiol 2000;53(8):852-62.
  • 4. Felmingham D, Feldman C, Hryniewicz W et al: Surveillance of resistance in bacteria causing community-acquired respiratory tract infections, Clin Microbiol Infect 2002;8(Suppl 2):12-42.
  • 5. Gwaltney JM Jr: Acute community-acquired sinusitis, Clin Infect Dis 1996;23(6):1209-23; quiz 24-5.
  • 6. Hoban D, Felmingham D: The PROTEKT surveillance study: Antimicrobial susceptibility of Haemophilus influenzae and Moraxella catarrhalis from community-acquired respiratory tract infections, J Antimicrob Chemother 2002;50(Suppl S1):49-59.
  • 7. Leggett JE: Acute sinusitis. When-and when notto prescribe antibiotics, Postgrad Med 2004;115(1):13-9.
  • 8. Varonen H, Savolainen S, Kunnamo I, Heikkinen R, Revonta M: Acute rhinosinusitis in primary care: a comparison of symptoms, signs, ultrasound, and radiography, Rhinology 2003;41(1):37-43.
ANKEM Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3114
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yatan hastalardan izole edilen pseudomonas aeruginosa suşlarının antibiyotik duyarlılıkları

Mete EYİGÖR, Murat TELLİ, Yasin TİRYAKİ, Yavuz OKULU, Neriman AYDIN

Hastane infeksiyonu etkeni pseudomonas suşlarının antibiyotiklere duyarlılıkları

Mehmet ÖZDEMİR, İbrahim ERAYMAN, Türk Hatice DAĞI, Mahmut BAYKAN, Bülent BAYSAL

Comparison of biomaterials in ability for gene expression levels of ALS1 and HWP1 in candida albicans and ICA1 in Staphylococcus epidermidis

Sezen BOLAT, Ayşe KALKANCI, Murat DİZBAY, Kayhan ÇAĞLAR, Işıl FİDAN, Semra KUŞTİMUR, ÖZLEM GÜZEL TUNÇCAN

Hastane infeksiyonu etkeni acinetobacter suşlarının çeşitli antibiyotiklere duyarlılıklarının araştırılması

Mehmet ÖZDEMİR, İbrahim ERAYMAN, N. Seval GÜNDEM, Mahmut BAYKAN, Bülent BAYSAL

Veteriner pratiğinde geniş antifungal spektrumlu yeni triazol: Vorikonazol

Asiye Nur Meltem KABLAN, MEHMET ERMAN OR, Abdülkadir UYSAL

Ağız mikroflorasının genel sağlığa etkisi

Güven KÜLEKÇİ, Aslan GÖKBUGET

İmmunsüprese bir çocukta shigella sonnei bakteriyemisi: Bir olgu sunumu

Hasan NAZİK, Betigül ÖNGEN, H. Haldun EMİROĞLU, Deniz TURAN, Mehmet İLKTAÇ, Nezahat GÜRLER, İnci AYAN

Rinosinüzitler

Mehmet KÜLEKÇİ

Klinik örneklerden izole edilen proteus suşlarının antimikrobiyal ajanlara duyarlılıkları

İhsan Hakkı ÇİFTÇİ, Gülşah AŞIK, Kübra ÇALIŞKAN, Zafer ÇETİNKAYA, Orhan Cem AKTEPE

Determination of the effect of gentamicin against Staphylococcus Aureus by using microbroth kinetic system

Esma Gündüz KAYA, Hatice ÖZBİLGE, Songül ALBAYRAK