Hastane kökenli Enterococcus faecalis ve Enterococcus faecium suşlarında antimikrobiyal direnç

Bu çalışmanın amacı 2000-2003 yıllarında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yatan hastaların, çeşitli klinik örneklerinden izole edilen Enterococcus faecalis ve Enterococcus faecium suşlarında antibiyotik direnç oranlarını belirlemektir. İzole edilen enterokok suşlarında ampisilin, penisilin, vankomisin, teikoplanin, siprofloksasin, levofloksasin ve yüksek düzey gentamisin direnci (YDGD) araştırılmıştır. Disk difüzyon yöntemi ileteikoplanine ve vankomisine dirençli bulunan suşlarda minimal inhibitör konsantrasyon değerleri E-test yöntemi ile belirlenmiştir. Test edilen 123 suşun % 46’sı penisilin ve ampisiline, % 41’i siprofloksasine, % 22’si levofloksasine ve % 22’si gentamisine dirençli bulunmuştur. YDGD bulunan 27 suşun 14’ü ampisiline de dirençli bulunmuştur.Sadece bir E. faecium suşu vankomisine ve teikoplanine dirençli bulunmuş ve direnç fenotipi Van A olarak yorumlanmıştır. Test edilen suşlarda beta-laktamaz aktivitesi saptanmamıştır. Hastanemizde yüksek düzeyde gentamisin dirençli suşlarda ampisilin direncinin de yüksek bulunması, ciddi enterokok infeksiyonlarında glikopeptidlerin ampirik tedavide dikkate alınabileceğini ortaya koymaktadır.

___

1. Babacan F: Çoğul dirençli enterokok infeksiyonları:Klinik uygulamalarda olanaklarımız nelerdir, 3. Antimikrobik Kemoterapi Günleri: Klinik – Laboratuar Uygulamaları ve Yenilikler Sempozyumu, Kuşadası (1997).

2. Berkem R, Üstün C, Acar NS: Ankara hastanesinde izole edilen enterokok türlerinin in vitro antibiyotik direnci, 8.Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi, Abstr N-3, Antalya (1997).

3. Centers for Disease Control and Prevention: Nosocomial enterococci resistant to vancomycin-United States, 1989-1993, MMWR 1993;42: 597-9.

4. Erbek S, Özakın C, Gedikoğlu S: Enterokok suşlarında saptanan yüksek düzeyli aminoglikozid ve glikopeptid direnci, Hastane İnfeksiyon Derg 2002;6:142-9.

5. Erbek S, Özakın C, Gedikoğlu S: Toplum ve hastane kaynaklı olarak dışkıda enterokok türlerinin dağılımı, İnfeksiyon Derg 2002;4:451-7.

6. Esen Ş, Sünbül M,Barut Ş ve ark:Glikopeptid, beta-laktamve aminoglikozit grubu antibiyotiklerin enterokoklara in-vitro etkinliği, ANKEM Derg 2001;15:59-63.

7. Gültekin M, Günseren F: Vankomisin dirençli enterokoklar, Hastane İnfeksiyon Derg 2000;4:195-204.

8. Kocagöz S, Çetinkaya Y, Uzun Ö ve ark: Hastane infeksiyonlarından izole edilmiş stafilokok ve enterokok suşlarının çeşitli antibiyotiklere in vitro duyarlılıkları, Flora 1997;2:284-7

9. National Committee for Clinical Laboratory Standards: Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Tests. Approved Standard M 100-S9, NCCLS, Villanova, Pa (1999).

10. Ruhi MZ, Aysev D, Aksu G: AÜTF Çocuk Hastalıkları Kliniği’nde izole edilen enterokok suşlarının türlere göre dağılımı ve antimikrobiklere direnç durumu, 8. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi, Abstr N-7, Antalya (1997).

11. Şardan YÇ:Vankomisin dirençli enterokoklar: Epidemiyoloji ve kontrol, XXX. Türk Mikrobiyoloji Kongresi, Antalya (2002).

12. Vural T, Şekercioğlu AO, Ödünç D ve ark: Vankomisine dirençli Enterococcus faecium suşu, ANKEM Derg 1999;13:1-4.

13. Usluer G: Çoklu dirençli patojenler: Epidemiyoloji ve kontrol, Flora 2002;7:135-41.
ANKEM Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3114
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Klinik örneklerden izole edilen Pseudomonas kökenlerinin antibiyotik direnci

Berna GÜLTEKİN, Mete EYİGÖR, Neriman AYDIN

Toplum kaynaklı üropatojenik Escherichia coli suşlarında antibakteriyel direnç

Hakan ERDEM, Ali AVCI, Alaaddin PAHSA

Diabetes mellitus'lu hastalarda burunda metisiline dirençli Staphylococcus aureus taşıyıcılığı etkileyen faktörler

İdris ŞAHİN, İrfan ŞENCAN, Demet KAYA, Aynur GÜLCAN, Erim GÜLCAN

Bir yenidoğan ünitesinde hastane kaynaklı sepsislerde etken mikroorganizmalar ve antibiyotik duyarlılıkları

ÇİĞDEM KUZUCU, Hande GÜLCAN, İsa ÜZÜM, Bengül DURMAZ

Hastane kökenli metisilin dirençli stafilokok suşlarında slime oluşumu ile bunun teikoplanin duyarlılığına etkisinin araştırılması

İlhami ÇELİK, Mustafa CİHANGİROĞLU, Pınar YÜCE, Ayhan AKBULUT, S. Sırrı KILIÇ

Çocuklarda alt solunum yollarından izole edilen bakterilerde antibiyotik direnci

Hatice ERDOĞAN, Neşe İNAN, Hasan NAZİK, Betigül ÖNGEN, Nezahat GÜRLER

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi hastane personelinde burun ve el Staphyloccocus aureus taşıyıcılığı

Mustafa GÜL, Pınar ÇIRAGİL, Murat ARAL

Yoğun bakım ünitesindeki hastalarda bakteriyemi varlığında infeksiyon kaynağının araştırılması

Ayten KADANALI, Mehmet KIZILKAYA, ÜLKÜ ALTOPARLAK, Hüsnü KÜRŞAT, Mehmet PARLAK

Escherichia, Klebsiella ve Proteus suşlarında genişlemiş spektrumlu Beta-laktamaz varlığı ve çeşitli antibiyotiklere direnç durumu

İpek MUMCUOĞLU, Turan GÜNDÜZ, Hakan BAYDUR

Nozokomiyal Pseudomonas aeruginosa izolatlarında antibiyotik direnci ve karbapenemlere dirençli suşlar için meropenemin MİK değerleri

Gülden ERSÖZ, Feza OTAĞ, İsmet BAYINDIR, Özlem KANDEMİR, Gönül ASLAN, Ali KAYA