Nozokomiyal Pseudomonas aeruginosa izolatlarında antibiyotik direnci ve karbapenemlere dirençli suşlar için meropenemin MİK değerleri

Hastane infeksiyonlarında doğru empirik tedavi yaklaşımı için o hastanede infeksiyonlara neden olan mikroorganizmalar ve direnç paternleri bilinmeli ve izlenmelidir. Çalışmada Ocak-Mayıs 2002 arasında hastane infeksiyon etkeni olarak izole edilen 34 Pseudomonas aeruginosa suşunun anti-psödomonal antibiyotiklere duyarlılığı NCCLS önerilerine uygun olarak standart disk difüzyon yöntemi ile araştırılmış ve bu yöntemle karbapenemlere dirençli bulunan suşlar için meropenemin MİK’ları E-test ile belirlenmiştir. Disk difüzyon yöntemi ile 10 suş (% 29) beta-laktamlar ve aminoglikozidlere, bu suşların ikisi ayrıca kinolonlara dirençli bulunmuştur. Çok ilaca dirençli bu 10 suşun sekizi için meropenemin MİK değeri > 16 $mu$g/ml, ikisi için4 $mu$g/ml olarak saptanmıştır.

___

1. Akkurt L, Güdül Havuz S, Uyar Y, Karadağ A, Esen Ş, Günaydın M: 1999-2000 yıllarında youn bakım ünitesinden izole edilen bakterilerde antibiyotik direnci, ANKEM Derg 2002;16:14.

2. Bal Ç: Beta-laktamazlar: Güncel durum, Flora 2003;8:111.

3. Bengisun JS, Palabıyıkoğlu İ, İlhan F, Kutlutürk M: Gram negatif bakterilerde siprofloksasin ve levofloksasin direnci, Türk Mikrobiyol Cem Derg 2001;31:212.

4. Ergin F, Arslan H, Akgün S: Nozokomiyal infeksiyon etkeni olan Pseudomonas aeruginosa suşlarının antibiyotik duyarlılığının belirlenmesinde E-test ve disk difüzyon yöntemlerinin karşılaştırılması, İnfeksiyon Derg 2001;15:473.

5. Garner JS, Jarvis WR, Emori TG, Horan TC, Hughes JM: CDC definitions for nosocomial infections, Am J Infect Control 1988;16:128.

6. Geyik MF, Kökoğlu ÖF, Uçmak H, Çelen MK, Hoşoğlu S, Ayaz C: Hastane kaynaklı gram-negatif bakterilerde genişlemiş spektrumlu beta-laktamazlar, İnfeksiyon Derg 2002;16:175.

7. Goossens H, MYSTIC Study Group (Europe): MYSTIC program: summary of European data from 1997 to 2000, Diagn Microbiol Infect Dis 2001;14:183.

8. Günseren F, Mamıkoğlu L, Öztürk S, Yücesoy M, Biberoğlu K, Yuluğ N, Doğanay M, Sümerkan B, Kocagöz S, Ünal S, Çetin S, Çalangu S, Köksal İ, Leblebicioğlu H, Günaydın M: A surveillance study of antimicrobial resistance of Gram-negative bacteria isolated from intensive care units in eight hospitals in Turkey, JAntimicrob Chemother 1999;43:373.

9. Kısa Ö,Özyurt M,Yapar M,Gün H: Pseudomonas aeruginosa izolatlarında meropeneme direnç mekanizmasının değerlendirilmesi, Flora 1998;3:253.

10. Koç AN, Evrensel N, Koç RK:Yoğun bakım ünitelerinden izole edilen gram-negatif basillere karşı meropenem ve imipenem etkinliği, İnfeksiyon Derg 1997;11:119.

11. National Committee for Clinical Laboratory Standards: Performance Standards forAntimicrobial Susceptibility Testing; Twelfth informational supplement: M100-S12, NCCLS, Wayne (2002).

12. Oldacay M, Oldacay S, Erdem G: Hastane infeksiyon etkeni olan Pseudomonas aeruginosa suşlarında kromozomal beta-laktamaz yapımı, İnfeksiyon Derg 2003;17:197.

13. Öktem MA, Gülay Z, Hale E, Biçmen M,Yuluğ N:Yoğun bakım ünitelerinden soyutlanan mikroorganizmalar ve antibiyotik duyarlılıkları, İnfeksiyon Derg 2001;15:61.

14. Över U, Gür D, Ünal S, Miller GH and Aminoglycoside Resistance Study Group: The changing nature of aminoglycoside resistance mechanisms and prevalence of newly recognized resistancemechanisms in Turkey, Clin Microbiol Infect 2001;7:470.

15. Tunçbilek S, Tezeren D, Balaban N,Öztürk S, Işılak İ:Hastane infeksiyon etkeni Pseudomonas aeruginosa’ların in vitro antibiyotik duyarlılıkları, İnfeksiyon Derg 1998;12:361.

16. Vahaboğlu H, Öztürk R,Aygün G, Coşkunkan F, Yaman A, Kaygusuz A, Leblebicioğlu H, Balık ,Aydın K, Otkun M: Widespread detection of PER-1-type extended-spectrum -lactamases among nosocomial Acinetobacter and Pseudomonas aeruginosa isolates in Turkey: a nationwidemulticenter study,AntimicrobAgents Chemother 1997; 41:2265.

17. Vardar-Ünlü G, Ünlü M: Çeşitli örneklerden soyutlanan Pseudomonas aeruginosa kökenlerinin levofloksasin, siprofloksasin ve ofloksasine karşı in vitro duyarlılığı, İnfeksiyon Derg 2001;15:311.

18. Wang Y, Ha U, Zeng L, Jin S: Regulation of membrane permeability by a two-component regulatory system in Pseudomonas aeruginosa, Antimicrob Agents Chemother 2003;47:95.
ANKEM Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3114
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Klinik örneklerden izole edilen Pseudomonas kökenlerinin antibiyotik direnci

Berna GÜLTEKİN, Mete EYİGÖR, Neriman AYDIN

Nozokomiyal Pseudomonas aeruginosa izolatlarında antibiyotik direnci ve karbapenemlere dirençli suşlar için meropenemin MİK değerleri

Gülden ERSÖZ, Feza OTAĞ, İsmet BAYINDIR, Özlem KANDEMİR, Gönül ASLAN, Ali KAYA

Hastane kökenli metisilin dirençli stafilokok suşlarında slime oluşumu ile bunun teikoplanin duyarlılığına etkisinin araştırılması

İlhami ÇELİK, Mustafa CİHANGİROĞLU, Pınar YÜCE, Ayhan AKBULUT, S. Sırrı KILIÇ

Akut ishalli olguların değerlendirilmesi: 2 yıllık izlem

Neşe DEMİRTÜRK

Yoğun bakım ünitesindeki hastalarda bakteriyemi varlığında infeksiyon kaynağının araştırılması

Ayten KADANALI, Mehmet KIZILKAYA, ÜLKÜ ALTOPARLAK, Hüsnü KÜRŞAT, Mehmet PARLAK

Diabetes mellitus'lu hastalarda burunda metisiline dirençli Staphylococcus aureus taşıyıcılığı etkileyen faktörler

İdris ŞAHİN, İrfan ŞENCAN, Demet KAYA, Aynur GÜLCAN, Erim GÜLCAN

Çocuklarda alt solunum yollarından izole edilen bakterilerde antibiyotik direnci

Hatice ERDOĞAN, Neşe İNAN, Hasan NAZİK, Betigül ÖNGEN, Nezahat GÜRLER

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi hastane personelinde burun ve el Staphyloccocus aureus taşıyıcılığı

Mustafa GÜL, Pınar ÇIRAGİL, Murat ARAL

Escherichia, Klebsiella ve Proteus suşlarında genişlemiş spektrumlu Beta-laktamaz varlığı ve çeşitli antibiyotiklere direnç durumu

İpek MUMCUOĞLU, Turan GÜNDÜZ, Hakan BAYDUR

Toplum kaynaklı üropatojenik Escherichia coli suşlarında antibakteriyel direnç

Hakan ERDEM, Ali AVCI, Alaaddin PAHSA