Gentamisine duyarlı Staphylococcus aureus suşlarında gentamisinin biyofilm ve koagülaz oluşumuna etkisi

Klinikte önemli patolojilere neden olabilen Staphylococcus aureus’un patojenitesinde biyofilm ve plazma koagülaz enzimi oluşturmanın da önemi vardır. Bu çalışmada kateter ucundan ayrıştırılmış bir klinik suş (KSA) ile standart bir ATCC 25923 suşunun (SSA), gentamisinin en düşük baskılayıcı yoğunluk (MİK) altındaki ve üstündeki yoğunluklarda biyofilm ve bağlı ve serbest koagülaz oluşturma özellikleri karşılaştırılmıştır. Mikrodilüsyon yöntemi ile gentamisinin MİK değerleri KSA suşu için 4 µg/mL, SSA suşu için MİK 0.125 µg/mL olarak belirlenmiştir. Kristal viyole yöntemi ile belirlenen biyofilm oluşumunun ve lamda belirlenen bağlı koagülaz testinin iki suş için de MİK ve altındaki gentamisin yoğunluklarında inhibe edilmediği, MİK üstündeki yoğunluklarda ise inhibe edildiği saptanmıştır. Tüpte serbest koagülaz testinde ise ilk 2 saatte iki suşta da ancak belirli MİK altındaki yoğunluklarda inhibisyon görülürken, 4 ve 24 saatte KSA suşunda 2xMİK’de bile inhibisyon olmamıştır. Bu sonuçlara göre; her iki suşta da biyofilm oluşumunu başlatan genetik ekspresyonun, gentamisinin MİK yoğunluğunda bile pozitif bulunmasının klinikteki uygulamalarda dikkat edilmesi gereken bir özellik olduğu düşünülmüştür.

The effect of gentamicin on biofilm formation and coagulase activity in gentamicin susceptible Staphylococcus aureus strains

Staphylococcus aureus is an important pathogen which can cause severe pathologies in clinical practice. The forma-tions of biofilm and coagulase enzyme are important factors of its pathogenesis. In this study, biofilm formation and coagu-lase activity of a clinical strain (KSA) isolated from catheter and standart ATCC 25923 strain (SSA) were investigated in above and below minimum inhibitor concentrations (MIC) of gentamicin. The MIC values of gentamicin by microdilution method were found to be 4 µg/ mL for KSA strain and 0.125 µg/ mL for SSA strain. Biofilm formations detected by crystal violet method and slide (bound) coagulase tests were not inhibited in both strains by MIC and sub-MIC gentamicin concentrations. On the other hand, at concentrations above the MIC values these two assays were inhibited. Tube (free) coagulase assay was inhibited at certain sub-MIC concentration at the first two hours, but it was not inhibited at 4 and 24 hours in even 2xMIC concentration. As a result, the genetic expression of biofilm formation even at MIC concentrations seems to be important in clinical practice.

___

  • 1. Baskın H, Doğan Y, Bahar IH, Yulug N: Effect of subminimal inhibitory concentrations of threee fluroquinolones on adherence of uropathogenic Escherichia coli strains, Int J Antimicrob Agents 2002;19(l):79-82.
  • 2. Bilgehan H: Klinik Mikrobiyoloji Tanı, birinci baskı kitabında s. 452-3, Barış Yayınları Tıp Fakülteleri Kitabevi, İzmir (1992).
  • 3. Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI): (Çeviri editörü Deniz Gür) Antimikrobik Duyarlılık Testleri için Uygulama Standartları, Onaltmcı Bilgi Eki, M100-S16, Bilimsel Tıp Kitabevi, Ankara (2006).
  • 4. Hoffman LR, D'Argenio DA, MacCoss MJ, Zhang Z, Jones RA, Miller SI: Aminoglycoside antibiotics induce bacterial biofilm formation, Nature 2005;436(7054):1171-5.
  • 5. Kanamaru S, Kurazono H, Terai A et al: Increased biofilm formation in Escherichia coli isolated from acute prostatitis, Int J Antimicrob Agents 2006;28(Suppl l):S21-5.
  • 6. Koneman EW, Allen SD, Janda WM, Schreckenberger PC, Winn CW: Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology, 5th ed." kitabında s.551-60, Lippincott, New York (1997).
  • 7. Moreillon P, Entenza JM, Francioli P et al: Role of Staphylococcus aureus coagulase and clumping factor in pathogenesis of experimental endocarditis, Infect Immun 1995;63(2):4738-43.
  • 8. Murray PR, Baron EJ, Jorgensen JH, Pfaller MA, Yolken RH: Manual of Clinical Microbiology, 8th ed." kitabında s.384-93, ASM Press, Washington DC (2000).
  • 9. Narisawa N, Furrukawa S, Ogihara H, Yamasaki M: Estimation of the biofilms formation of Escherichia coli K-12 by the cell number, J Biosci Bioeng 2005;99(l):78-80.
ANKEM Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3114
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yoğun Bakım Ünitesi'nde hastane infeksiyonu etkenleri ve en sık soyutlanan mikroorganizmalarda yıllara göre değişen antibiyotik direnç profili

Meltem AVCI, Onur ÖZGENÇ, Ayten COŞKUNER, Gülşen MERMUT, Alpay ARI

Metisilin dirençli Staphylococcus aureus'un etken olduğu diyabetik ayak enfeksiyonlarında teikoplaninin etkinliği

Sibel GÜNDEŞ, Zerrin YULUĞKURAL

1999-2006 yılları arasında dışkı kültürlerinden izole edilen 439 Shigella kökeninin tür dağılımı ve antibakteriyel direnç durumları

Hüsnü PULLUKÇU, Oğuz Reşat SİPAHİ, Tansu YAMAZHAN, Şöhret AYDEMİR, ALPER TÜNGER

Biyoyararlanım tedavide neden önemlidir

Betül DORTUNÇ

Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde alet ilişkili hastane infeksiyonları

Mehmet Faruk GEYİK, Cemal ÜSTÜN, Salih HOŞOĞLU, Mustafa Kemal ÇELEN, Celal AYAZ

Metisiline duyarlı ve dirençli Staphylococcus aureus suşlarının antiseptik ve dezenfektan maddelere duyarlılıklarının karşılaştırılması

YAŞAR NAKİPOĞLU, SEYDA İĞNAK, Bülent GÜRLER, Zayre ERTURAN, Derya AYDIN

Kan kültürlerinden izole edilen etkenlerde tigesiklin duyarlılığı

Türkiyefa Afyon MustaMikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana BD. ALTINDİŞ, Birol ŞAFAK, Tuna DEMİRDAL, Zafer ÇETİNKAYA, Orhan Cem AKTEPE

Kan kültürlerinden izole edilen Klebsiella pneumoniae suşlarında genişlemiş spektrumlu beta-laktamazların belirlenmesinde üç yöntemin karşılaştırılması

Ferhat IŞIK, UĞUR ARSLAN, İnci TUNCER

Yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların kan kültürlerinden izole edilen Candida albicans suşlarında antifungallere duyarlılık

GÜLGÜN YENİŞEHİRLİ, YUNUS BULUT, Ebru GÜNDAY

Gentamisine duyarlı Staphylococcus aureus suşlarında gentamisinin biyofilm ve koagülaz oluşumuna etkisi

VAHİDE BAYRAKAL, YAVUZ DOĞAN, ABDURRAHMAN HÜSEYİN BASKIN, İ. Hakkı BAHAR