Left ventricular pseudoaneurysm with interventricular septal rupture as a complication of myocardial infarction detected by 4D echocardiography

Sol ventrikül psödoanevrizmaları kardiyak rüptürün komşu perikard ya da trombüs ile sınırlanması ile oluşur. Sol ventrikül psödoanevrizmalarının en sık sebebi miyokard infarktüsü (Mİ) (özellikle de inferiyor Mİ) olup, bunu kardiyak cerrahi, travma ve enfeksiyonlar takip etmektedir. Sol ventrikül psödoanevrizmaları sık görülmemekle birlikte, tanı güçtür ve rüptüre eğilimlidir. Bu makalede inferiyor Mİ ile başvuran ve transtorasik 2D ve 4D ekokardiyografi ile tanısı konulmuş olan, psödoanevrizma ile interventriküler septum rüptürü komplikasyonlarının birlikte geliştiği bir hasta inceldi.

Sol ventrikül psödoanevrizmasıyla birlikte interventriküler septum rüptürünün birlikte olduğu myokardiyal infarktüs komplikasyonunun 4 boyutlu ekokardiyografi ile saptanması:

Left ventricular (LV) pseudoaneurysms form when cardiac rupture is contained by adherent pericardium or thrombus. Myocardial infarction (particularly inferior wall myocardial infarction) is the leading cause of left ventricular pseudoaneurysms followed by cardiac surgery, trauma, and infection. Although LV pseudoaneurysms are not common, the diagnosis is difficult and they are prone to rupture. In this report we present a case who sustained inferior myocardial infarction, which was complicated by both an pseudoaneurysm on the inferior wall of the left ventricle and a ventricular septal rupture diagnosed by two and four dimensional transthoracic echocardiography

___

  • 1. Griffin BP, Topol EJ. Manual of Cardiovascular Medicine. 2nd ed. U.S.A. Lippincott Williams and Wilkins, 2004. pp45-46.
  • 2. Frances C, Romero A, Grady D. Left ventricular pseudoaneurysm. J Am Coll Cardiol, 1998; 32: 557-561.
  • 3. Togni M, Hilfiker P, Follath F. Ruptured ventricular pseudoaneurysm. Heart. 1998; 80: 97.
  • 4. Hung MJ, Wang CH, Cherng WJ. Unruptured left ventricular pseudoaneurysm following myocardial infarction. Heart. 1998; 80: 94.
  • 5. Hurst Co, Fýne G, Keyes Jw. Pseudoaneurysm of the heart. report of a case and review of literature. Circulation. 1963; 28: 427-36.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası-Cover
  • Başlangıç: 1947
  • Yayıncı: Erkan Mor