Ankara Üniversitesi tıp fakültesi 5. sınıf öğrencilerinin ağız-diş sağlığı durumları ve günlük ağız-diş bakım alışkanlıkları

Amaç: Çalışmada hekim adaylarının Ağız ve Diş Sağlığı ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte planlanan çalışma, 1999- 2000 Eğitim Döneminde Halk Sağlığı Stajı kapsamında stajda bulunan 9-10 Sömestre öğrencilerinin tamamı üzerinde yürütülmüştür. Ağız ve Diş Sağlığı bilgi düzeyini belirlemek amacıyla intrauterin diş gelişimini etkileyen faktörler, gebelikte ADS, süt ve daimi dişler, diş çürükleri, dişeti hastalıkları, ortodontik anomaliler, korunma yöntemleri ve okul taramalarını içeren 17 soruya verilen doğru yanıtlardan bir kompozit indeks oluşturulmuştur. Bulgular: Çalışmada yer alan 256 öğrencinin %47.3'ü (121 kişi) erkek, %52.7'si (135 kişi) kadındır ve yaş ortalaması 22.69 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %93.8'i (240 kişi) bu güne kadar ADS konularında herhangi bir eğitim almadıklarını belirtmiştir. Oluşturulan kompozit indekse göre çalışma kapsamına alınan öğrencilerinin %20.3'ünün (52 kişi) ADS ile ilgili bilgi düzeyi düşük, %51.2'sinin (131 kişi) orta ve %28.5'inin (73 kişi) ise iyi olarak değerlendirilmiştir. %94.9 ile diş çürüklerinin oluşum nedenleri en yüksek oranda doğru, süt dişlerinin kalsifikasyon zamanı %75.0 ile en çok yanlış yanıt verilen soru olmuştur. Öğrencilerin %71.1'inin (182 kişi) ADS konusunun Tıp Fakültesi eğitiminde yer almasını istemektedirler. Sonuç ve Öneriler: Tıp eğitiminde toplumda yaygın görülen sağlık sorunlarından birisi olan ADS sorunlarının multidisipliner bir yaklaşım içerisinde ve ayrı bir program ile yer alması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Oral-dental healt status and daily oral self care behaviour of 5th class medical students of Ankara

Aim: The aim of this study was to determine knowledge levels about oral and dental health in tomorrows medical doctors. Method: This descriptive type study was carried out with all of 9th-10th semester students who were Public Health training in 1999-2000 education term. A composite index was constructed with the true answers of 17 questions which involved intrauterine teeth improvement factors, oral and dental health in pregnancy, primary and permanent tooths, tooth decays, periodontal disease, orthodontic disease, prevention methods and school dental surveys for determinig oral and dental health knowledge levels. Results: 47.3% of 256 students, total participants of this studywas male and 52.7% of them was female. Age of mean was evaluated 22.69. 93.8% of students declareted that any education programme about oral and dental health was not taken up yet. According to the composite index constructed it was evaluated that 20.3% of them had low, 51.2% of them had moderate and 28.5% had high education levelabout oral and dental health knowledge. Tooth decay etiology had the highest correct answer rate 94.9%, on the other hand calsification duration of primary teeth had the highest wrong answer rate 75%. 71.1% of students declareted that topics about oral and dental health must be taken in to medical curriculum. Conclusion: Oral and dental health problems which were priority public health problems in community were taken in to medical curriculum by multidisciplinary approach.

___

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası-Cover
  • Başlangıç: 1947
  • Yayıncı: Erkan Mor