Yoksunluk Endeksini Etkileyen Faktörlerin Ekonometrik Analizi

Yoksulluğu, gelir yanında sosyoekonomik değişkenlerin de dâhil edildiği bir düzlemde ele alan bu çalışma, bireylerin yoksunluğunu etkileyen faktörlerin ortaya çıkarılmasını hedeflemektedir. Bu amaçla ilk aşamada 2011 yılında Mersin ve Erzurum illerinde uygulanan alan araştırmasının verileri kullanılarak kent bazlı yoksunluk endeksi hesaplanmış, sonrasında ise en küçük kareler yöntemi ile bu endeksi etkileyen faktörlerin yönü ve şiddeti tespit edilmiştir. Bu çerçevede endeks ortalamaları Mersin'de yaşanan yoksunluğun Erzurum'un üzerinde olduğunu göstermektedir. Ayrıca bireylerin yoksunluklarını ve bu yolla da yoksulluklarını arttıran faktörlerin başında; kadınların yevmiyeli, kendi hesabına düzensiz işlerde ve işçi statüsünde çalışmaları ile okula gitmemiş olmaları; erkeklerin ise okula gitmemiş olmaları ile başta etnik nedenler olmak üzere kendisine önyargılı davranıldığına inanmaları gösterilebilir. Aynı kişilerin refah seviyelerini arttırmalarına yardımcı olabilecek faktörlerin ilk sıralarında ise, kadınların üniversite eğitimi almış olmaları, erkeklerin memur statüsünde çalışıyor olmaları yer almaktadır.

Econometric Analysis of the Factors Affecting Deprivation Index

This study, addressing poverty as a function of socioeconomic variables besides income, aims at revealing factors that affect individual’s deprivation. With this aim, by using the data set obtained from the field survey carried out in Mersin and Erzurum provinces in 2011, at the first step city-based deprivation index was calculated and then by employing least-squares method the size and direction of the variables that affect deprivation index was determined.The average index values show that deprivation experienced in Mersin is above than it is in Erzurum. The main factors that affect individuals’ deprivation and hence their poverty are: women’s working in irregular jobs as paid workers and on daily-wage; their low education level; men’s low level of education; ethnic origin and individual’s belief that people are prejudicial towards them. Factors that help to improve individuals’ welfare are found to be women’s having a university degree and men’s working as a civil servant. 

___

  • Referans 1 Akder, Halis (2000). “Türkiye’de Bölgesel Eşitsizlikler ve Kırsal Yoksulluk”, Yoksulluk, TESEV Yayınları, 21, 15-36.