“Düşünen Okullar Öğrenen Ulus: Singapur’da Yaratıcılık ve Eleştirel Düşünme” Girişimi

Bu makalede, özellikle de son PISA sınavlarında ülkelerarası ligde ilkler arasında yer alan Singapur’un, bilgi çağında ayakta kalabilmesi için geliştirdiği bir vizyon olarak gelecek için eğitim hareketi konu edilmektedir. Bu vizyon bir model olarak, öğrencilerde eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi geliştirmek üzere özünde Gardner’in modelini dayanak almıştır. Bu vizyon temelde okuma, matematik ve fen alanlarını İngilizce ifade etmeyi ve teknoloji yardımıyla bütünleştirmeyi öngören bütünleşik bir öğretim modeli projesidir. Başlangıçta eğitim sistemi için öngörülen bu vizyon, zamanla ülkenin diğer sektörlerinde de esas alınmıştır. Zira Singapurlular bilgi çağında ayakta kalabilmenin ve rekabet edebilmenin, eğitimle gerçekleşebileceğine; bilgi toplumunda kritik farkın ancak eğitim yoluyla yaratılabileceğine inanmışlardır. Ülke bu vizyon sayesinde 40 yıl gibi bir sürede en gelişmiş ülkeler ligine girmeyi başarabilmiş; uluslararası sınavlarda da öğrencileri ilk sıralarda yer almıştır. Makalede, “Düşünen Okullar Öğrenen Ulus” hareketinin artalanı ve nasıl doğduğu, “düşünen okullar” ve “öğrenen ulus” kavramlarının ne anlama geldiği, sonrasında hareketin nasıl bir gelişme gösterdiği, uygulamaya nasıl konulduğu ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Makalede son olarak bu vizyonun yaşama geçirilmesinde kritik iki öğe olarak öğretmen ve yöneticilerin nasıl yetiştirildiği de açıklanmıştır. Makale tartışma, sonuç ve önerilerle bitirilmiştir.

“Thinking Schools, Learning Nation”: The Creativity and Critical Thinking Initiative in Singapore

In the present study, Singapore’s vision on the movement for the future is dealt with. Singapore is among the firsts in the international league especially in the last PISA examinations. This vision is based on the Gardner's model in essence to develop critical and creative thinking in students. This vision is essentially an integrated teaching model project that envisions integrating reading, mathematics and science fields in English and integrating them with technology. This vision, which was initially envisaged for the education system, was based on other sectors of the country over time. Singaporean citizens believe that education has a critical role in empowering them and enabling them to compete in the information age and a critical difference in the information society can only be possible through education. Thanks to this vision, the country was able to enter the league of the most developed countries in a period of 30-35 years; students took their first place in international exams. The article discusses in detail how the "Thinking Schools Learning Nation" movement was born and how it originated, what the concepts of "thinking schools" and "learning nation" mean, how the movement developed afterwards, and how it was put into practice. Finally, it is explained how teachers and administrators were prepared as critical two items in the implementation of this vision. The article was finished with discussion, conclusions and suggestions.

___

  • Tan, C., Koh, K. ve Choy, W. (2016). The education system in Singapore. S. Juszczyk, (Ed.), In Asian education systems (pp. 129-148). Toruñ: Adam Marszalek Publishing House.
  • Singapore Ministry of Education (2010). Building blocks for education: whole system Reform Toronto, september 2010 Building a national education system for the 21st century: the Singapore experience. http://www.edu.gov.on.ca/bb4e/Singapore_CaseStudy2010.pdf adresinden erişilmiştir.
  • Senge, P. M. (2006). The fifth discipline: the art and practice of the learning organization. New York, NY: Currency Doubleday.
  • Saravanan, V. (2005). Thinking schools, learning nations’ ımplementation of curriculum review in singapore. Educational Research for Policy and Practice, 4, 97–113, doi: 10.1007/s10671-005-1543-x
  • Project Work in Singapore (n.k.). http://www.bobpearlman.org/BestPractices /ProjectWorkSingapore.htm adresinden erişilmiştir.
  • Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) (2018). Pisa 2015 pisa results in focus. https://www.oecd.org/pisa/pisa-2015-results-infocus.pdf adresinden erişilmiştir.
  • Lee, S. K. (n. k.) Pisa sonuçlarına göre Singapur’un doğruları. https://oggito.com/pisa-sonuclarina-gore-singapurun-dogrulari-12201622488 adresinden erişilmiştir.
  • Jackson, B. (2010). Singapore'stransformation in education the creativity and critical thinking ınitiative. http://www.thedailyriff.com/2010/09/thinking-schoolslearning-nation-singapores-education-initiative.php adresinden erişilmiştir.
  • Gopinathan, S. (2007). Globalisation, the Singapore developmental state and education policy: athesis revisited. Globalisation, Societies and Education, 5(1), 53-70.
  • Goh Chok Tong (1997). Speech by prime minister goh chok tong at the opening of the 7th ınternational conference on thinking. at the suntec city convention centre ballroom. http://ncee.org/wp content/uploads/2017/01/Sgp-non-AV-2-PMGoh-1997-Shaping-Our-Future-Thinking-Schools-Learning Nation-speech.pdf adresinden erişilmiştir.
  • Gardner, H. (1983). Frames of mind: The theory of multiple intelligences. New York: Basic Books.
  • Chiam, C. L., Hong; H., Ning, F. K. ve Tay, W. Y. (2014). Creative and critical thinking in singapore schools (NIE working paper series No.2). Singapore: National Institute of Education.
  • Chang, A. (2004). Promoting Thinking Skills through Project Work, unpublished manuscript. ERAS, Annual general Meeting.
  • Amabile, T. M. ve Pillemer, J. (2012). Perspectives on the social psychology of creativity. The Journal of Creative Behavior, 46(1), 3–15.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3718
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: ANKARA ÜNİVERSİTESİ (EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ)