Cumhuriyet Döneminde Ankara’da Kurulan Toplumsal Yaşam Alanları

Bu yazı, daha önce ülkenin bölgesel merkezlerinden biri olan Ankara'nın başkent olarak kuruluş döneminde oluşan toplumsal yaşam alanlarının öyküsüdür. Bu alanlar Cumhuriyetin amacına, kuruluş yerlerine, imar planlarında verilen işleve veya doğal oluşum sürecine göre şekillenmişlerdir. Cumhuriyet'in kurucuları kentleşme ile ilgili planlamalarında ve uygulamalarında yeşil alan ve toplumsal yaşam alanlarının kurulmasına özel bir önem vermişlerdir. Ancak 1938'den itibaren günümüze kadar bu alanlar, çeşitli yönetimlerce farklı amaçlar doğrultusunda talan edilmiş, yapıları bozulmuş; halka hizmet vermek amacından uzaklaştırılmışlardır. Yazıda ayrıca Ankara'nın şimdiye kadar çok fazla yazıya konu edilmeyen toplumsal yaşam alanlarından Cebeci Çayırı anlatılmakta; bu alanda düzenlenen farklı eğlenceler, gösteriler, tiyatrolar, revüler ve operetlerden örnekler sunulmaktadır.

Social Living Spaces Established in Ankara in the Republican Era

Bu yazı, daha önce ülkenin bölgesel merkezlerinden biri olan Ankara’nın başkent olarak kuruluş döneminde oluşan toplumsal yaşamalanlarının öyküsüdür. Bu alanlar Cumhuriyetin amacına, kuruluş yerlerine, imar planlarında verilen işleve veya doğal oluşumsürecine göre şekillenmişlerdir. Cumhuriyet’in kurucuları kentleşme ile ilgili planlamalarında ve uygulamalarında yeşil alan vetoplumsal yaşam alanlarının kurulmasına özel bir önem vermişlerdir. Ancak 1938’den itibaren günümüze kadar bu alanlar, çeşitliyönetimlerce farklı amaçlar doğrultusunda talan edilmiş, yapıları bozulmuş; halka hizmet vermek amacından uzaklaştırılmışlardır.Yazıda ayrıca Ankara’nın şimdiye kadar çok fazla yazıya konu edilmeyen toplumsal yaşam alanlarından Cebeci Çayırı anlatılmakta; bualanda düzenlenen farklı eğlenceler, gösteriler, tiyatrolar, revüler ve operetlerden örnekler sunulmaktadır.

___

  • Atatürk Orman Çiftliği. (1940). Ankara Fotoğraf, Kartpostal ve Gravür Koleksiyonu. Koç Üniversitesi VEKAM Kütüphanesi ve Arşivi, Ankara
  • Gençlik Parkı [Fotoğraf]. (1950). Ankara Fotoğraf, Kartpostal ve Gravür Koleksiyonu (1344). Koç Üniversitesi VEKAM Kütüphanesi ve Arşivi, Ankara.
  • Ankara Yerleşim Haritası. (1924). Ankara Harita ve Plan Koleksiyonu (H004). Koç Üniversitesi VEKAM Kütüphanesi ve Arşivi, Ankara.
  • Jansen, H. (1932). Ankara Şehri İmar Planı. Ankara Harita ve Plan Koleksiyonu (H025). Koç Üniversitesi VEKAM Kütüphanesi ve Arşivi, Ankara.
  • Cebeci Çayırı [Fotoğraf]. (t.y.). Ankara Fotoğraf, Kartpostal ve Gravür Koleksiyonu (1481). Koç Üniversitesi VEKAM Kütüphanesi ve Arşivi, Ankara.
  • Cebeci Çayırı’nda İzciler [Fotoğraf]. (1926). Ankara Fotoğraf, Kartpostal ve Gravür Koleksiyonu (ACF480). Koç Üniversitesi VEKAM Kütüphanesi ve Arşivi, Ankara.
  • Çubuk Barajı [Fotoğraf]. (2007, Temmuz-Ağustos). Ankara Magazin, 66, 46.
  • Jansen, H. (1937). Ankara İmar Planı raporu. İstanbul: Alaattin Kıral Basımevi.