Batı Akdeniz Bölgesinde çim yüzeyleri bakımında kullanılan optimum sulama yöntemlerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma

Bu çalışmanın amacı; sıcak ve kurak karaktere sahip alanlarda çim yüzeylerin bakımında yaygın olarak kullanılan sulama yöntemlerinin belirlenerek bunlar içerisinde en uygun sulama yöntemi ve özelliklerinin ortaya konulmasıdır. Açık ve yeşil alanların tesisinde en fazla yüzeye sahip çim yüzeylerin oluşturulmasında ekolojik koşullara uygun çim türü seçimi kadar oluşturulan yüzeylerin devamlığı için bakım yöntemlerinin önemi, Batı Akdeniz Bölgesi gibi sıcak iklim özelliklerine sahip alanlarda bir kat daha artmaktadır. Açık ve yeşil alanların oluşturulmasında rasyonellik kadar yaşatmanın da bir planlama ilkesi olarak her zaman dikkate alınması gerekir. Bakım programlarına uyulması, Akdeniz Bölgesi gibi sıcak kurak karaktere sahip alanlarda özellikle sulama, titizlikle üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu çalışmada; araştırma alanı olarak seçilen Batı Akdeniz Bölgesini temsil eden Fethiye ve yakın çevresinde tesadüfü olarak seçilen parklar, konut bahçeleri ve tatil köylerinde uygulanan anket sonuçlarına göre ekonomik su kullanımı ile çim yüzeylerinin yeterli oranlarda sulanması üzerinde durulmuştur. Çim alanlarının sulanmasında, yöntemler kadar etkili olan; sulama zamanı, sulama sıklığı, kullanılan su miktarı ile su kaynağı ve kalitesi konularının önemi ortaya konulmuştur. Araştırma bölgesi için yeşil alanların sulanmasında en uygun sulama yönteminin yağmurlama sulama yöntemi olduğu saptanmış ve bu yönteme uygun sistem ekipmanları belirtilmiştir.

A research on the determination of optimum irrigation methods used at grass covers maintanence at west Mediterranean Region

The main objective of this study is to determine irrigation methods used to grass cover maintanence at hot and dry regions and to discover optimum method with its features. In the establishment of open green surfaces much of which occupied by grass covers, to live that surfaces it is important to select suitable species as much as maintanence methods especially in hot climates like West Mediterranean Region. In the formation of open green surfaces, maintanence must be taken into accuont rationaly. Maintanence programe especially irrigation is more important at hot dry regions i.e Mediterranean Region. In this study, according to questionary results applied to selected parks, house gardens and holiday village gardens at West Mediterranean Region represented by Fethiye district, economic and adequate water uses at green covers were mentioned. At green surfaces irrigation it was also pointed out that the importance of irrigation time, irrigation frequency, water amount, water resource and quality as methods. At research area as optimum irrigation method, sprinkler irrigatin was determined in green covers irrigation and its system equipments were mentioned.

___

  • Açıkgöz, E., 1993. Çim Alanlar Bakım ve Yapım Tekniği, Çevre Ltd. Yayınları, No:4, Bursa.
  • Anoymous, 2003. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü İklim Kayıtlan. Avcıoğlu, R., Y. Barış, 1989. Çim Saha Oluşturmada "Bitki Seçiminin Önemi,Tanmın Sesi Çiftçi Gazetesi, Yıl:21, Sayı:162-163, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, İzmir.
  • Avcıoğlu, R., Soya, H., 1994. Erozyon Kontrolüyle Yeşil Alan Oluşturmada Yararlanılabilecek Bazı Buğdaygiller Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Araştırma Fonu, Proje NO: ZRF-046, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, İzmir.
  • Avcıoğlu, R., Soya, H.,1997. Akdeniz İklimine Uygun bazı Yeşil Alan Buğdaygillerinde Vejetatif Tohumluk Üretimi ile yejetasyon Özellikleri Üzerinde Araştırmalar, TÜBİTAK TOGAG-879 No'lu Proje Sonuç Raporu.
  • Avcıoğlu, R., 1997. Çim Tekniği Yeşil Alanların Ekimi ve Bakımı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, İzmir.
  • Güngör, Y., Erözel, A., Yıldırım, O., 1996. Sulama, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Ankara.
  • Munsuz, N., Ünver, İ., 1995. Su Kalitesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Ankara.
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2988
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018