Örgütsel Stresi Yönetmede Etkili Kişilerarası İletişim Stratejileri

İş yaşamında stresi yönetmek, başlı başına çalışma konusudur. Stresin maddi, manevi ciddi anlamda kayıplarını yaşayan işletmeler artık stresi tanımak ve yönetmek için pek çok teknik ve yöntem geliştirmektedirler. Günlük yaşamda bireyleri tehdit edip strese yöneltebilecek pek çok faktör söz konusudur. İnsan ilişkilerinden kaynaklanabilen çatışma ve problemler (çatışmaların sıklığı, bölümler arası yarışma, yöneticilerin antidemokratik liderlik tarzları, takımların sayısının artmasıyla yaşanan sorunlar, statü uyuşmazlıkları, çalışanların farklı kişilik yapıları gibi) örgütsel ortamda stresi en fazla tetikleyen faktörler arasında sıralanmaktadır Bu çalışmada, son yıllarda en etkili stres kaynaklarından biri olarak görülen ve aynı nedenle stresi önlemede en çok üzerinde çalışılan konulardan birisi olan kurum içi iletişim stratejileri ve programları üzerinde durulmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

stres

Effective Communicational Strategies in Managing Organizational Stress

Organisational stress and the ways to overcome its negative outcomes are the focus of the article. For the author, stress managing in business life is a field of study by itself. Business enterprises have begun to improve so many techniques and methods to know and manage stress led to the serious material losses and moral defects. In daily life, there are many factors that would threaten people and lead them to stress. Conflicts and problems arising from human relations -such as the frequency of conflicts, competition between departments, antidemocratic leadership models employed by the managers, problems arising from the increase in number of teams, status incompatibilities, and employees' personal differences- are among the factors triggering stress in organisational atmosphere. So, institutional communication strategies and programs might be the most effective stress managing factors to avoid harmful results.
Keywords:

stress,

___

  • Can, Halil (1999), Organizasyon ye Yönetim, Cem Web Ofset, 5.Baskı, Ankara.
  • Cooper, Cary (1990), Understanding Stress: A Psychological Perspective for Health Professionals, Cogmand and Hall Inc., Great Britain.
  • Eren, Erol (1998), Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, Beta Basım Yayım, 5. Baskı, İstanbul.
  • Ertekin, Yücel (1993), Stres ve Yönetim, TODAİE Yayınları No: 253, Ankara.
  • Gateway, Bad (2001), "Stres Yönetimi", http://www.insankaynaklari.com.
  • Jere, Yates E. (1989), Gerilim Altında Yönetici, (Çev': Fatoş Dilber), İstanbul İlgi Yayınları, İstanbul.
  • Johns, Gary (1999), Organizational Behavior Understanding and Managing Life at Work, Harper Collins Publishers Inc.; U.S.A.
  • Lutfans, F. (1992), Organizational Behavior, Me Graw Hill Inc., New York'dan aktaran Hasan Tutar, Kriz ve Stres Ortamında Yönetici, Hayat Yayınları, İstanbul 2000.
  • Nahavandi, Afsaneh-Malekzadeh, Ali R (1999), Organizational Behavior- The Person, Pentice Hall Inc, New Jersey, U.S.A.
  • Stern, Frances M.- Ron, Zemke (1990), Stressiz Satış, (Çev: Cüneyt Başbu), Rota Yayınları, İstanbul.
  • Tutar, Hasan (2000), Kriz ve Stres Ortamında Yönetim, Hayat Yayınları, İstanbul.