Golden Delicious Elma Dilimlerinde Farklı Uygulamaların Raf Ömrü ve Dilim Kalitesi Üzerine Etkileri

Bu çalışmada, Golden Delicious çeşidinde tüm haldeki elmalara 20 °C’de 6 saat 1µL/L 1-MCP uygulamasından sonra, dilimlere Askorbik Asit, Kalsiyum Laktat ve Askorbik Asit+Kalsiyum Laktat uygulamalarının taze doğranmış dilimlerin raf ömrü ve dilim kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Bütün halde depolanmış Golden Delicious elmalarının 0., 2., 4. ve 6. ayında yapılan taze dilimlemelerinde 21 günlük Raf Ömrü boyunca her hafta ağırlık kayıpları, titre edilebilir asit miktarı, % SÇKM ve dilim sertliği ve renk analizleri yapılmıştır. Elmalar her tabakta 10 dilim olacak şekilde ve 3 tekerrür halinde dilimlenmiş, polistren tabaklara yerleştirilmiş ve streç film ile kapatılarak 4 oC sıcaklık ve %85-90 oransal nemde soğuk depoya konulmuştur. Yapılan değerlendirmelerde Askorbik Asit uygulamasının esmerleşme, yumuşama, renk ve tad kriterlerinde en iyi sonucu verdiği, Kalsiyum Laktat uygulamasının 21. günde dilimlerde acılığa neden olduğu belirlenmiştir.

Effects of Different Applications on Shelf Life and Slices Quality of Golden Delicious Apple Slices

This research has been investigated 20 °C 6 hour 1µL/L 1-MCP treatment whole apples stored 0, 2, 4 and 6 month for slicing. After Ascorbic acid, Calcium Lactate, Ascorbic Acid+Calcium lactate the solution was treatmented fresh cut slices. 10 slices on each plate and sliced into three repeats itself, placed in polystyrene plates and covered with stretch film put into 4°C temperature and 85-90% RH cold store. 0, 7, 14, 21th day removed from the store; weight loss, titratable acidity, the slice color, TSS%, and slice firmness is been analyzed. As a result of studies with different doses of 21 day period during storage applications with Ascorbic Acid and %2 Calcium Lactate can be maintained without losing quality characteristics were determined. Calcium lactate application caused mild bitter and fungal deterioration on day 21 of the experiment. In this study, it has been determined that slices can be preserved without loss of quality when apple slices are sliced afta Acid, calcium lactate, Golden Delicious, sliced apple.

___

  • Ağar, İ.T., 2002. Yaş Meyve ve Sebze Tüketiminde Yeni Bir Eğilim: Taze Doğranmış Ürünler. Gıda 2000, Gıda Teknolojisi ve Tarım Dergisi, sayı 32, 48- 49s.
  • Aguilar, G.A.G., Cruz, S.R., Valdez, H.S., Ortiz, F.V., Aguilar, R.P., Wang, C.Y., 2005. Biochemical Changes of Fresh Cut Pineapple Slices Treated with Antibrowning Agents. International Journal of Food Science and Technology; (40), 377-383.
  • Çandır, Ertürk, E., Özdemir, A.E., 2007. TazeDoğranmış Meyve ve Sebzelerin Kalitesini Etkileyen Faktörler. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12 (1-2) 79-94.
  • Dündar, Ö., Uygun, I., Özkaya, O., 2008. Niğde Koşullarında Yetiştirilen Fuji Elmalarının Soğukta Muhafazası. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 2008, 23 (3): 19 -30.
  • Dündar, Ö., Uygun, I., Özkaya, O., 2009. Cold Storage of Granny Smith Apples that were Grown in Nigde-Turkiye Conditions.10th International Controlled and Modified Atmosphere Symposium. Antalya. ISHS Acta Hort. 876, 355-359.
  • Dündar, Ö., Demircioğlu, H., Özkaya, O., Dölek, N., Dündar, B., Erişkin N., Adıgüzel, İ.T., 2016. Sıcak Su ile Kalsiyum Daldırmasının Kivi Dilimlerinin Muhafazası ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 2): 135-144.
  • Ergun, M., Ergun, N., 2007. Dilimlenmiş Hıyarın Raf Ömrünün Modifiye Atmosfer Paketlemesi ve Kalsiyum Laktat Uygulaması ile Uzatılması. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(2), 94-99.
  • Küçükbasmacı, F., Ağar, İ.T., 2005. Taze Doğranmış Kırkağaç Kavunlarında Kalsiyum Klorür ve Kalsiyum Laktat’ın Muhafaza Süresi ve Kalite Üzerine Etkileri, III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 267-271.
  • Perera, C.O., Balchın, L., Baldwin, E., Stanly, R., Tian M., 2006. Effect of 1- Methylcylopropene on the Quality of Fresh-cut Apples Slices. Journal of Food Sci. 68(6):1910 – 1914.
  • Watada, Q.E., Qi, L., 1996. Quality of Fresh-cut Produce. Postharvest Biology and Technology, (15), 201-205.
Alatarım-Cover
  • ISSN: 1304-2653
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kabakgil Anaçlık Tohumlarında Sıvı Ekim Metodunun Düşük Sıcaklık Ekimlerinde Fide Kalitesine Etkisi

Eren ÖZDEN, Eda Burcu KÜÇÜKHÜSEYİN, Sıtkı ERMİŞ, İbrahim DEMİR

Albion ve Kabarla Çilek Çeşitlerinde Derim Sonrası Salisilik ve Oksalik Asit Uygulamalarının Soğukta Depolama Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri

Fatma ÖZGAN, Ferhan K. SABIR

Endemik Alyssum dudleyi Adıgüzel & R.D. Reeves Türünün Klonal Çoğaltımı

Mehmet TÜTÜNCÜ, BAŞAR SEVİNDİK, Tolga İZGÜ, Pembe ÇÜRÜK, Özer YILMAZ, Yeşim Yalçın MENDİ

Katlanmış Haploidi Tekniği ile Geliştirilen Bazı Kırkağaç Kavun (Cucumis melo L. var. inodorus) Melezlerinin Tarımsal Özellikleri

NEBAHAT SARI, İrem BİÇER, İLKNUR SOLMAZ, MİHRİBAN NAMLI

Örtüaltı Muz Yetiştiriciliğinde Farklı Tarımsal Atık Uygulamaların Verim ve Kalite Üzerine Etkileri

Mehmet ÖTEN, Meliha TEMİRKAYNAK, Orçun ÇINAR, Dilek GÜVEN, HAMİDE GÜBBÜK

Niğde İlinde Farklı Yükseklikte Yetiştirilen Scarlet Spur Elma Çeşidinin Muhafaza Süresi ve Kalite Değişimlerinin Belirlenmesi

Atilla KAPLAN, ÖMÜR DÜNDAR

Topraksız Kültürde Yetişen Prima Üzüm Çeşidinin Verim ve Kalite Özelliklerine Farklı Yetiştirme Ortamı ve Ürün Yüklerinin Etkisi

Perihan Ceren BAŞTAŞ, Serpil TANGOLAR

The Effect of Fluid Drilling on Seedling Quality of Cucurbit Rootstock Seeds at Low Temperature Sowing

EREN ÖZDEN, Sıtkı ERMİŞ, Eda Burcu KÜÇÜKHÜSEYİN, İBRAHİM DEMİR

Golden Delicious Elma Dilimlerinde Farklı Uygulamaların Raf Ömrü ve Dilim Kalitesi Üzerine Etkileri

Hülya GÖKSU, ÖMÜR DÜNDAR