Uluslararası Ticaret Bağlamında Klasik Realizm, Neo-Realizm ve Neo-Liberalizm

Uluslararası ticaret, özellikle son iki yüz yıldır ulusal ekonomilere büyük katkıda bulunmaktadır.Küreselleşme sonucu hız kazanan ticaret faaliyetleri devletlerarası etkileşimi artırmaktadır. Sermaye,mal ve hizmetlerin dünyada serbestçe dolaşabildiği uluslararası ticaret ortamında devletler birbirleriyleözgürce alışveriş yapabilmektedirler. Bu durum devletlerin sermaye birikimlerinin artışına doğrudan katkısağlamaktadır. Devletler uluslararası ticaret yoluyla kolayca ithalat ve ihracat yapabilmektedirler. Bu yollaüretimde devamlılık sağlamalarının yanı sıra yeniliklere de her zaman açık olmaktadırlar.Uluslararası ticaretin gün geçtikçe artan önemi bilim insanlarını bu hususta çalışmalar yapmaya teşviketmektedir. Bu hususta ele alınan konular çeşitli teoriler ve kavramlar vasıtasıyla mantıksal çerçeveyeoturtulmaya ve açıklanmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada uluslararası ticaretin Klasik Realizm, Neo-Realizm ve Neo-Liberalizm teorileri bağlamında incelenmesi ve bu hususta değerlendirmeler yapılmasıamaçlanmaktadır.

___

  • Ashley, R. K. (1984). The Poverty of Neorealism. International Organisation, 38(2), 225-286.
  • Brooks, S. G. (1997). Dueling Realisms. International Organisation, 51(3), 445-477.
  • Burchill, S. (2013). Liberalizm. (Der. Burchill S., Linklater A., Devetak R., Donnely J., Nardin T., Peterson M., Reus-Smit C. ve True J.), Uluslararası İlişkiler Teorileri içinde. (s. 85-122). İstanbul: Küre Yayınları.
  • Carr, E. H. (1946). The Twenty Years’ Crisis 1919-1939: An Introduction to the Study of International Relations. London: Macmillan & Co. Ltd.
  • Chan, S. (2001). Liberalism, Realism and Regional Trade: Differentiating APEC from E.U. and NAFTA. Pacific Focus, 16(1): 5-34.