Kamu Diplomasisinde Düşünce Kuruluşlarının Rolü: Seta Örneği

Kamu diplomasisi, bir devletin kendi çıkarları doğrultusunda başka devletin halkını etkilemeye çalışmasınıve devletlerin başka uluslarla kurduğu ilişkinin boyutlarını anlatmak için kullanılmaktadır. Kamuoyuolgusunu öne çıkaran bu kavram, geleneksel diplomasinin aksine hükümet dışı aktörlere seslenmektedir. Buçalışmada kamu diplomasisi aktörü olarak kabul edilen düşünce kuruluşlarının kamu diplomasisindeki rolüaçıklanmaya çalışılmıştır. Geleneksel diplomasi anlayışında değişikliklere yol açan kamu diplomasisinin neanlama geldiği, yeni diplomasi anlayışının hedef kitlesinin kim olduğu ve hangi aktörlerin ön plana çıktığıele alınmıştır. Düşünce kuruluşlarının dünyadaki ve Türkiye’deki serüvenine, amaçlarına ve rollerine yerverilen çalışmada, örnek düşünce kuruluşu Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA)dış politikadaki yeri tartışılmış, raporlarının etkileri kamu diplomasisi kapsamında değerlendirilmiştir.Kamu diplomasisi aktörü olarak düşünce kuruluşlarının çeşitli politikaların uygulanmasında hükümetlereyardımcı oldukları tespit edilmiştir.

___

  • Akgün, B. (2011). Afganistan İzlenimleri. URL: http://sde.org.tr/tr/authordetail/afganistan-izlenimleri/747 (Erişim Tarihi: 11.04.2017).
  • Bostancı, M. (2012). Kamu Diplomasisinde Medyanın Rolü ve Önemi. İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi.
  • Cull, N. J. (2009). Public Diplomacy Before Gullion: The Evolution of a Phrase. N. Snow and P. M. Taylor (Ed.). Routledge Handbook of Public Diplomacy. (13-29). New York: Routledge.
  • Çağlar, İ. -SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü- (13 Nisan 2017). “SETA, Kamu Diplomasisi ve Medya” konulu görüşme. İstanbul.
  • Davutoğlu, A. (2009). Stratejik Derinlik. İstanbul: Küre Yayıncılık.