Kartal ve Ejderin Dansı: Güvenlik Bağlamında ABD-Çin İlişkileri

Soğuk Savaş’ın sona ermesinin hemen ardından ABD gücünü konsolide etmek ve hegemonyasınısağlamlaştırmak amacıyla önceliğini Avrupa kıtasına vermiştir. ABD bir taraftan Avrupa bütünleşmesinidesteklerken diğer yandan NATO’nun genişlemesine önem vermiş ve Rusya ile ilişkilerini iyileştirmeyegayret etmiştir. Afganistan ve Irak’taki başarısızlıklar, Avrupa’nın önde gelen devletleriyle ortaya çıkan görüşayrılıkları, Rusya’nın revizyonizmi ve ekonomik alanda ortaya çıkan krizlerin neticesinde ABD kendisineçıkış yolu olarak Asya-Pasifik bölgesini görmüştür. 2000’li yılların sonları itibariyle şu açık bir biçimdeortaya çıkmaya başlamıştır: ABD’nin tek başına parametreleri belirleme gücüne sahip olduğu tek kutupludüzenin hâkim olduğu Soğuk Savaş sonrası dönem sona ermekte ve yeni bir dönem bütün belirtileriyleortaya çıkmaktadır. Bu yeni düzende en başta gelen aktörlerden biri de kuşkusuz Çin’dir ve yeni mücadelealanı da Asya-Pasifik bölgesidir. Küreselleşme sürecine bağlı olarak, ABD ile Çin arasındaki güvenlikilişkilerinin siber güvenlik veya astro-politiği de yansıtan çok boyutu mevcuttur. Ancak bu çalışmada konusalt askeri güvenlik perspektifinde ele alınmıştır.
Anahtar Kelimeler:

ABD, Çin, Güvenlik, Asya-Pasifik, NATO

___

  • Adıbelli, B. (2003). Uluslararası Terörizm, Küreselleşme ve Hegemonya. Polis ve Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 161-182.
  • Akçay, E.ve Akbal, Ö. (2013). ABD Güvenlik Politikasında Söylem ve Pratik. Yönetim Bilimleri Dergisi, Cilt: 11, Sayı: 22, 7-29. Albert, E. The China–North Korea Relationship. Council on Foreign Relations Backgrounders. URL: http:// www.cfr.org/china/chinanorth-korea-relationship/p11097 (Erişim Tarihi: 10.05.2017).
  • Bajoria, J. ve Xu, B. The Six Party Talks on North Korea’s Nuclear Program. Council of Foreign Relations Backgrounders. URL:http://www.cfr.org/proliferation/six-party-talks-north-koreas-nuclear-program/ p13593 (Erişim Tarihi: 06.05.2017).
  • Bandow, D. Now is the Right Time for China and America to Strike a Deal on North Korea. China-US Focus. URL:http://www.chinausfocus.com/peace-security/now-is-the-right-time-for-china-and-americato- strike-a-deal-on-north-korea (Erişim Tarihi 04.05.2017).