Türk Kültüründe Beyaz Renk ve Çağdaş Türk Sanatına Yansımaları

Genel anlamda toplumların yaşayış biçimlerini anlatan kültür, sanatı da kapsamaktadır. Türk kültürününbir parçası sayılan renkler ise atasözlerinde, deyimlerde, dini ritüellerde, efsane ve destanlarda yeralmıştır. Renkler, toplumların kendilerini ifade etmeleri için başvurulan simgeler bütünü olarak daalgılanabilmektedir, bu bağlamda Beyaz/ak renk saflığın, bilgeliğin, gücün ve maneviyatın temsilcisiolmuştur. Türk kültürünü konu edinen eserlerde kullanılan beyazın, sanat eserlerini biçim ve içerik açısındandikkat çekici hale getirdiği düşünülmektedir. Bu çalışmada kısaca, Türk kültüründe beyaz rengin kullanımalanları ve etkilerine değinilmektedir. Ayrıca Fikret Otyam, Erol Akyavaş, Süleyman Saim Tekcan, BalkanNaci İslimyeli isimli sanatçıların ikişer eserinin Türk kültürüyle olan ilişkisi ve eserlerinde kullandıklarıbeyaz rengin anlamları üzerinde durulmaktadır. Sonuçta eserleri birbirinden teknik olarak farklılaşan bahsigeçen sanatçıların, içerik olarak beyazla; kutsallık, saflık, kudret ve bağlılığa işaret ettikleri anlaşılmıştır.

___

  • Akman, E. (2003). Türk Kültüründe ve Azerbaycan Destanlarında At. Kastamonu Eğitim Dergisi, 11 (1), 233-48.
  • Albayrak, K. (2008). Millî Dinlerde Renk Fenomeni. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 8 (1), 1-41.
  • Armutak, A. (2002). Doğu ve Batı Mitolojilerinde Hayvan Motifi I. Memeli Hayvanlar. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28 (2), 411-427.
  • Artut, K. (2013). Sanat Eğitimi Kuramları ve Yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Bayat, F. (2006). Oğuz Destan Dünyası, Oğuznâmelerin Tarihi, Mitolojik Kökenleri ve Teşekkülü. İstanbul: Ötüken Yayıncılık.