Sistematik Siyasi Bir Anlayış Olarak Biyosiyaset

Biyosiyaset dâhilinde yaşam ve ölüm olgusu pek çok açıdan siyasi egemenlik tarzı ile doğrudan iliş-kilidir. Siyasal iktidarın kendisini yaşatmak için uyruklarını belirli bir bütünsellik içinde tutma çabası,yasal kurumsal bir düzenlemeyi gerektirir. Nüfusun dağıtım ve düzenini hesaplayıp koordine eden ege-men iktidar, belirli bir yerleştirme pratiği ile işler. Bu pratiğin modern yönelimdeki siyasetini oluşturantemel yapı, belirli diyagramlar temelinde işleyen yapı olarak biyosiyaset kanalıyla gelişir. Bu inceleme,biyosiyaset çerçevesinde klasik ve modern siyaset ve egemenlik biçimini karşılaştırıp analiz eden ikiçağdaş filozof Foucault ve Agamben’in görüşlerinden hareket etmektedir.

Biopolitics as a Systematic Political Understanding

The fact of life and death in the scope of biopolitics is in many respect directly related to the manner of political power. For political power to survive and to keep its subjects under a certain frame of totality, it requires a legal institutional arrangement. The government in power that counting and coordinating the distribution of population functions as a certain practice of positioning. The fundamental structure that constitutes the modern politics of this practice is developed by means of biopolitics, as the structure functioning on the ground of certain diagrams. This study begins with the ideas of two contemporary philosophers Foucault and Agamben, as they compare and analyse classical and modern types of politics and sovereignty within the framework of biopolitics.

___

  • Agamben G. (1998). Homo Sacer -Sovereign Power and Bare Life-. Trans.: D. Heler-Roazen. California 1998.
  • Agamben G. (1999). Remnants of Auschwitz -The Witness and the Archive-. Trans.: D. Heler-Roazen. New York 1999.
  • Aristot. Pol. (Aristoteles, Politika) Kullanılan Metin ve Çeviri: Aristotle, Politics. Translated by H. Rackham. Cambridge 1998.
  • Foucault M. (1990). The History of Sexuality. Vol. I. Trans.: R. Hurley. New York 1990.
  • Foucault M. (2003). Cinselliğin Tarihi. Çev.: H. U. Tanrıöver. İstanbul 2003.
  • Foucault M. (2005). Özne ve İktidar, -Seçme Yazılar 2-. Çev.: O. Akınhay. İstanbul 2005.
  • Hardt M. & Negri A. (2004). Çokluk -İmparatorluk Çağında Savaş ve Demokrasi-. Çev. B. Yıldırım. İstanbul 2004.