Sanatçının Kimliği Olarak Geçmişi Bağlamında Nan Goldin ve Nobuyoshi Araki Örnekleri

İnsan, kendinin farkına vardığı andan itibaren kim olduğunu anlamaya dair bir çaba içine girmektedir. İnsanın, bu çabası, kendi kendisini inşa etme projesidir. Bu özgül bir deneyimi ve yaratıcı bir arayışızorunlu hale getirir. Kimlik, tanımlanması oldukça güç ve çok katmanlı bir kavramdır. İnsanı, dış dünyaya karşı tanımlayan, onun tüm özelliklerini ve niteliklerini kapsayan bir kavramdır. Kimlik, kişiliğininşasının temel taşlarındandır. Kimlikler birer aidiyet göstergesidir; ancak insanı tekil bir birey olarak yeridoldurulamaz ve farklı kılan öz kimliğidir. Bireyin sorgulayarak anlamlandırmaya çalıştığı temel kimliği budur. Kendi özünü bilme ve anlamlandırma çabası içinde olan sanatçı da, kimliğini bir ifade aracıolarak gördüğü sanat yoluyla oluşturur. Bu bağlamda, yaratım süreci içerisinde sanatçının hissettiklerinianlaması kendi kimliğini bulmasının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Sanatçı bu süreci, yaşamsaldeneyimlerini aktardığı eserleri aracılığıyla yaşamaktadır. Bu nedenle, sanatçı kimliğinin oluşumunda,kişinin geçmişinin rolü büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, yaşam deneyimlerini eserlerinin anatemalarına yerleştiren ve bunu geçmişle uzlaşma ve bir çeşit kendini iyileştirme aracı olarak kullanan NanGoldin ve Noboyoshi Araki örnekleri incelenmiştir.

The Examp les of Nan Goldin and Nobuyoshi Araki in the Context of an Artist s Past as their Identitiy

From the moment when the person awares of himself/herself goes into an effort of self- understanding. This effort is person s project to build himself. This effort makes necessary for a specificexperience and a creative pursuit. Identitiy is a very difficult and multi layered concept to define. Identitiyis a concept that defines a person towards outer world and encompasses a person's all capabilities andcharacteristics. In this context identitiy is the one of basic keystones of the building of personality.Identities are indicative of a sense of belonging but; 'self' identitiy is the most significant one that makesperson irreplaceable and different as an individual. This is the basic identity of an individual trying tomake sense by questioning. The artist that attempts to understand his/herself builds identitiy through themedium of art forms which seen as a means of expressing. Within this context, to understand the artist sown feelings in the process of creation is a very important part of discovering the artist s own identity.The artist lives this process through works that transpose personal experiences. Therefore, the person sown history has a great importance in the formation of the identity of the artist. In this study, the mainthemes of the works concerning their life experiences concerning a kind of reconciliation with the past asa means of self-healing were analysed using the examples of Nan Goldin and Nobuyoshi Araki and theirworks.

___

  • Aşkın, M. (2007). “Kimlik ve Giydirilmiş Kimlikler”. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10, 213-220.
  • Cebeci, O. (2008). Psikanalitik Edebiyat Kuramı. İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Ezici, A. K. (2005). “Sanatçının Kişiliği ve Yaratma Psikolojisi”. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 6, 122-127.
  • Güney, M. (1999). “Sanat, Benlik Nesnesi ve İlham”. Klinik Psikiyatri Dergisi, 1, 42-45.
  • Goldin, N., & Costa, G. (1998). Ten Years Af ter. Italy: Scalo Puplishers.
  • Goldin, N. (2008). The Devil ’s Playground. London: Phaidon Press Limited.
  • May, R. (2008). Yaratma Cesareti. Çev. Alper Oysal. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Kılıçbay, M. A. (2003). “Kimlikler Okyanusu”. Doğu Batı Dergisi, 23, 155-159
  • Takış, T. (2003). “Kimliklerle Buluşma”. Doğu Batı Dergisi, 23, Önsözden alıntı.
  • Takış, T. (2009). “Kişinin Kendisiyle Savaşı”. Doğu Batı Dergisi, 48, 7-8.
  • Uysal, A. (2006). “Sanatçının Kimlik Arayışı”. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 116-119.
  • İnternet Erişimleri
  • Mazur, A., & Krajewska, P. S., (2003). Interview with Nan Goldin. Kaynak: http://fototapeta.art.pl/2003/ ngie.php
  • Film
  • Goldin, N. (Director), & Coulthard, E., (Director). (1996).I ’ll Be Your Mirror [Documentary Film]. Blast! Films, Illuminations Television Für BBC Worldwide.
  • Klose, T. (Director). (2004). Arakimentari. [Documentary Film]. USA.
  • Klein, W., (1998).Contacts, Nan Goldin. [Documentary Film]. France.
  • Klein, W., (2000).Contacts, Nobuyoshi Araki. [Documentary Film]. France.