Halikarnas Balıkçısı'nda Doğa, Estetik ve Akdeniz Uygarlığı'nın Kaynağı: Arşipel

Kültürü, estetiği, mitolojisi, sanatı ve doğasıyla Akdeniz, Türk edebiyatına önemli imkânlar sunmuştur. Türk edebiyatında Akdenizi bu yönleriyle algılayıp şiirsel bir söylemle kurgulayan en önemliyazar, kuşkusuz Halikarnas Balıkçısıdır. Arşipel, Halikarnas Balıkçısı okumalarında işlevsel bir kavramolarak karşımıza çıkar. Balıkçının bütün külliyatına yayılan bu kavram, Akdeniz doğasının, estetiğinin vehavza uygarlığının bir bakıma özüdür. Balıkçı için Arşipel, estetize edilmiş, içselleştirilmiş bir mekândır.Balıkçının Akdenizlilik tezi çerçevesinde merkezileştirdiği Arşipel, bir ışık metaforu etrafında dönmekteve altıncı kıta olan Akdeniz havzasını aydınlatarak şiirsel bir imgenin kurucusu olmaktadır. Bu yazıda,sözü edilen perspektiflerden hareketle Balıkçının yapıtlarına yansıyan Arşipel izlekleri, farklı yönleriyleele alınıp incelenecektir.

The Source of Nature, Aesthetics and Mediterranean Civilization in the Fisherman of Halicarnassus: Archipelago

With its culture, aesthetics, mythology, art and nature, the Mediterranean has offered significantopportunities to Turkish literature. The most important author to have perceived the Mediterranean withthese aspects and fictionalized it within a poetic discourse is indisputably the Fisherman of Halicarnassus.While reading the Fisherman of Halicarnassus, archipelago is seen as a functional concept. Spreadingthrough the Fisherman s complete works, this concept, in a way, is the spirit of nature, aesthetics andbowl of civilization of the Mediterranean. For the Fisherman, archipelago is a beautified and interiorisedspace. Archipelago, which the Fisherman has centralized within the scope of the thesis of beingMediterranean, is spinning around an optical metaphor and becomes the founder of a poetic image bylightening the sixth continent , the Mediterranean basin. In this paper, with reference to theseperspectives, the paths of the archipelago reflected in the Fisherman s works will be examined,considering their different aspects.

___

  • Erhat, A. (1997). Mavi Yolculuk. İstanbul: İnkılap Yayınları.
  • Erhat, A. (1976). Mektuplarıyle Halikarnas Balıkçısı. İstanbul: Çağdaş Yayınları.
  • Halikarnas Balıkçısı, (2002). Düşün Yazıları. Haz.: Azra Erhat. Ankara: Bilgi Yayınları. 5. Baskı.
  • Halikarnas Balıkçısı, (2007a). Altıncı Kıta Akdeniz. Haz.: Şadan Gökovalı. Ankara: Bilgi Yayınları. 5. Baskı.
  • Halikarnas Balıkçısı, (2007b). Ege’den Denize Bırakılmış Bir Çiçek. Haz.: Şadan Gökovalı. Ankara: Bilgi Yayınları. 9. Baskı.
  • Halikarnas Balıkçısı, (2011a). Arşipel. Haz.: Şadan Gökovalı. Ankara: Bilgi Yayınları. 3. Baskı.
  • Halikarnas Balıkçısı, (2011b). İmbat Serinliği. Haz.: Şadan Gökovalı. Ankara: Bilgi Yayınları. 2. Baskı.
  • Halikarnas Balıkçısı, (2011c). Mavi Sürgün. Haz.: Şadan Gökovalı. Ankara: Bilgi Yayınları. 18. Baskı.
  • Kefeli, E. (2006). Edebiyat Coğrafyasında Akdeniz. İstanbul: 3F Yayınları.