Geçici Eğitim Merkezlerinde Görev Yapan Suriyeli ve Türk Sınıf Öğretmenlerinin Öğretmenlik Deneyimleri Üzerine Bir Yaşam Öyküsü Araştırması

Bu araştırmada geçici eğitim merkezlerinde görev yapan Türk ve Suriyeli sınıf öğretmenlerinin öğretmenlik deneyimleri üzerine bir yaşam öyküsü araştırması yapılarak öğretmenlerin geçici eğitim merkezindeki tecrübelerinin günlük yaşantılarında ve meslek hayatlarında ne gibi değişikliklere yol açtığını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul’da Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı bir bölgede bulunan bir geçici eğitim merkezinde görevli 4 Türk, 4 Suriyeli sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden olan Yaşam Öyküsü deseni kullanılmıştır. Araştırmada nitel araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan veri toplama tekniklerinden olan görüşme ve gözlem teknikleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Öğretmenlere yapılan görüşmelerde geçici eğitim merkezindeki deneyimleri ve bu deneyimlerin günlük yaşantılarında ve meslek hayatlarında ne gibi değişikliklere yol açtığına dair sorular sorulmuş ve örneklendirerek cevaplamaları istenmiştir.

A Life Story Inquiry on Teaching Experiences of Syrian and Turkish Teachers Working in a Temporary Education Center

The purpose of this study was to explore the teaching experiences of Turkish and Syrian classroom teachers working in a Temporary Education Center in Turkey. By analyzing the narratives of these teachers on their lived experiences in the Center, the study further focused on how these experiences transformed the teachers’ daily lives and professional identities. Life Story Inquiry as a qualitative research method was employed to collect and analyze the data. Life Story research pays special attention to the narrative knowledge generated and constructed through the stories individuals tell about their lived experiences and explores the concept of ‘narrative knowing’ (Bruner, 1987). The study group consisted of 4 Turkish and 4 Syrian classroom teachers working at a Temporary Education Center in Turkey. Interviews and observations were used as qualitative data collection techniques to generate the data. Content analysis technique was used for data analysis.

___

  • Balkar, B., Şahin,S., Işıklı Babahan, N., (2016). Geçici eğitim merkezlerinde görev yapan suriyeli öğretmenlerin karşılaştıkları sorunlar. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 12(6), 1290-1310.
  • Baykara Acar, Y.(2004). Cinsel suçtan hükümlü çocukların yaşam öyküsü çalışması ve grupla sosyal hizmet uygulaması ( Doktora tezi). Hacattepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.
  • Beyhan, D. (2018). Suriyeli öğrencilerin türk eğitim sistemine entegrasyonu projesi kapsamında geçici eğitim merkezlerinde görev yapan dil öğreticilerinin dil öğretirken karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri (Yüksek lisans tezi). Siirt Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siirt.
  • Boylu, E. ve Işık, P. (2019). Suriyeli mülteci çocuklara yabancı dil olarak türkçe öğretenlerin yaşadıkları durumlara ilişkin görüşleri. GEFAD / GUJGEF, 39, 895-936.
  • Bruner, J. (1987). Life as Narrative. Social Research, 54(1), 11-32. Retrieved April 20, 2020, from www.jstor.org/stable/40970444
  • Eryaman, M. Y. & Evran, S. (2019). Syrian Refugee Students’ Lived Experiences at Temporary Education Centres in Turkey. In Khalid Arar, Jeffrey S. Brooks, Ira Bogotch (Eds) Education, Immigration and Migration: Policy, Leadership and Praxis for a Changing World. Emerald Publishing Limited.
  • Gencer, Tahir E. (2017). Göç ve eğitim ilişkisi üzerine bir değerlendirme: suriyeli çocukların eğitim gereksinimi ve okullaşma süreçlerinde karşılaştıkları güçlükler. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10, 839- 851.
  • Kaya, A. (2019). Suriyeli mülteci çocukların eğitimi üzerine bir araştırma: geçici eğitim merkezleri ve müfredatları (Yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi, Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul.
  • Keskinkılıç Kara, Sultan B., Şentürk Tüysüzer, B.(2017). Sığınmacı öğrencilerin eğitimi sürecinde yaşanan sorunlara ilişkin yönetici, öğretmen ve veli görüşleri. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5, 236-250.
  • Moralı, G. (2018). Suriyeli mülteci çocuklara türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde karşılaşılan sorunlar. Uluslararsı Toplum Araştırmaları Dergisi, 8(15), 1426-1449.
  • Özdemir,E. (2017). Suriyeli mülteciler krizinin türkiye’ye etkileri. Ankasam Uluslararası Kriz ve Siyaset Araştırmaları Dergisi, 1 (3) , 114-140.
  • Sönmez, R.(2018). Yönetici ve öğretmen görüşlerine göre geçici eğitim merkezlerinin sorunları ve çözüm önerileri (Yüksek lisans tezi). Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • UNİCEF&Gap Çalıştay Final Raporu (2016). Suriyeli Çocuk ve Gençlerin Güçlendirilmesi İçin Çalışma Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı. 4-5 Mayıs 2016. Hilton Otel/ Şanlıurfa.
  • Usta, Mehmet E., Arıkan,İ., Şahin,Y. ve Çetin,Mustafa S. (2018). Suriyeli eğitimcilerin gözünden geçici eğitim merkezlerinde karşılaşılan sorunların incelenmesi. Mukaddime, 9(1), 173-188.
  • Yapıcı, S.(2019). Suriyeli öğretmen ve veli görüşlerine göre geçici eğitim merkezlerinin değerlendirilmesi: nitel bir araştırma (Yüksek lisans tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Yıldırım, A.ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları
Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0682
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Tayfun Taşbilek