Verilerin grup veya bireysel olarak alınmasının araştırma sonuçlarına etkisi

Araştırma, özellikle kanatlı hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda verilerin grup veya bireysel olarak alınabileceği durumlarda veri alınış şeklinin sonuca etkisinin olup olmadığını tespit etmek maksadıyla yürütülmüştür. Hayvan materyali olarak 60 haftalık yaşta Colombian Line hattı tavukları kullanılmıştır. Tavuklar apartman tipi 3 katlı bireysel kafes sisteminin orta katına grup ve bireysel veri olmak üzere ikiye ayrılarak rastgele dağıtılmıştır. Grup verileri için 10’ar tavuktan oluşan 3 grup, bireysel veriler içinde toplam 30 tavuk kullanılmıştır. Araştırmada üzerinde durulan yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, şekil indeksi, yumurta ağırlığı ve özgül ağırlık özellikleri bakımından verilerin grup ve bireysel olarak alınmasında farklılık bulunmamıştır. Bu çalışmada ile zaman ve işgücü kaybına neden olmadan verilerin grup olarak alınmasının araştırma sonucuna olumsuz bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.

This study was conducted to determine whether the data obtaining type in groups or individually has affect on research results. Colombian Line hens aged 60 weeks were used as animal material. Hens were put randomly in the middle floor of the 3-floored cage in groups or individually while 3 groups each of with 10 hens were used for obtaining group data, 30 hens for used for obtaining individual data. Data obtaining types (in groups or individually) did not affect egg weights, feed consumptions, feed conversion ratios, shape index, egg weights and specific gravities. This study showed that obtaining data in groups, which need less time and labour, has no negative effect on research results.

___

  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 381s.
  • Efe, E., Bek, Y., Şahin, M. 2000. SPSS’te Çözümleri ile İstatistik Yöntemler II. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları, Kahramanmaraş, 223s.
  • SPSS, 2006. SPSS 1 5.0 Brief Guide, SPSS Inc., USA.