Tarih Yaratılışla Başlar

Tarih, geçmişten günümüze kadar insanların en çok ilgilendiği bilimdir. Tarihin başlangıcı ise farklı millet ve dinlere göre değişmektedir. Genellikle, her millet kendi tarihleri için önemli olan bir olayı tarihlerinin başlangıcı olarak kabul etmiştir. İslam tarihçileri için tarihin başlangıcı insanın yaratılışıdır. Müslüman yazarlar yazdığı bütün kitaplara besmele, hamdele ve salvele ile başlamıştır. İslam tarihçileri kitaplarına İnsanın niçin ve nasıl yaratıldığını anlatmıştır. Tarih, Hz. Adem’den sonra peygamberler tarihi olarak devam etmiştir. Yazarlar bilginin kaynağı olarak öncelikle Kur’an- Kerim’e müracaat etmiş, Kur’an da yeterince tarihi bilgi bulamayınca eski Arap gelenekleri, Tevrat ve Fars mitolojisinden yararlanmışlardır. Ancak kullandıkları bilgiler çoğu zaman tenkit edilmemiş ve aynen rivayet edilmiştir. İslam tarihçilerinin tarihi yaratılışla başlatma geleneği asırlarca sürmüştür.İslâm coğrafyacıları ise evrene ve dünyaya Müslümanca yaklaşarak dünyanın merkezine Mekke’yi (Kabe) koymuşlardır. Müslümanlar, Kâbe’nin (Beytullah) dünyanın ilk kutsal mekanı olduğuna inanmıştır. Mekke, şehirlerin annesi, Arapların anayurdu ve İslâm’ın ilk ocağıdır. Coğrafyacılar genellikle dünyayı yedi bölgeye ayırmış ve dünyanın merkezi olarak Mekke’yi kabul etmiş ve Mekke merkezli bir dünya inşa etmeye çalışmışlardır. Bu makalede İslâm tarihçilerinin yaratılışı tarihin başlangıcı kabul eden; kitaplarına yaratılış, Âdem, kulluk ve şükürle başlayan değişik türden eserler seçilerek konu örneklendirilmiştir. İslâm coğrafyacılarının ise Mekke’yi dünyanın merkezi kabul eden eserlerinden örnekler seçilerek yukarıdaki iddialar ispatlanmaya çalışılmıştır. Seçilen metinlerde yazarların yazım ve üslubuna sadık kalınmıştır.

History Begins With Creation

Up until now, history has always been the sort of science that people were interested in the most. The beginning of history, though, differs depending on the nation and the religion. Generally, every nation accepts the beginning of history as an event that is important to them. For historians of Islam, the beginning of history is the creation of human beings. Muslim writers always commence their works with besmele, hamdele and salvele. Historians of Islam explained in their books how and why human beings were created. After prophet Adam, history continued as the history of prophets. Authors resorted primarily to Qur’an as their main source of knowledge, and when they could not find enough historical information they benefited from old Arab traditions, and Torah and Persian mythology. However, the information they used has not been criticized and has been narrated as it comes. The tradition of starting history from the creation of human beings has been carried on for centuries.  As to the geographers of Islam, they approach events from the perspective of a Muslim and put Mekka (Kaaba) in the center of the world. Muslims believe that Kaaba is the very first holy place on earth. Mekka is the mother of cities, homeland of Arabs and the birthplace of Islam. Geographers usually divide the world into seven sections, view Mekka as the center of the world and try to build a Mekka-based world.In this work, by choosing excerpts from various works that start with, creation, Prophet Adam, servitude and gratitude, and that accept the beginning of history as the creation of humans, we exemplified the subject. The claims made above will tried to be proven right by choosing excerpts from geographers of Islam that view Mekka as the center of the world. The spelling and the wording in the chosen texts have been left intact.

___

  • MUHAMMED İBN İSHAK, (1998). Siyer, Haz. M. Hamidullah, Akabe Yayınları, Ankara. NİZÂMÜLMÜLK, (1941). Siyasetnâme, M. T. Ayar, İş Bankası Yayınları, İstanbul. ORUÇ BEY, (2008). Oruç Bey Tarihi, Haz. N. Öztürk, Çamlıca Yayınları, İstanbul. ÖTEMİŞ HACI, (2014). Cengiznâme, Haz. İlyas Kemaloğlu, TTK Yayınları , Ankara. PİRİ REİS, (1973). Kitab-ı Bahriye, Haz. Y. Senemoğlu, TTK Yayınları C.1, İstanbul. REŞİDÜDDİN FAZLULLAH, (2010). Câmi ü’t- Tevârih (Selçuklular Kısmı), Çev. E. Göksu- H. H. Güneş, Selenge Yayınları, İstanbul. SÖYLEMEZ, M. M., (2008). ‘’Klasik Dönem İslâm Tarihçilerinin Tarih Anlayışı’’, İslâmi İlimler Dergisi, Yıl 3. sayı 2. Güz, s.7-32. ŞÂNİZÂDE MEHMED ATÂULLAH EFENDİ, (2008). Şânizâde Tarihi, Haz. Ziya Yılmazer, Çamlıca Yayınları, İstanbul.